Livets Goda Vinet & Maten: Cider till höstig äppelsoppa med korv

Livets Goda 7 Oct, 2017
Mat och Restaurang Livets Goda redaktionen har återigen stått vid spisen och till den rådande årstiden så har vi nu lagat en passande hösträtt - Äppelsoppa med höstsmaker, äppelchips och fläskkorv - vilken vi skapat utifrån Kiviks alkoholfria äppelcider. Enjoy!

Äppelsoppa med höstsmaker, äppelchips och fläskkorv dryckeskombination till Kiviks Skånsk äppelcider
(Sverige / Kiviks Musteri / Nr 1949 / 13,90 kr)
En seriös, alkoholfri cider som är uppfriskande och törstsläckande och tacksamt befriad från sötma med sin torra karaktär, ja, de klättrar inte på trän´. Vi hittar här snygga nyanser av björnklister tillsammans med äpple och balanserad sötma, vilket ger en ren, fräsch och frisk struktur med lite krydda.
Och så måste vi säga det igen på tal om karaktär, den här cidern i all sin brist på alkohol har mer av den varan än de flesta billiga Prosecco som säljs på Systembolaget. Matchningar med ätbara godsaker då, ja, med lite öppet sinne och fantasi finns det en del att para ihop den men, som denna rätt.

Äpplena i rätten bildar en snygg smakbrygga till cidern, samtidigt som sellerin och korven fullständigt gifter sig samman med drycken på ett fint sätt. Ytterligare så lirar sötman i anrättningen lysande i pareringen med ciderns stramt, balanserade sötma och det blir till en kombination som är lika överraskande som god. Ett, i stilen, möte mellan fransk soppa på ett svenskt vis med en twist!

Kiviks Skånsk Äppelcider hittar du på Systembolaget här >>

Receptet Äppelsoppa med höstsmaker, äppelchips och fläskkorv
(För 4 personer)

- 2 st gröna äpplen, skalade, urkärnade och grovt hackade
- 4 st selleristjälkar, hackade
- 3 st palsternackor
- 1 st gul lök
- 250 g kastanjepuré, osötad
- 6 dl varm kycklingbuljong

- 4 st fläskkorvar eller kryddstarka korvar
- 2-3 st mindre svenska röda höstäpplen för äppelchips

- Smör
- Salt & Peppar

Så gör du:

Soppan
I kastrull: Fräs selleri, palsternacka och lök i en klick smör ca 5 minuter. Tillsätt äpplena och fräs ytterligare fem minuter. Slå på buljongen och låt sjuda ca 10 minuter. Klicka ner kastanjepurén och låt koka upp under omrörning. Ställ åt sidan och mixa allt med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Korvarna
Hacka korvarna i bitar, ca 1,5 cm stora. Stek på mellanlåg värme tills de är klara.

Äppelchips
Kärna ur äpplena och skiva dem tunt - gärna med mandolin. Sprid ut dem på ett ark bakplåtspapper och torka i ugnen på ca 75 grader i 6 timmar eller varför inte över natten?

Servering
Servera soppan i en djup skål och börja med några korvbitar. Häll sedan försiktigt soppa över och garnera med äppelchipsen.

 

 


Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Papua Nya Guinea

Vin Eastern Highlands i Papua Nya Guinea är en av de…
21 Sep, 2018

Fyra favoriter i dagens Systembolagslansering

Vin Idag klockan 10:00 är det dags för ett nytt nyhetssläpp…
21 Sep, 2018

Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018
Artikelarkivet