Livets Goda provar Vin & Natur's låda 21

Niklas Jörgensen 16 Mar, 2018
Vin Ny låda från importören Vin & Natur, nummer 21 i ordningen, och vi slår oss ner i redaktionens bar för att blindprova oss genom sex olika viner från Frankrike, Italien och Spanien. Samtliga är från ekologiskt eller biodynamiskt hanterade vingårdar och producenter som minimerar interventionen i vinet.

2016 Côtes du Jura Au Château, Claude Buchot, Jura

I förra lådan fanns ett rött från samma producent, en poulsard, och vi föll för vinets blommiga nyanser och snygga struktur. Buchot's chardonnay återfinns i denna mix och även detta är ett personligt vin med rena drag från druvan. Här finns mycket av det vi gärna associerar med regionen och även om vinet är en så kallad ouillé, upptoppade fat, så bjuder det ändå på en viss jästig, fino-aktig doft med toner av bio-äpplen, citrus och örter, regionens signatur. Smaken är snygg och ren i sin karaktär och med pigg syra, viss smörighet, gul frukt och läcker täthet. God nu, lär sätta sig än mer med något år i flaska. 90 LGP

2016 La Traviesa Blanco, Barranco Oscuro, Granada Höghöjdsvin så det förslår. Förra lådan innehöll en strålande röd från producenten och nu är det dags för en vit på den lokala druvan vigiriega. Den har du väl hört talas om? Med vingårdar på uppåt 1,300 meters höjd så accentueras friskheten märkbart och de som är känsliga för markerad syra bör nog inte dricka detta på egen hand utan matcha det till mat. Blommigt, citruspiggt och stenkrossmineraligt i doften. Stenfrukter ovanpå det och ett stänk gul frukt. Saliverande struktur med citrusstinn syra, sval frukt och slank kropp. Drick den i sin ungdom, gärna till mat med fetma. Lagras på neutrala fat. 87 LGP

2016 Il va, ça va Je sais - Anders Frederik Steen, Valvignères, Ardèche Känner du igen namnet? Om du hängt i Köpenhamn, särskilt då på Manfreds och Relæ, så kanske Anders namn låter bekant då han jobbade med de två restaurangernas vinlistor. Nu är han vinmakare och har här en druvren carignan som pendlar i en gråzon mellan rosé och lätt rött. Clairet? Startar lätt funky så vi ger vinet en sväng i karaffen. Serveringstemperaturen kryper ner mot 12 C och då möts vi av en hallondriven, örtig doft med lätt blommiga nyanser och hö/halm. I gommen ett piggt vin med mosade färska hallon, syrlighet, ytterst diskreta tanniner och en lättsam saftig struktur men inte utan visst djup. Slinker ner som hallonsaft men läs det i positiva ordalag. Kul vin, påminner en del om portugisernas palhete-stil. 87 LGP

2016 Il Rosso, Vini Conestabile della Staffa Montemelino, Umbrien Umbrien, hem för en av världens mest tanninrika druvsorter - sagrantino. Här har vi ett rött som spontanjäst i glasfibertankar - får tankarna att delvis vandra mot Cornelissen på Sicilien (artikel om producenten i förra Livets Goda). Fast här är det sangiovese, sagrantino och canaiolo i en maffig stil men som ändå upplevs bärdriven. 40% vardera av de två förstnämnda. Örtig, läder och tobak i den ungdomliga doften. En touch viol. I gommen markerade tanniner, fin syra och gott om mörkbärig frukt. Torkade nyanser, tobak, plommonskal och örter. Lär må bra av viss lagring och sätta sig. Inte alls dumt. 88 LGP

2016 Cante Renard Rouge, Philippe Pibarot, Languedoc Carignan, morastel och counoise ger här ett vin med mörka bärtoner, örtighet, liten blommighet i en ungdomligt vild, skönt bångstyrig stil. Smaken är relativt tät och med visst djup och fina tanniner samtidigt som det är läskande och saftigt i sin struktur. Rent, snyggt avslut. Vi gillar det här. Gott redan nu. Från en vingård i närheten av Montpellier. 88 LGP

2016 7, Rue de la Pompe, Mas Coutelou, Languedoc Syrah, merlot och grenache där de två första står för 40% vardera. I doften är det initialt syrah som styr med violiga, lätt djuriska toner, örter, läder, svarta vinbär och körsbär. Inbjudande. I gommen en markerad sprits som visserligen piggar upp men också dämpar lite av den svala bärigheten som får en lätt metallisk ton. Snälla tanniner. Kommer dock ha sina fördelar till mat, gärna kallskuret, då kolsyran integreras bättre. 86 LGP

Lådan om sex flaskor kostar 1218 kronor och ligger i Systembolagets beställningssortiment. Du finner länk till den här. Återigen en utmärkt låda för den som vill vidga sina vyer och lära mer om viner med minimal intervention.

Vill du veta vad vi tyckte om föregående låda, klicka här.

Importör: Vin & Natur


Kändiskock och whiskeyjätte lanserar karibisk kräftskiva

Whisky och Bourbon Inför årets kräftsäsong har kändiskocken Edin Dzemat, tillsammans med whiskeyjätten…
18 Jul, 2018

Färginspirerad och kylande sommarförpackning från Veuve Clicquot

Vin Champagnehuset Veuve Clicquot är känt för sina unika limiterade säsongförpackningar.…
9 Jul, 2018

Leif GW Perssons röda vin - en succé

Vin Tegnér Spirits & Wine lanserade i våras det röda vinet…
9 Jul, 2018
Artikelarkivet