Åter i lager! Appleton Estate Rare Blend 12 Years, 92 poäng

Livets Goda 14 Feb, 2018
Whisky och Bourbon Gården Appleton tillföll Francis Dickson efter krigsslutet 1655 som tack från den brittiska flottan. Det är troligt är att romtillverkning påbörjades långt tidigare, men inget har dokumenterats förrän 1749, vilket gör Appleton till ett av världens äldsta romdestillerier. Dessutom anses man vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom. I mitten av 1800-talet såldes Appleton Estate till en framgångsrik jamaicansk affärsman som byggde upp varumärket och exporten av det som idag har blivit Jamaicas mest kända rom. I glaset idag tipsar vi om således om romen Appleton Rare Blend 12 YO.

För andra gången i följd på kort tid så sålde Appleton Rare Blend 12 YO sålt slut i Systembolagets webbsaldo. Nu kan vi gladeligen meddela att saldot återigen är påfyllt och det går att beställa flaskan som vanligt via Systembolaget. Naturligtvis kan du även beställa flaskan fysiskt i butik.

 

Livets Goda provar Appleton Estate Rare Blend 12 Years

I den uttrycksfulla aromstarten tar denna rom tydliga tag med punschifierade arrakstoner, ytterst snygga och angenäma sådana. Det är inte svårt att omedelbart tycka om denna pjäs och sämre blir det inte i gomhugget där vi berikas med toner av honung, färskt farinsocker, mogna äpplen, gyllengula apelsinskal och karamelliserad torkad frukt. Känslan av karibiskt båtdäck i faten ligger inte långt borta, vilka är torra och hårt hållna i sin attityd på ytan, men som visar upp en snällare sida under resans gång och som bjuder på ett skonsamt bett med krydda.
Avslutet är långt och här fångar vi även upp en citrusfärgad syrlighet som ger en fräsch dusch. Det här är en rom som besitter både djup och komplexitet, men som samtidigt också flirtar charmigt på ytan.

Att som romdrickare alltid ha en flaska Appleton Estate Rare Blend 12 Years nära till hands skänker sinnesro…

92 poäng / Livets Goda

Appleton Estate Rare Blend 12 Years
Nr 517 (700 ml), 389 kr,
St. Elizabeth, Jamaica

Appleton finner ni på Systembolaget här >>

Tillverkning
I Appleton Estate Rare Blend 12 yo så är ingen komponent yngre än 12 år, naturligtvis, men i blandningen så ingår rom upp till 18 års ålder. Man har använt både rom från traditionella potstills och från kolonnpannor. Master Blender dr Joy Spence, som räknas till en av världens främsta kvinnliga Master Blender inom romindustrin, har med denna blend velat skapa en rom som ska drickas som, den är snarare än blandas i drinkar.

 


Folkkäre Leif GW Persson lanserar ”GW:s röda”

Vin Tegnér Spirits & Wine lanserar det röda vinet "GW:s röda"…
25 May, 2018

Stockholms Bränneri släpper rosa gin

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpper Stockholms Bränneri sin första batch…
25 May, 2018

Cantina Baglietti lanserar No. 7 och No. 10 i Sverige

Vin Efter en lång och noggrann process är vinhuset Cantina Baglietti,…
25 May, 2018

Moët & Chandon hyllar tennislegenden Roger Federer

Vin Igår, den 24 maj, lanserade Moët & Chandon en limiterad…
25 May, 2018

General med smak av svenska örter – nytt portionssnus från krögaren Karl Ljung

Whisky och Bourbon I dag lanseras General Gastronomy Series Summer 2018, ett portionssnus…
25 May, 2018

Världens kockar till Smaka på Stockholm

Mat och Restaurang 10 juni kommer kända kockar från hela världen till Smaka…
25 May, 2018

Arla inviger mognadslager i Falköping

Övrigt Tillsammans med Falbygdens Ost öppnar Arla ett mognads och förädlingslager…
24 May, 2018

Napolitansk pizzamarknad på Giro Pizzeria

Mat och Restaurang Lördag den 2 juni firar Giro Pizzeria Italiens nationaldag med…
24 May, 2018

Strålandet årgång av M. Chapoutiers Côtes du Rhône - 2016 Belleruche

Vin Ett toppnamn vet hur en slipsten ska dras och att…
24 May, 2018

Kaos när Kiviks Musteri släppte lös 2 miljoner sommarjobbare

Övrigt Rätt pollinering är en förutsättning för goda skördar från Kiviks…
23 May, 2018

Pontus in the Air är nominerad i ännu en internationell prestigetävling

Mat och Restaurang Pontus in the Air med Brasserie är nominerade i den…
23 May, 2018

Jordbruksverket tar ett helhetsgrepp om hållbar mat

Övrigt Jordbruksverket släpper nu en rapport om hur vi kan producera…
22 May, 2018

Cidraie hedrar sitt franska arv med ny sommarskrud

Whisky och Bourbon I över hundra år har cideräpplena i Normandie plockats för…
22 May, 2018

Inspiration - Proteinrik vaniljkaka med citron

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Maria Längfors som för…
22 May, 2018

Coppersmith´s samarbetar med 24 Västerås krogar

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås gick ihop för att brygga…
22 May, 2018

Prosecco från Montelvini hos Winefinder

Vin Montelvini är en Prosecco i klassisk stil som Winefinders Wineteam…
22 May, 2018

150 ton mindre socker i Axfoods läsk

Övrigt Sockerhalten i Axfoods läsk av märket Premier minskas nu med…
22 May, 2018

Lansering av dessertvin från Brochet - Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015

Vin Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015 lanseras i Systembolagets…
21 May, 2018

Lavazza blir Stureplansgruppens nya kaffeleverantör

Övrigt Den Italienska kaffeleverantören Lavazza har skrivit avtal med Stureplansgruppen och…
21 May, 2018

Lasse Solum ny VD Divine AB

Vin Divine förstärker och hälsar Lasse välkommen som ny VD.
21 May, 2018
Artikelarkivet