LG Tipsar: Benromach 10 YO – En ytterst smakfull whisky, 94 poäng!

Livets Goda 4 Jul, 2017
Whisky och Bourbon Destilleriet Benromach grundades redan 1898, det var när järnvägen kom till byn och whiskyboomen rasade som värst. Det var den legendariska Campbeltown-destillatören Duncan MacCullum som lät uppföra Benromach, ett namn han tog från kullarna Romach Hills i närheten. Efter detta följdes en lång tid av ägarskiften och nedläggningar, och hade det inte varit för en mans dröm om att äga ett eget destilleri – George Urquhart från familjeföretaget Gordon & MacPhail – så hade Benromach Distillery rivits för länge sedan. 1993 fick de möjligheten att köpa destilleriet och efter omfattande renoveringar så var Benromach 1998 återigen i drift. Och det är från detta destilleri som vi idag tipsar om en riktig godhet på Systembolaget – Benromach 10 YO – som dessutom i juni prissänktes till under 500-lappen.

Livets Goda om Benromach 10 YO
Elegant fyllig, balanserat rik, honungshintad sötma med en snygg, ljus peaty touch, varvat med olorosons stiltypiska inslag möter oss i doftspektrat och vi slår snabbt fast att detta är en ytterst smakfull herre vi har i glaset. 

I gom ändras inte detta intryck. Tvärtom, vi charmas av en elegant, träig honungsfrukt beklätt av apelsinmarmelad, citrus crème brulée, lädersoffa med vissa mognadsinslag och röda körsbär med lite krydda. 

Imponerande är även att man vågar låta whiskyn ha sin naturliga sötma, som i detta fall känns perfekt doserad och transparent i karaktären. Sötman i en whisky är inget att förfasas över när den uppträder och klädsamt smeker omkring som den gör här, och där whiskyn sedan löper ut i ett långt avslut som bjuder på ett torrt och smakfullt bett med bibehållen fruktstruktur. Ja, att det här är en kvalitativ, balanserad, komplex och elegant pjäs råder inga tvivel om. Benromach 10 yo uppträder mjukt och lent i strukturen, samtidigt som det där åtsittande och mångbottnade bettet påvisar den inneboende kraften. Vi jämför det med en respektfull vulkan som pyr vackert men som inte bryter ut i ett okontrollerbart och oregerligt utbrott.

Det här är en whisky som förtjänar sin plats på whiskyhyllan och när vi sedan konstaterar att den kan hamna där för under 500 kr, ja då finns det ju liksom inget att vela om. Benromach 10 är faktiskt så pass bra!

94 poäng / Livets Goda

Benromach 10 YO 
Art.nr 85559, 488 kr (700 ml), 43%

>> Whiskyn beställer ni här

Lagring:
Spriten fylls på fat (80 procent bourbon och 20 procent oloroso sherryfat) under nio år. Efter detta får whiskyn gifta ihop sig under ytterligare 1-2 år på first fill oloroso sherryfat.

Allmänt vetande

”Pre-1960”
Att Benromach sticker ut bland skotsk whisky beror sannolikt på den unika karaktären, vilket skottarna kalla Pre-1960. Karaktären kommer från de tillverkningsmetoder som Benromach använder sig av. Det handlar bland annat om långa jästider, jäskar i lärkträ och ovanligt små pannor som körs mycket långsamt. Högre fenolhalt i malten (som ger en bakomliggande rökighet), färska sherryfat och ett naturligt källvatten är också sådant som ger Benromach sin egna stil i Skottland.

 Benromach 10 YO senaste utmärkelser
- World Whiskies Awards "Best Speyside Single Malt 12 Years and Under"
- San Francisco World Spirits Competition "Double Gold"
- The Ultimate Spirits Challenge "95 points. Extraordinary Ultimate recommendation"
- The Spirit Business The Scotch Whisky Masters: ”Gold”


Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet