Laurent-Perrier Grand Siècle – en prestigecuvée med tre årgångar

Livets Goda 5 Dec, 2017
Vin Laurent-Perrier Grand Siècle är något så unikt som en prestigechampagne utan årgång. När den skapas utgår vinmakaren från tre olika årgångar. Vinmakaren anser att ett ensamt vinår sällan innehåller alla komponenter som krävs för att tillverka en champagne av yppersta klass. Nu har ett fåtal entusiaster möjlighet att prova den prisbelönta champagnen som släpps i en limiterad upplaga om 96 flaskor.

Det centrala i konsten att skapa en champagne är blandningen, vilket är precis det som är hjärtat i champagnehuset Laurent-Perriers kunnande. Grand Siècle är deras prestigecuvée och ett bra exempel på den höga nivå och kvalitetskrav som finns i verksamheten.

Cellar Master Michel Fauconnet har blandat viner från de mest prestigefyllda vingårdarna, så kallade grand crus, från tre olika år som alla bidrar på sitt sätt. Michel Fauconnet brukar säga att ”det handlar om att återskapa det perfekta året”. Blandningen innehåller 55 procent chardonnay och 45 procent pinot noir.

– Grand Siècle visar precis det som champagne handlar om: vinmakarens kunnighet och konsten att blanda. Jag är glad att vi kan erbjuda champagnekonnässörerna denna raritet, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia.

Laurent-Perrier Grand Siècle är en av världens prestigechampagner och kan mäta sig med alla de stora namnen. Den lanserades 1959 av Bernard de Nonancourt och var då den första lyxcuvéen som var multi-vintage, alltså en blandning av flera årgångar. Bernards vision var att ta blending till det extrema genom att skapa en unik och exklusiv champagne. Det handlar om att: “blend the best with the best to obtain the best.”

Bernard de Nonancourt var den som utvecklade Laurent-Perrier till att bli det ansedda champagnehuset som man idag är. Han var en föregångare inom champagneframställning, nyfiken och inte främmande för att testa nya saker. En av de saker han införde på 1970-talet var att istället för cementtankar börja lagra champagnen på ståltankar vid första jäsningen, en idé som idag är standard i hela regionen. Ståltankarna gör det enklare att reglera temperaturen samt är smidigare att rengöra, vilket bidrar till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess.

Vid lagringen av prestigechampagnen Grand Siècle har huset raffinerat processen ett steg ytterligare. Den lagras på ståltankar som är helt utan skarvar, allt för att undvika oxidation och uppnå den elegans och finess som kännetecknar Laurent Perriers champagner.

Vinets namn är en hyllning till le Grand Siècle (det stora århundradet), det vill säga 1600-talet när Louis XIV:s regerade och Frankrike hade sin mest lysande era. Formen på flaskan har hämtat inspiration från de första handblåsta flaskorna som tillverkades då. Dess långa smala hals ger ifrån sig ett melodiöst kluckande vid servering som är unikt för den här typen av flaska.

Laurent-Perrier Grand Siècle lanseras den 7 december i Systembolagets beställningssortiment. Antalet flaskor är begränsat till 96 stycken med ett pris på 1 099 kronor. Artikelnummer är 99015-01.


Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018

Ardbeg Day firas under bar himmel den andra juni

Whisky och Bourbon Ardbeg Day är snart här, så gräv fram dina platåskor…
17 May, 2018

564 sidor! Digitala Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018

Mat och Restaurang För femte året nu listar och rankar Livets Goda Sveriges…
15 May, 2018

Kiviks Musteri firar 130 år med ny äppelsort

Övrigt Som ett sätt att fira att nuvarande ägarnas farfars far…
15 May, 2018

Världens främsta kockar intar Milano - med svensk representant

Mat och Restaurang Milano välkomnar öppnandet av "S.Pellegrino Young Chef Village" med 21…
14 May, 2018
Artikelarkivet