Livets Goda Fine Wines: En begåvad och bedårande Chianti Classico Gran Selezione

Livets Goda 11 Aug, 2017
Vin Den italienska familjen Mazzei har länge visat att man inte tummar på kvaliteten, oavsett prisnivå. Och det gör man självklart inte heller med toppvinet Castello di Fonterutoli, vilket är veckans Fine Wines tips från oss på Livets Goda.

Livets Goda Fine Wine - Castello di Fonterutoli 2012
Denna årgång av vinet påvisar idag en kraft som var svår att skönja vid fatprovningar av vinet vid tidigare tillfälle. Kalla det en smygare. Men vi pratar inte stabbiga muskler, vi pratar graciös, vital kraft. Frukten är ren med rödspänstig, syrlig fräschör i form av körsbär med ungdomlig lyster men moget uppförande, där inslag av rostade kaffebönor, tobak, lavendel och krydda i ett aromatiskt örtlandskap, tillsammans med maritima vindar, mineraler och en läcker sälta, skänker djup i den eleganta och komplexa målningen som Castello di Fonterutoli penslar. En silkig tanninstruktur med en skönt stram ton lierar sig väl i munseglet och ger ett snyggt putsat motstånd.

Avslutet är lika långt som gott och vinet följer den numera så kända vinfilosofin vi kommit att förknippa och älska med Mazzei: balans, kraft, djup och fräschör och allra mest intelligent i det moderna då man inte tappar kontakten med den klassiska marken och sitt historiska ursprung. Man tar dåtid in i nutid utan att tappa bort sig i trendtänkande och utan att bli gammaldags. Årgången känns för övrigt långlivad - mer än förväntat - i dagsläget, men tro för den sakens skull inte att ni måste låta vinet ligga och runda av sig i 10 år till innan fullbordan. Den charmiga, rika och edgiga fruktspänst vinet bjuder på i sin ungdom är bedårande. Nu och sen helt enkelt är (det stora…) intagsmottot.

Ja, det här är summerat en förbannat god Chianti Classico!

Castello di Fonterutoli 2012
Nr 32130 (75 cl), 299 kr
Toscana, Italien

Vinet beställer ni här

Om Castello di Fonterutoli
Fonterutoli är namnet på egendomen i Chianti Classico som varit i familjens ägo sedan 1435. Som vanligt är det Carlo Ferrini som står bakom vinet som består av 92 procent sangiovese och 8 procent malvasia nera och colorino. Back to the roots med andra ord, vilket också syns på den klassiska etiketten. Lagringen har skett i franska fat (225 l och 500 l) i 20 månader, varav 60 procent nya fat.


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet