Livets Goda Vinet & Maten inspirerar med Kung Fu Girl serverad till speciell kyckling

Livets Goda 8 Nov, 2017
Mat och Restaurang Livets Goda redaktionen har återigen stått vid spisen och experimenterat och idag inspirerar vi med Charles Smiths Kung Fu Girl serverad till speciell kyckling med dillsås och enoki. Enjoy!

Speciell kyckling med dillsås och enoki i kombination till Kung Fu Girl 2015
(Washington State / USA / Charles Smith Wines / Nr 2690 / 129 kr / 90 LGP)
Vi säger som gruppen Simple Minds sjöng på 80-talet: Alive and Kicking. Ja, Charles Smiths Kung Fu Girls lever, frodas och mår utomordentligt bra. Här vi bjuds vi på en relativt fet struktur inledningsvis med juicy, tropisk fruktighet, citrus, äpple och en viss petroliumhint. Syran finns där dock, liksom bördig mineraliteten som ger frukten en fräscht uppstramad centrifug i avslutet. Det hela är förföriskt och charmigt och samtidigt med struktur och stil. Det här är en riktigt bra årgång av vinet.

 Till maten hittar vi en tjusande kombination där vinets egenskaper matchar såväl fetman i rätten, de vegetala inslagen i form av dill samt hettan från chilin och citronen som är legerad i såsen. Den här rätten plockar ut det bästa av Kung Fu Girl vilket skapar ett förstående samspel, inte minst mellan krydda och fräschör. Nyckelordet i denna rätt är såsen, som knyter ihop alla egenskaper, samt skapar en illusion av Asien.

 Tips: Är du köttallergiker så kan du ta bort kycklingen och ersätta den med räkor eller musslor, och du kommer fortfarande ha en fängslande rätt som fungerar utmärkt med vinet.

Här hittar du Kung Fu Girl Riesling på Systembolaget

RECEPTET - Speciell kyckling, het dillsås och enoki

 

För 4 personer

KYCKLING
2 st stora kycklingfiléer från Reko Gårdar eller annan toppfarm

BULJONGEN
1 liter hönsbuljong
2 st morötter, fint hackad
2 st stjälkar selleri, fint hackad
2 gula lökar, fint hackad
1 tsk torkad timjan
2-3 lagerblad
10 vitpepparkorn


SÅSEN
1,5 dl grädde
1 msk chiliflakes
1 dl torrt vitt vin
1 msk rörsocker
2 msk hackad dill
1 msk saft från en citron

En näve enokisvamp (ca 100 g)

Kokt potatis

Smör
Olivolja
Salt & Svartpeppar

Garnering: Ängsyra och brysselkålsblad

 

GÖR SÅ HÄR:
KYCKLING, BULJONG OCH SÅS
Salta och peppra kycklingen runt om. Stek kycklingen på hög värmen i en klick smör och olja med skinnet nedåt ca 5 minuter – bränn inte. Ställ åt sidan. Gör ett uppkok med hönsbuljongen och grönsakerna. Lägg ner kyckling med skinnet uppåt och bräsera på låg värme ca 10 min. Lägg kycklingen i folie och håll varm. Sila av och använd buljongen till såsen nedan.

SÅSEN
Fortsätt med buljongen från kycklingen ovan och tillsätt vinet och reducera ner tills 0,5 liter återstår. Tillsätt 1,5 dl grädden, rörsocker och chilliflakes. Koka ihop några minuter under omrörning. Smaka av med citron, salt och peppar och red såsen om du önskar.

ENOKISVAMP
Ta fram en mindre kastrull och stek svampen snabbt på hög värme i en klick smör och knappt en nypa salt.

SERVERING
Börja med kycklingen och häll sås och svamp över. Servera med nykokt potatis till och garnera med chilliflakes, ängsyra och brysselkålsblad.

 

Nyfiken på mer läsning och inspiration kring vin & mat i kombination?
Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten Höst 2017 helt utan kostnad här >>


Köksmästaren Anders Blomkvist och Provinum kör gästspel nu på söndag, på Kagges i Gamla Stan

Mat och Restaurang Nu på söndag samarbetar importören Provinum och Anders Blomkvist (f.d…
15 Nov, 2017

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
14 Nov, 2017

Fontanafredda tilldelades "European Winery of the Year" av Wine Enthusiast

Vin Fontanafredda, den historiska vinproducenten i Serralunga d'Alba, tilldelades officiellt titeln…
14 Nov, 2017
Artikelarkivet