LG Tipsar: Benromach 10 YO – En ytterst smakfull whisky, 94 poäng!

Whisky och Bourbon Destilleriet Benromach grundades redan 1898, det var när järnvägen kom till byn och whiskyboomen rasade som värst. Det var den legendariska Campbeltown-destillatören Duncan MacCullum som lät uppföra Benromach, ett namn han tog från kullarna Romach Hills i närheten. Efter detta följdes en lång tid av ägarskiften och nedläggningar, och hade det inte varit för en mans dröm om att äga ett eget destilleri – George Urquhart från familjeföretaget Gordon & MacPhail – så hade Benromach Distillery rivits för länge sedan. 1993 fick de möjligheten att köpa destilleriet och efter omfattande renoveringar så var Benromach 1998 återigen i drift. Och det är från detta destilleri som vi idag tipsar om en riktig godhet på Systembolaget – Benromach 10 YO – som dessutom i juni prissänktes till under 500-lappen.

Livets Goda om Benromach 10 YO
Elegant fyllig, balanserat rik, honungshintad sötma med en snygg, ljus peaty touch, varvat med olorosons stiltypiska inslag möter oss i doftspektrat och vi slår snabbt fast att detta är en ytterst smakfull herre vi har i glaset. 

I gom ändras inte detta intryck. Tvärtom, vi charmas av en elegant, träig honungsfrukt beklätt av apelsinmarmelad, citrus crème brulée, lädersoffa med vissa mognadsinslag och röda körsbär med lite krydda. 

Imponerande är även att man vågar låta whiskyn ha sin naturliga sötma, som i detta fall känns perfekt doserad och transparent i karaktären. Sötman i en whisky är inget att förfasas över när den uppträder och klädsamt smeker omkring som den gör här, och där whiskyn sedan löper ut i ett långt avslut som bjuder på ett torrt och smakfullt bett med bibehållen fruktstruktur. Ja, att det här är en kvalitativ, balanserad, komplex och elegant pjäs råder inga tvivel om. Benromach 10 yo uppträder mjukt och lent i strukturen, samtidigt som det där åtsittande och mångbottnade bettet påvisar den inneboende kraften. Vi jämför det med en respektfull vulkan som pyr vackert men som inte bryter ut i ett okontrollerbart och oregerligt utbrott.

Det här är en whisky som förtjänar sin plats på whiskyhyllan och när vi sedan konstaterar att den kan hamna där för under 500 kr, ja då finns det ju liksom inget att vela om. Benromach 10 är faktiskt så pass bra!

94 poäng / Livets Goda

Benromach 10 YO 
Art.nr 85559, 488 kr (700 ml), 43%

>> Whiskyn beställer ni här

Lagring:
Spriten fylls på fat (80 procent bourbon och 20 procent oloroso sherryfat) under nio år. Efter detta får whiskyn gifta ihop sig under ytterligare 1-2 år på first fill oloroso sherryfat.

Allmänt vetande

”Pre-1960”
Att Benromach sticker ut bland skotsk whisky beror sannolikt på den unika karaktären, vilket skottarna kalla Pre-1960. Karaktären kommer från de tillverkningsmetoder som Benromach använder sig av. Det handlar bland annat om långa jästider, jäskar i lärkträ och ovanligt små pannor som körs mycket långsamt. Högre fenolhalt i malten (som ger en bakomliggande rökighet), färska sherryfat och ett naturligt källvatten är också sådant som ger Benromach sin egna stil i Skottland.

 Benromach 10 YO senaste utmärkelser
- World Whiskies Awards "Best Speyside Single Malt 12 Years and Under"
- San Francisco World Spirits Competition "Double Gold"
- The Ultimate Spirits Challenge "95 points. Extraordinary Ultimate recommendation"
- The Spirit Business The Scotch Whisky Masters: ”Gold”


Kommentera


Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar

Övrigt Likheter mellan drycker är slående och på senare tid har ni kanske märkt att vi på Livets Godas redaktion snöat…
22 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Grillade kycklingvingar, rostad potatis med bacon och västerbottensost

Mat och Restaurang I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat grillade kycklingvingar, rostad potatis med…
22 Sep, 2017

