Livets Goda Vinet & Maten inspirerar med Kung Fu Girl serverad till speciell kyckling

Livets Goda 8 Nov, 2017
Mat och Restaurang Livets Goda redaktionen har återigen stått vid spisen och experimenterat och idag inspirerar vi med Charles Smiths Kung Fu Girl serverad till speciell kyckling med dillsås och enoki. Enjoy!

Speciell kyckling med dillsås och enoki i kombination till Kung Fu Girl 2015
(Washington State / USA / Charles Smith Wines / Nr 2690 / 129 kr / 90 LGP)
Vi säger som gruppen Simple Minds sjöng på 80-talet: Alive and Kicking. Ja, Charles Smiths Kung Fu Girls lever, frodas och mår utomordentligt bra. Här vi bjuds vi på en relativt fet struktur inledningsvis med juicy, tropisk fruktighet, citrus, äpple och en viss petroliumhint. Syran finns där dock, liksom bördig mineraliteten som ger frukten en fräscht uppstramad centrifug i avslutet. Det hela är förföriskt och charmigt och samtidigt med struktur och stil. Det här är en riktigt bra årgång av vinet.

 Till maten hittar vi en tjusande kombination där vinets egenskaper matchar såväl fetman i rätten, de vegetala inslagen i form av dill samt hettan från chilin och citronen som är legerad i såsen. Den här rätten plockar ut det bästa av Kung Fu Girl vilket skapar ett förstående samspel, inte minst mellan krydda och fräschör. Nyckelordet i denna rätt är såsen, som knyter ihop alla egenskaper, samt skapar en illusion av Asien.

 Tips: Är du köttallergiker så kan du ta bort kycklingen och ersätta den med räkor eller musslor, och du kommer fortfarande ha en fängslande rätt som fungerar utmärkt med vinet.

Här hittar du Kung Fu Girl Riesling på Systembolaget

RECEPTET - Speciell kyckling, het dillsås och enoki

 

För 4 personer

KYCKLING
2 st stora kycklingfiléer från Reko Gårdar eller annan toppfarm

BULJONGEN
1 liter hönsbuljong
2 st morötter, fint hackad
2 st stjälkar selleri, fint hackad
2 gula lökar, fint hackad
1 tsk torkad timjan
2-3 lagerblad
10 vitpepparkorn


SÅSEN
1,5 dl grädde
1 msk chiliflakes
1 dl torrt vitt vin
1 msk rörsocker
2 msk hackad dill
1 msk saft från en citron

En näve enokisvamp (ca 100 g)

Kokt potatis

Smör
Olivolja
Salt & Svartpeppar

Garnering: Ängsyra och brysselkålsblad

 

GÖR SÅ HÄR:
KYCKLING, BULJONG OCH SÅS
Salta och peppra kycklingen runt om. Stek kycklingen på hög värmen i en klick smör och olja med skinnet nedåt ca 5 minuter – bränn inte. Ställ åt sidan. Gör ett uppkok med hönsbuljongen och grönsakerna. Lägg ner kyckling med skinnet uppåt och bräsera på låg värme ca 10 min. Lägg kycklingen i folie och håll varm. Sila av och använd buljongen till såsen nedan.

SÅSEN
Fortsätt med buljongen från kycklingen ovan och tillsätt vinet och reducera ner tills 0,5 liter återstår. Tillsätt 1,5 dl grädden, rörsocker och chilliflakes. Koka ihop några minuter under omrörning. Smaka av med citron, salt och peppar och red såsen om du önskar.

ENOKISVAMP
Ta fram en mindre kastrull och stek svampen snabbt på hög värme i en klick smör och knappt en nypa salt.

SERVERING
Börja med kycklingen och häll sås och svamp över. Servera med nykokt potatis till och garnera med chilliflakes, ängsyra och brysselkålsblad.

 

Nyfiken på mer läsning och inspiration kring vin & mat i kombination?
Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten Höst 2017 helt utan kostnad här >>


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet