Tillfälligt slut i webblager! Appleton Estate Rare Blend 12 Years, 92 poäng

Livets Goda 14 Feb, 2018
Whisky och Bourbon Gården Appleton tillföll Francis Dickson efter krigsslutet 1655 som tack från den brittiska flottan. Det är troligt är att romtillverkning påbörjades långt tidigare, men inget har dokumenterats förrän 1749, vilket gör Appleton till ett av världens äldsta romdestillerier. Dessutom anses man vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom. I mitten av 1800-talet såldes Appleton Estate till en framgångsrik jamaicansk affärsman som byggde upp varumärket och exporten av det som idag har blivit Jamaicas mest kända rom. I glaset idag tipsar vi om således om romen Appleton Rare Blend 12 YO.

För andra gången i följd på kort tid så har Appleton Rare Blend 12 YO sålt slut i Systembolagets webbsaldo. Flaskan går naturligtvis fortfarande att finna i vissa butiker (dessa finner ni här) samt att du kan beställa flaskan fysiskt i din Systembolagsbutik. Webbsaldot kommer inom kort att fyllas på igen, varpå man kan beställa flaskan som vanligt via Systembolagets hemsida.

 

Livets Goda provar Appleton Estate Rare Blend 12 Years

I den uttrycksfulla aromstarten tar denna rom tydliga tag med punschifierade arrakstoner, ytterst snygga och angenäma sådana. Det är inte svårt att omedelbart tycka om denna pjäs och sämre blir det inte i gomhugget där vi berikas med toner av honung, färskt farinsocker, mogna äpplen, gyllengula apelsinskal och karamelliserad torkad frukt. Känslan av karibiskt båtdäck i faten ligger inte långt borta, vilka är torra och hårt hållna i sin attityd på ytan, men som visar upp en snällare sida under resans gång och som bjuder på ett skonsamt bett med krydda.
Avslutet är långt och här fångar vi även upp en citrusfärgad syrlighet som ger en fräsch dusch. Det här är en rom som besitter både djup och komplexitet, men som samtidigt också flirtar charmigt på ytan.

Att som romdrickare alltid ha en flaska Appleton Estate Rare Blend 12 Years nära till hands skänker sinnesro…

92 poäng / Livets Goda

Appleton Estate Rare Blend 12 Years
Nr 517 (700 ml), 389 kr,
St. Elizabeth, Jamaica

Appleton finner ni på Systembolaget här >>

Tillverkning
I Appleton Estate Rare Blend 12 yo så är ingen komponent yngre än 12 år, naturligtvis, men i blandningen så ingår rom upp till 18 års ålder. Man har använt både rom från traditionella potstills och från kolonnpannor. Master Blender dr Joy Spence, som räknas till en av världens främsta kvinnliga Master Blender inom romindustrin, har med denna blend velat skapa en rom som ska drickas som, den är snarare än blandas i drinkar.

 


Artikelarkivet