Konstnären JonOne designar Hennessy VS i begränsad upplaga

Whisky och Bourbon Hennessy är stolta att presentera den kände konstnären JonOne som designer av 2017 års Hennessy Very Special Limited Edition. Den…
22 Sep, 2017

LG-Tipsar: Zenato Alanera Veronese 2015

Vin Sedan 1960 har Zenato skapat viner från Valpolicellaområdet och än idag drivs företaget inom familjen med Alberto Zenato (son till…
22 Sep, 2017

Miltonduff och Glenburgie – sällsynta droppar från Ballantine’s lanseras som single malter

Whisky och Bourbon I höst gör de "solokarriär": Miltonduff och Glenburgie. Dessa två destillerier har varit grundpelarna bland många ingredienser i Ballantine’s berömda…
21 Sep, 2017

Imponerande från Västerbotten - Livets Goda provar Brännland Iscider

Vin Livets Goda har till och från de senaste åren följt Andreas Sundgrens utveckling med hans Brännland Cider uppe i Västerbotten.…
21 Sep, 2017

Winemakers Dinner med Bollinger och importören Arvid Nordquist på At Six i Stockholm

Vin Sagan om Bollinger började redan 1829 med en äventyrlig aristokrat och två vinexperter. Men det skulle bli en kvinna som…
21 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Pappardelle kantareller och mustig sås

Vin I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat en härlig papardelle med kantareller…
20 Sep, 2017

10 måste-köptips inför lanseringen imorgon på Systembolaget

Vin Premium Morgonens lansering innehåller många riktigt bra favoriter. Om möjlighet ges, köp varenda butelj och njut under kommande höst och vintermånader.…
21 Sep, 2017

Faustino i gastronomiskt partnerskap med spansk stjärnkock

Vin Vinproducenten Faustino har nyligen lanserat ett spännande projekt tillsammans med Eneko Atxa, en av Spaniens hetaste kockar. Projektet Taste the…
21 Sep, 2017

Nu släpps årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes i Systembolagets webbportal

Vin Ett fåtal flaskor av årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes unika Rivesaltes-samling släpps exklusivt den 21:a September på Systembolagets…
20 Sep, 2017

Tips från Svensk gös: Kockens bästa tips - gös i paket

Mat och Restaurang När kocken och köksmästaren Stefan Ekengren väljer fisk blir det helst gös från Hjälmaren eller Mälaren. Svensk gös är en…
20 Sep, 2017

Världens bästa sangiovese? Dags för ny läsarprovning med Livets Goda!

Vin I dagarna gick vi ut med smyginformation till medlemmarna i Livets Godas Vinklubb om den kommande läsarprovningen med Livets Goda.…
20 Sep, 2017

Sista flaskorna av Kilchoman Loch Gorm 2017

Whisky och Bourbon Kilchoman Loch Gorm 2017 är en utgåvan i samlarformat från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman, som tillhör ett av de allra…
19 Sep, 2017

Blossa 17 möter Old Delhi - Mango, spiskummin och chili smaksätter

Vin Varje år reser Blossa till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg. 2017 har koordinaterna ställts in…
19 Sep, 2017

Sju höstdagar och sju höstviner kring 91 poäng

Vin Premium Deppa inte för att sommaren vinkat farväl och att de mörka höstkvällarna infunnit sig. Den här tiden njuter vi istället…
19 Sep, 2017

Jakten på den perfekta koppen kaffe - en intervju med Kaveh Azizan, SM-Barista

Övrigt Sedan första dagen i Kafferosteriet Koppars historia så är det Kaveh Azizian som överser alla rostningar. Inte bara är han…
19 Sep, 2017

Prissänkt riesling från Weingut Fritz Ekkehard Huff hos Winefinder

Vin Christine och Jermey Bird-Huff tillhör "Generation Riesling", vilket är en sammanslutning för unga tyska vinmakare som fokuserar på riesling och…
19 Sep, 2017

Premiär för vinnarölen Mika´s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon 6 oktober lanserar Innis & Gunn Mika’s Choice, vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn. Mika Jeppsson från Sölvesborg deltog i…
18 Sep, 2017

Årets exklusiva samlarutgåva från Jura - Tastival 2017

Whisky och Bourbon ”Feis Isle” är en veckas lång festival på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas…
18 Sep, 2017
Artikelarkivet