Livets Goda provar vit Bordeaux från 2013 och 2005

Livets Goda 15 Nov, 2017
Vin Varje vindistrikt har sina förgrundsfigurer, de som flyttat gränser för kvalitet, arbetat hårt och målmedvetet med förändring och pionjärskap i fokus. För de vita vinerna i Bordeaux heter figuren André Lurton och är med slott som Bonnet, La Louvière, de Cruzeau, Couhins-Lurton och Rochemorin välkänd på den svenska vinlistan. Han är en modern legend, idag 93 år gammal. Vi har provat ett urval av de tillgängliga vinerna på Systembolaget, där vi bland annat finner Château de Rochemorin Blanc från årgångarna 2013 samt 2005(!) och Château Cruzeau 2005 - färdiglagrat, gott och imponerande.

Vita viner i urval som finns tillgängliga på Systembolaget från André Lurton

2013 Château Coucheroy, 90 LGP >>
Ett av många winelovers mycket underskattat vin. Frukten är till sin struktur ren, stark och fyllig i sin snyggt torra slankhet med en skönjande mineralisk grund, som sällskap med en nästan chardonnaylik krydda och syrlig fräschör. Pratar vi doft och gom-inslag så är det orange citrustoner, gröna äpplen, eleganta sparris och svamphintar, återhållsam honungsstringens och vegetala bärinslag av färskt gräs och svartvinbärsblad. Allt håller ihop mycket snyggt. Finishen har även en bra längd och frukten har starkt fäste hela vägen. En seriös, balanserad och elegant skapelse signerad André Lurton som kommer må bra 10 till 12 år till i källaren, samtidigt som det naturligtvis är mycket intagbart idag…

NR 4136, 129 KR
PESSAC-LÉOGNAN, BORDEAUX
100% SAUVIGNON BLANC.

2013 Château de Rochemorin Blanc, 91 LGP >>
Skönt fruktdriven med klara citrusinslag, grapefrukt, blommiga honungstoner i gröngräs, Påtaglig fräschör och småaromatiskt kryddig, nästan småköttigt och fylligt i en samtidigt ren, torr stil. Järnig i det mineraliska och snyggt silkiga tanniner med bra frukthäng i avslut. Druvtypisk och områdestypisk.

NR 4128, 159 KR
PESSAC-LÉOGNAN, BORDEAUX

2005 Château de Rochemorin Blanc, 90 LGP >>
Örtkryddig, krämig, silkig textur med fräschör, smörnöthintad, fin frukt, järnig i det mineraliska, viss honung. Gott och balanserat och kul att jämföra med yngre årgångar av vinet för denna humana summa. Behöver öppna upp sig i glaset för att hitta stilen hela vägen, och då sitter klockorna. Ett bra djup finns i kroppen. Visar här lysande på lagringspotentialen.

NR 72937, 189 KR
PESSAC-LÉOGNAN, BORDEAUX
(FINNS CA 400 FLASKOR KVAR I LAGER AV DETTA VIN)
100% SAUVIGNON BLANC

2005 Château Cruzeau, 90 LGP >>
Ett vin som överraskar positivt! Nötsmörig med växtlighet, på gränsen till tobaksblad, rent, elegant och strukturerat, syrlig hinna i vinet ger fräschör och elegans. Mineraliteten drar åt det järniga och krutrökiga hållet. Citrusfrukten har ett nyanserat honungsinslag, tillsammans med maskrosblommighet. Aromatisk krydda med viss maritim kustkänsla. Bra längd och försiktig kraft. Ett riktigt gott vin som uppträder yngre än
vad det är, imponerande. Känns väldigt pigg och vital. Återigen ett exempel på lagringspotentialen dessa viner besitter.

NR 72902, 139 KR
PESSAC-LÉOGNAN, BORDEAUX
(FINNS CIRKA 600 FLASKOR KVAR AV DETTA VIN)
100% SAUVIGNON BLANC

Matinspiration till André Lurtons vita Bordeauxer - Torskrygg på het tomat- & vinsås

TOMAT- & VINSÅS
2 msk olivolja
1 tsk chilliflakes
2 vitlöksklyftor, hackade
8 st körsbärstomater, delade på mitten
1 dl torrt vitt vin
8-12 gröna sparrisar, delade i 3 delar
En näve färsk basilika, hackad
2 msk citronsaft pressad från citron
1 tsk rivet citronskal
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar

4 torskfiléer

16 råa räkor

Smör
Olivolja
Salt & nymalen svartpeppar
TOMAT- & VINSÅS
Värm ca 2 msk olivolja i en sautese. Börja med att fräsa
chilliflakes och vitlök under ett par minuter (bränn inte
vitlöken, den ska bara få färg). Tillsätt tomaterna och
låt småputtra ca 8 minuter och tillsätt därefter vinet. Låt
småputtra ytterligare 3-4 minuter. Blanda ner sparris, basilika,
citronskal, citronjuice, salt och peppar och låta koka ihop
under några minuter. Ställ åt sidan.

TORSKEN OCH RÄKORNA
Värm ugnen till 125 grader. Salta och peppra torsken på alla
sidor och bryn i en stekpanna med lite olja. Ca 3 minuter på
varje sida. Baka sedan klart i ugnen, ca 4-5 minuter.
I samma stekpanna steker du snabbt de råa räkorna i en
klick smör. Så fort de fått färg så smakar du av med salt och
peppar.

SERVERING
Lägg torsken mitt på tallriken och ös tomatsåsen över
tillsammans med hela bitar tomat och sparris. Avsluta med att
fördela några räkor över. Voila!

 

FAKTA LURTON
600 hektar vingårdar varav 430 producerar de röda vinerna.
200 anställda
Representerad i 67 länder på 5 kontinenter.
50 procent av vinerna säljs i Frankrike, resten är export.
Totalt äger man 10 olika slott fördelat i 7 olika appellationer: Pessac-Léognan, Margaux, Lussac-Saint-Emilion,
Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Entre-Deux-Mers och Graves.
4 miljoner buteljer säljs årligen, 58 procent röda, 34 procent vita, 8 procent rosé.
100 procent av produktionen hämtas från de egna vingårdarna.

OM PESSAC-LÉOGNAN
Den 9:e september i år så fyllde appellationen Pessac-Léognan 30 år. Pessac-Léognan består av 1700 hektar vinodlingar och innefattar 75 olika slott. 80 procent av produktionen är röda viner och resterande 20 procent är vita. André Lurton var president för syndikatet som företräder producenterna i Pessac-Léognan mellan 1987 och 2005

Köksmästaren Anders Blomkvist och Provinum kör gästspel nu på söndag, på Kagges i Gamla Stan

Mat och Restaurang Nu på söndag samarbetar importören Provinum och Anders Blomkvist (f.d…
15 Nov, 2017

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
14 Nov, 2017

Fontanafredda tilldelades "European Winery of the Year" av Wine Enthusiast

Vin Fontanafredda, den historiska vinproducenten i Serralunga d'Alba, tilldelades officiellt titeln…
14 Nov, 2017
Artikelarkivet