LG Tipsar: The Dalmore Vintage 2006

Livets Goda 11 Aug, 2017
Whisky och Bourbon Dalmore är kända för att lagra sin whisky på sherryfat, men sedan den första mars 2016, så finns destilleriets första whisky lagrad på ”vanlig” ek – The Dalmore Vintage 2006. Whiskyn tagits ur återanvända amerikanska bourbonfat, för att läggas tillbaka på nyare, noggrant utvalda bourbonfat för en slutputs.

Livets Goda om The Dalmore Vintage 2006
Vi har en vacker och gyllenmörk, mahognyfärgad vätska, som på ett stolt och självsäkert vis tar ton med sin rika, njutningsfulla, fylliga och inbjudande arom. I denna butelj finner vi även en generös (närapå tropisk)fruktstruktur omgärdad av en finlemmad sötma och elegant kryddighet liksom inslag av djupt och lätt rostat karamelliserade körsbär. Med tanke på fathanteringen låter måhända det här med körsbärsinslagen udda, men där landar vi och är nöjda, då det skänker whiskyn ett bra djup och komplexitet.

I smak får körsbären en snyggt stram söt honungshintad ton som förgylls av tobak/cigarr och lädersoffa, som också ger whiskyn en ”vuxen” ryggrad med en ungdomlig fräsch pondus. Faten är balanserat integrerade i ”paketet” och ger en bra krydda även i gom och de 46 arbetande procenten jobbar med precision och finkänslighet. Allt är mycket snyggt, elegant och välkomponerat.

Master blender Richard Paterson besitter ju som bekant en välkänd kunskap, expertis och fingertoppskänsla när det kommer till den svåra fat- och blendningskonsten. Denna whisky är återigen ett bekräftande av detta ”statement”!

Så, helt spartanskt uttryckt är The Dalmore Vintage 2006 en riktigt bra whisky, som de flesta dessutom har råd att uppdatera sitt whiskylager med. Som det brukar uttryckas: värt varenda liten peng. Slainthe!

93-94 poäng / Whisky & Bourbon

The Dalmore Vintage 2006
Art.nr 501, 46%
449 kr (700 ml)
Highlands, Skottland

 

The Dalmore Vintage 2006 finns på hyllan i 230 Systembolagsbutiker.

Finns den inte i din butik så kan du enkelt beställa hem den här.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet