LG Tipsar: The Dalmore Vintage 2006

Livets Goda 11 Aug, 2017
Whisky och Bourbon Dalmore är kända för att lagra sin whisky på sherryfat, men sedan den första mars 2016, så finns destilleriets första whisky lagrad på ”vanlig” ek – The Dalmore Vintage 2006. Whiskyn tagits ur återanvända amerikanska bourbonfat, för att läggas tillbaka på nyare, noggrant utvalda bourbonfat för en slutputs.

Livets Goda om The Dalmore Vintage 2006
Vi har en vacker och gyllenmörk, mahognyfärgad vätska, som på ett stolt och självsäkert vis tar ton med sin rika, njutningsfulla, fylliga och inbjudande arom. I denna butelj finner vi även en generös (närapå tropisk)fruktstruktur omgärdad av en finlemmad sötma och elegant kryddighet liksom inslag av djupt och lätt rostat karamelliserade körsbär. Med tanke på fathanteringen låter måhända det här med körsbärsinslagen udda, men där landar vi och är nöjda, då det skänker whiskyn ett bra djup och komplexitet.

I smak får körsbären en snyggt stram söt honungshintad ton som förgylls av tobak/cigarr och lädersoffa, som också ger whiskyn en ”vuxen” ryggrad med en ungdomlig fräsch pondus. Faten är balanserat integrerade i ”paketet” och ger en bra krydda även i gom och de 46 arbetande procenten jobbar med precision och finkänslighet. Allt är mycket snyggt, elegant och välkomponerat.

Master blender Richard Paterson besitter ju som bekant en välkänd kunskap, expertis och fingertoppskänsla när det kommer till den svåra fat- och blendningskonsten. Denna whisky är återigen ett bekräftande av detta ”statement”!

Så, helt spartanskt uttryckt är The Dalmore Vintage 2006 en riktigt bra whisky, som de flesta dessutom har råd att uppdatera sitt whiskylager med. Som det brukar uttryckas: värt varenda liten peng. Slainthe!

93-94 poäng / Whisky & Bourbon

The Dalmore Vintage 2006
Art.nr 501, 46%
449 kr (700 ml)
Highlands, Skottland

 

The Dalmore Vintage 2006 finns på hyllan i 230 Systembolagsbutiker.

Finns den inte i din butik så kan du enkelt beställa hem den här.


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet