Hem Vinvärlden Lansering av dessertvin från östgötsk vingård

Lansering av dessertvin från östgötsk vingård

av Livets Goda

Tillverkningen av dessertvinet har pågått under tre år men fram till nu har Särtshögas Apple Ice Wine endast kunnat avnjutas på några lokala restauranger och på vingårdens egen krog. Sedan början på oktober finns den nu även att köpa på lokala systembolag i Östergötland.

– Vår tillverkning sker i liten skala på ett hantverksmässigt sätt vilket gör att vi aldrig kommer att göra några stora mängder. Det är en exklusiv produkt som kräver mycket handpåläggning för att tillverka, det är just det som gör den så unik, säger Niclas Albinsson, som driver Särtshöga Vingård.

Inväntar vargavintern
För att tillverka Apple Ice Wine krävs kyla. Det är först när den riktiga vinterkylan kommer som äpplena pressas till en must. Därefter tappas musten upp i plastkärl som placeras utomhus, där får de stå tills musten är kärnfrusen. Sedan är det dags att tina musten och då är det endast de första 20 procenten av musten som används. Tekniken kallas cryokoncentration.

– Det är där, i den första musten som smälter som alla aromer finns, resten är i stort sett vatten. Det gör att vinet blir mycket smakrikt samtidigt som det blir väldigt friskt, säger Niclas.

Mousserande vin på gång
Förutom äpplen odlas det förstås vin på Särtshöga Vingård, av sorten Solaris. Sammanlagt har man cirka 4500 vinstockar och 1700 äppelträd. Trots den något kalla sommaren är Niclas nöjd med vinskörden.

– I år var första året vi fick en skörd att räkna med. Nu har vinet jäst på tank och någon gång i mars är det dags att tappa upp på flaska för en andra jäsning, sedan tar det ytterligare minst ett år innan vinet är klart att dricka, säger Niclas.

RELATERAD LÄSNING