Livets Goda Fine Wines: En begåvad och bedårande Chianti Classico Gran Selezione

Livets Goda 11 Aug, 2017
Vin Den italienska familjen Mazzei har länge visat att man inte tummar på kvaliteten, oavsett prisnivå. Och det gör man självklart inte heller med toppvinet Castello di Fonterutoli, vilket är veckans Fine Wines tips från oss på Livets Goda.

Livets Goda Fine Wine - Castello di Fonterutoli 2012
Denna årgång av vinet påvisar idag en kraft som var svår att skönja vid fatprovningar av vinet vid tidigare tillfälle. Kalla det en smygare. Men vi pratar inte stabbiga muskler, vi pratar graciös, vital kraft. Frukten är ren med rödspänstig, syrlig fräschör i form av körsbär med ungdomlig lyster men moget uppförande, där inslag av rostade kaffebönor, tobak, lavendel och krydda i ett aromatiskt örtlandskap, tillsammans med maritima vindar, mineraler och en läcker sälta, skänker djup i den eleganta och komplexa målningen som Castello di Fonterutoli penslar. En silkig tanninstruktur med en skönt stram ton lierar sig väl i munseglet och ger ett snyggt putsat motstånd.

Avslutet är lika långt som gott och vinet följer den numera så kända vinfilosofin vi kommit att förknippa och älska med Mazzei: balans, kraft, djup och fräschör och allra mest intelligent i det moderna då man inte tappar kontakten med den klassiska marken och sitt historiska ursprung. Man tar dåtid in i nutid utan att tappa bort sig i trendtänkande och utan att bli gammaldags. Årgången känns för övrigt långlivad - mer än förväntat - i dagsläget, men tro för den sakens skull inte att ni måste låta vinet ligga och runda av sig i 10 år till innan fullbordan. Den charmiga, rika och edgiga fruktspänst vinet bjuder på i sin ungdom är bedårande. Nu och sen helt enkelt är (det stora…) intagsmottot.

Ja, det här är summerat en förbannat god Chianti Classico!

Castello di Fonterutoli 2012
Nr 32130 (75 cl), 299 kr
Toscana, Italien

Vinet beställer ni här

Om Castello di Fonterutoli
Fonterutoli är namnet på egendomen i Chianti Classico som varit i familjens ägo sedan 1435. Som vanligt är det Carlo Ferrini som står bakom vinet som består av 92 procent sangiovese och 8 procent malvasia nera och colorino. Back to the roots med andra ord, vilket också syns på den klassiska etiketten. Lagringen har skett i franska fat (225 l och 500 l) i 20 månader, varav 60 procent nya fat.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet