Livets Goda provar Weingut Josef Leitz

Livets Goda 26 Apr, 2017
Vin I byn Rüdesheim i Rheingau återfinns denna familjeegendom som idag spänner över 40 hektar vinodlingar. Företaget grundades 1958 och drivs sedan 1985 av Johannes Leitz som fick ta över blott 18 år gammal då hans far hastigt gick bort. Just Josef har i dagarna varit på besök i Stockholm och i samband med detta så passade Livets Goda på att prova några av hans viner.

Johannes Leitz Eins Zwei Zero Riesling, 69 kr, art.nr 11901
Vinet bjuder på en ursprungskaraktär som är ren och fräsch med toner av, lime, citrus, rabarber och en liten hint röda äpplen, på en underliggande mineralisk bädd. Avslutet är torrt och förhållandevis långt. Naturligtvis kan ett alkoholfritt vin aldrig skänka samma djup, struktur och tyngd som ett vin med alkohol, men här har man kommit nära och det är helt enkelt ett alkoholfritt vin som smakar vin. Imponerande!

Eins, Zwei, Dry Pinot Noir Rosé 2016, 109 kr, art.nr 75396
Smultron, jordgubbar och blommor samsas med citrus, örter och mineraler i en fin och balanserad tappning. En torr rosé i medelfyllig struktur. Ett gott alternativ i rosédjungeln.

Eins, Zwei, Dry Riesling Trocken 2016, 99 kr, art.nr 5822
En bra vardagsriesling från ett utmanande år. Fin stinmineralitet i kombination med lätt honung, citrus och gula stenfrukter. Läcker fräschör och bra balans i denna instegsriesling.

Rüdesheimer Riesling Trocken 2016, 159 kr, art.nr 79222
Syrlig och juicy citrusfrukt med inslag av melon, citrus och en finstämd stenmineralitet vilket mynnar ut i en generös, men samtidigt stram struktur med fräschör.

Magic Mountain Riesling Trocken 2016, 159 kr, art.nr 70626
Ytterligare en riesling i ren och balanserad struktur, med inslag av lätta exotiska frukter, citrus, lime, blodgrape och päron tillsammans med en finstämd petroliumhint. Läcker stenmineralitet och bra djup.

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen, GG 2015, 279 kr, art.nr 95300 (lansering 5/5)
I detta vingårdsbetäcknade vin finner vi ett helt annat djup och komplexitet direkt från start. Fint balanserad och koncentrerad frukt av citrus och lätta tropiska vindar, tillsammans med en klar stenmineralitet som skänker fräschör. Bra häng och längd!

Rüdesheimer Berg Roseneck Katerloch 2016, 369 kr, art.nr 76627
Läckert djup och inbjudande fruktkoncentration med en stenigare och mer mineralisk framtoning. Citrus, honung och gula stenfrukter i en balanserad och lång struktur. Väldigt god att inta som den är, men en passande partner till sparris, hummer eller varför inte kungskrabba.

Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels 2015, 329 kr, art.nr 90179
Fruktgenerös med petrolium och bra koncentration. Vidare finner vi citrus, passionsfrukt, krita och äpple tillsammans med en ypperlig mineralitet. Bra djup, komplexitet och långt avslut.

 

 


Hierarkisk värld med starka ideal – Lotte Wellton har kartlagt krognäringen

Mat och Restaurang Lotte Wellton har forskat om vilka ideal som präglar restaurangnäringen.…
17 Nov, 2017

The Macallan lanserar Edition No.3 i samarbete med Roja Dove

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar Edition No.3 – en ny limiterad utgåva…
17 Nov, 2017

Moët & Chandon lanserar 2009 som Grand Vintage

Vin Moët & Chandon är stolta över att presentera Grand Vintage…
16 Nov, 2017

Skånskt mikrodestilleri bäst i världen

Whisky och Bourbon Världens ledande vin- och spritproducenter samlades igår i London för…
16 Nov, 2017

BrewDog lanserar ny öl i begränsad upplaga bara för Sverige – Hello My Name is Agnetha

Whisky och Bourbon Idag skålar BrewDog med sina svenska fans i en öl…
16 Nov, 2017

Facile & Co AB säljer varumärke Seriously vodka till engelsk spritdistributör

Whisky och Bourbon Facile & Co AB har sålt varumärke Seriously vodka till…
16 Nov, 2017

Champagnehuset Duval-Leroy släpper en ny champagne i samarbete med den franska sommeliereliten

Vin Champagnehuset Duval-Leroy släpper en ny Champagne i samarbete med den…
15 Nov, 2017

Pimpad krog intar Vasastan med Saffransfestival – inredningen producerad av Canon

Mat och Restaurang Bistro Casper på Dalagatan i Vasastan i Stockholm tar till…
15 Nov, 2017

Weingut Dr Loosen på Farangs Riesling Onsdag 15 november 2017

Mat och Restaurang Riesling onsdag denna vecka på Farang bjuder bland annat på…
15 Nov, 2017

Licor 43 sprider passion över Sverige med drink gjord på afrodisiaka

Whisky och Bourbon Lagom till att kylan sveper in över Sverige lanserar den…
14 Nov, 2017

Black Friday 2017

Övrigt Black Friday är en shoppingdag som härstammar från USA. Det…
14 Nov, 2017

Champagne Lanson lanseras i limiterad presentförpackning

Vin Lagom till december månad och startskottet för vinterns alla festligheter…
14 Nov, 2017

Tegnér & Son förfinar traditionen i ny julcognac

Whisky och Bourbon Galateas samarbete med prestigemärket Tegnér & Son fortsätter traditionen sedan…
13 Nov, 2017

Magic Mountain är Årets Munskänksvin 2017

Vin Sedan 2007 har Munskänkarna delat ut priset Årets Munskänksvin. På…
13 Nov, 2017

Nu kommer uppföljaren till In Flames Signature Craft Gin No13, Batch 1

Whisky och Bourbon När In Flames gav sig in på gin blev succén…
13 Nov, 2017

Kombucha - en uråldrig hälsokur

Övrigt Kombucha, fermenterat te, är en uråldrig hälsokur som har använts…
13 Nov, 2017

Höstens primör från Zeta

Övrigt Ju tidigare på säsongen oliver skördas, desto smakrikare blir olivoljan.…
12 Nov, 2017

Nedräkning för Sveriges bästa barer & krogar 2017

Whisky och Bourbon Snart avgörs Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse Bartenders’ Choice Awards. Nordens…
10 Nov, 2017

At Six skapar internationellt brunchkoncept i Stockholm

Mat och Restaurang Executive Chef Andreas Askling beskriver matkonceptet som “En visionär resa…
10 Nov, 2017

Uppdrucket vecka 45 med Ulrika Karlsson

Vin Några veckor i Frankrike och Italien bjuder på många minnesvärda…
10 Nov, 2017
Artikelarkivet