Livets Goda Vinet & Maten: Cider till höstig äppelsoppa med korv

Livets Goda 7 Oct, 2017
Mat och Restaurang Livets Goda redaktionen har återigen stått vid spisen och till den rådande årstiden så har vi nu lagat en passande hösträtt - Äppelsoppa med höstsmaker, äppelchips och fläskkorv - vilken vi skapat utifrån Kiviks alkoholfria äppelcider. Enjoy!

Äppelsoppa med höstsmaker, äppelchips och fläskkorv dryckeskombination till Kiviks Skånsk äppelcider
(Sverige / Kiviks Musteri / Nr 1949 / 13,90 kr)
En seriös, alkoholfri cider som är uppfriskande och törstsläckande och tacksamt befriad från sötma med sin torra karaktär, ja, de klättrar inte på trän´. Vi hittar här snygga nyanser av björnklister tillsammans med äpple och balanserad sötma, vilket ger en ren, fräsch och frisk struktur med lite krydda.
Och så måste vi säga det igen på tal om karaktär, den här cidern i all sin brist på alkohol har mer av den varan än de flesta billiga Prosecco som säljs på Systembolaget. Matchningar med ätbara godsaker då, ja, med lite öppet sinne och fantasi finns det en del att para ihop den men, som denna rätt.

Äpplena i rätten bildar en snygg smakbrygga till cidern, samtidigt som sellerin och korven fullständigt gifter sig samman med drycken på ett fint sätt. Ytterligare så lirar sötman i anrättningen lysande i pareringen med ciderns stramt, balanserade sötma och det blir till en kombination som är lika överraskande som god. Ett, i stilen, möte mellan fransk soppa på ett svenskt vis med en twist!

Kiviks Skånsk Äppelcider hittar du på Systembolaget här >>

Receptet Äppelsoppa med höstsmaker, äppelchips och fläskkorv
(För 4 personer)

- 2 st gröna äpplen, skalade, urkärnade och grovt hackade
- 4 st selleristjälkar, hackade
- 3 st palsternackor
- 1 st gul lök
- 250 g kastanjepuré, osötad
- 6 dl varm kycklingbuljong

- 4 st fläskkorvar eller kryddstarka korvar
- 2-3 st mindre svenska röda höstäpplen för äppelchips

- Smör
- Salt & Peppar

Så gör du:

Soppan
I kastrull: Fräs selleri, palsternacka och lök i en klick smör ca 5 minuter. Tillsätt äpplena och fräs ytterligare fem minuter. Slå på buljongen och låt sjuda ca 10 minuter. Klicka ner kastanjepurén och låt koka upp under omrörning. Ställ åt sidan och mixa allt med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Korvarna
Hacka korvarna i bitar, ca 1,5 cm stora. Stek på mellanlåg värme tills de är klara.

Äppelchips
Kärna ur äpplena och skiva dem tunt - gärna med mandolin. Sprid ut dem på ett ark bakplåtspapper och torka i ugnen på ca 75 grader i 6 timmar eller varför inte över natten?

Servering
Servera soppan i en djup skål och börja med några korvbitar. Häll sedan försiktigt soppa över och garnera med äppelchipsen.

 

 


Bryggeriet Innis & Gunn och irländska destilleriet Tullamore D.E.W. släpper limiterad whiskeyfatslagrad stout

Whisky och Bourbon Kindred Spirits betyder tvillingsjälar och sammanfattar samarbetet mellan två pionjärer…
21 Feb, 2018
Artikelarkivet