Livets Goda Maten & Vinet - Pasta bolognese ”chili” till snygg italienare

Livets Goda 12 Oct, 2017
Vin Livets Goda redaktionen har återigen stått vid spisen och till höstmörkret har vi tagit fram rätten Pasta bolognese ”chili” á la Livets Goda, vilket blir till den perfekta partner till vinet Zenato Alanera Veronese från producenten Zenato. Enjoy!

2015 Zenato Alanera Veronese
Veneto / Italien / Zenato / Nr 79311 / 154 kr / 89p
Det här vinet kräver lite tålamod från sin husbonde och behöver en rejäl dekantering för att blomma ut, men när man gjort det så ”sätter sig” vinet och hittar balans och linje. Och det är ett Veneto-vin tacksamt befriat från soltorkad och söt frukt. Fruktsötman har en stramare hållning med tydliga, och tacksamt fruktiga tanniner och jordigt animaliska smaker. Venetosötman integreras vidare med rostade fat, pepparkrydda, viol, örter, plommon, russinhintar, cigarrblad och lakrits, tillsammans med en ung körsbärsfrukt och svarta vinbär som breder ut sig över en mineralisk matta med vegetala instick. Vinet är inte inställsamt utan har intensitet och koncentration. Det bjuder på ett skönt, juicy motstånd utan att bli ”svårdrucket” och ett frukttorrt anslag och syrlig fräschör i både mellanakt och avslut, vilket ger vinet en säregen karaktär med ett skönt temperament.

Det här är en veneto med pondus och vi konstaterar att Zenato gör det här väldigt snyggt. Gott är det också, och bättre blir det i kombination med mat där vinet klarar av mycket smaker.

Här har vi klassisk matkonst där vinet ”hittar hem” utan krusiduller eller konstigheter. Maten lockar fram ännu mer av vinets rödsyrlighet, samtidigt som den generöst mogna, mörkröda frukten sköljer över anrättningen som en glacerande smaktopping. Vi får här en kombination med rika och mustiga smaker, samtidigt som den eleganta fräschören bibehålls och faktum är att matchningen även lockar fram en ”Bolgheri”-struktur hos Zenaton. Ett otroligt gott möte och man kan väl inte annat än att älska Italien för dess produkter – gratzie mille!

Zenato Alanera Veronese hittar du på Systembolaget här >>

Zenato på Systembolaget:
Systembolaget finns idag 16 olika viner från producenten och man har en stark ställning på marknaden. Bland annat så är producentens Valpolicella Superiore det mest sålda Valpolicellavinet över 120 kr, Zenato Ripassa är det mest sålda Ripasso vinet över 150 kr och deras Amarone är Sveriges mest sålda vin över 350 kr.

Receptet - Pasta bolognese ”chili” á la Livets Goda
(För 4 personer)

400 g papardelle (eller annan favoritpasta)

400 g svensk högrev i bit
400 g svensk köttfärs
En halv flaska rött vin
2 liter oxbuljong
2 st gula lökar, grovt hackade
2 st chili, skivade med kärnorna kvar
5 st vitlöksklyftor, grovt hackade
5 st kaffir limeblad
5 st lagerblad
10 st svartpepparkorn 

3 msk tomatpuré
10 st tomater, hackade
1 msk hackad timjan
En nypa socker
25 g smör

Olivolja
Salt & Peppar

GÖR SÅ HÄR
Koka ihop buljong, chili, vin, svartpeppar, lime- och lagerblad under ca 10 minuter. Låt det gärna stormkoka så att smakerna verkligen går in i varandra. Under tiden delar du högrevet i sex bitar. När buljongen kokats ihop efter 10 min lägger du i köttet. Låt det hastigt koka upp så att du kan skumma av. Brässera på låg värme ca två timmar.

Under tiden steker du köttfärsen färdig i en klick smör. Vänta med att salta till senare.

Ta upp högrevet och riv isär det i mindre bitar - gärna med händerna. Blanda ner högrevet i köttfärsen tillsammans med de hackade tomaterna, tomatpurén, timjan och en liten nypa socker. Värm på medelhög värme medan du rör om. Låt småputtra under ca 15 minuter och smaka av med salt och peppar och känn efter om något saknas. Klicka gärna ner 25 g smör och rör om ordentligt.

Servering
Servera rätten som en klassisk pasta bolognese.

 

Nyfiken på mer läsning och inspiration?

Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten September gratis här!


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet