Livets Goda tipsar: Château Mont-Redon 2011

Livets Goda 12 May, 2017
Vin Vi blev vi lite glada efter att ha provat detta vin. Mont-Redon är en vinproducent som inte alltid lyckats få oss på det där riktigt glada vinhumöret, men här lyckas man med det, och det i en inte allt för högt rankad årgång världen över.

Livets Goda om 2011 Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape
Vinet är charmigt i doftavstampet med sina toner av mörk, murrigt deffad frukt och baconhintade animaliska vindar där örter, vitpeppar och lagerblad ger en bra rund krydda. 
Den murriga mörkfrukten känns även bra och fräsch i gom där vinbär, björnbär, plommon och körsbär sätter sig fint tillsammans med den adderande kryddsnärten, sältan och lakritsen. Fortsätter vi att agera smakdoktorer så tycker vi också skönja diskreta inslag av jordgubbar och vildhallon.  
Hela vinet känns överlag harmoniskt i sitt runda, tillgängliga ”motstånd”. Ja, vi vill nog påstå att det är ett ”småfarligt” vin som slinker ner väldigt lätt. Finns heller ingen mening att låta det vila mer i källaren även om vinet har potential för ytterligare några år, det här ska med fördel inhandlas och intagas idag, gärna aningen svalt och nyöppnat. 

Ett ”folkvänligt” vin med kvalitet och en av de bättre ”nöffbuteljerna” som vi provat av denna producent, so far – pleased to meet you!

91 poäng / Livets Goda   

2011 Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape
Art.nr 2811, 255 kr
Finns även på magnum 1500 ml, 509 kr och halvflaska 375 ml, 137 kr
Châteauneuf-du-Pape, Frankrike   

Vinet finns på hyllan på 369 Systembolag runtom i landet, hitta din närmsta butik här >> 

Serveringstips 
Matmässigt längtar vi här efter lamm med vitlök och örter, även stekt nötkött och vilt blir till bra vänner till det här vinet. 

Kort om producenten Château Mont-Redon
Vinodling på Mont-Redon går tillbaka till romartiden. Vinrankorna var från början planterade i botten av kullen för att skyddas mot mistralvinden. Namnet Mont-Redon kommer av detta som på Latin är montem retundum ”runt kullen”. 1344 var ”Mourredon” en del av påvens mark och officiellt erkänd som en vingård. Familjerna Abeille och Fabre äger idag egendomen som nu är 174 hektar i Châteaunef-du-Pape varav 100 hektar är uppodlade med vinstockar. Familjen strävar efter renhet i frukten och står bergfast vid den typ av elegant Châteauneuf-du-Pape som blivit Mont-Redons varumärke. Mer information och historia om Mont Redon kan ni läsa om här.

Vinifikation och druvblend
Druvorna skördas för hand, avstjälkas och därefter krossas de. Vinet genomgår en lång jäsning 3-4 veckor. När den malolaktiska jäsningen är över, överförs 50 % av vinet till små burgundiska ekfat. Där får vinet vila i mellan 10-14 månader. Därefter blandas vinet och buteljeras. Efter buteljering lagras flaskorna i 6 månader i källaren innan vinet är färdigt för försäljning. Druvblenden består av cinsault, counoise, grenache, mourvèdre, muscardin, syrah och vaccarèse.


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet