M. Chapoutier - när växtläget ges stort utrymme

Livets Goda 30 Nov, 2017
Vin Fac et spera är Maison M. Chapoutier's familjemotto. Agera och hoppas. Det latinska uttrycket är talande för Michel Chapoutier som allt sedan han tog över familjeegendomen 1990 arbetat utifrån filosofin att marken ska ges utrymme att leva och tala. Vinmakaren ska observera, välja och assistera. Vinet blir då ett lojalt och ärligt uttryck av symbiosen mellan människa och växtläge. Chapoutier har sedan 1990-talet varit drivande vad ekologisk samt biodynamisk odling anbelangar, något som otvivelaktigt märks i vinerna. Portföljen uppvisar en imponerande bredd där allt från instegsviner till topplägena i Hermitage konsekvent levererar toppkvalitet i sina respektive segment.

Ett bevis på detta är firmans Crozes-Hermitage Les Meysonniers som har ett imponerande track record. Just nu är det 2015 som gäller, ett stort år i norra Rhônedalen och särskilt lyckad för appellationen Crozes-Hermitage. Chapoutier's take på Les Meysonniers är intressant då han väljer att undvika ekkontakt, allt för att bevara växtlägets uttryck och druvornas rena frukt. Här är det syrah som härskar och rankorna som börjar uppnå ansenlig ålder växer alla i sydsluttningar.

Livets Goda om 2015 Les Meysonniers
Crozes-Hermitage, Maison M. Chapoutier
Doftmässigt så är det här ett klassiskt syrah-uttryck med läckra toner av den så typiska violblommigheten, lagerbladen och de svarta oliverna. Även de önskade nyanserna av salami, järnighet, hallon och körsbär finns med i spektrat. Så rent, så snyggt. Smaken är fortfarande lite skönt ungdomligt livlig och indikerar att här finns det ännu en hel del utveckling att hämta. Frukten som påminner om körsbär och björnbär har ett härligt djup samtidigt som det är i sin renaste form, och en hög syra samt tät tanninstruktur skänker extra friskhet. Kryddigheten är på plats, likaså violerna och oliverna. Det långa avslutet har den lilla järnigheten som är så typisk för druvan men kanske än mer för området.

Les Meysonniers är generöst redan idag, särskilt om du serverar vinterns smaker där vilt och lagerblad får utrymme. Men den tålmodige som lagrar blir även belönad då vinet har struktur för flera års utveckling. Kanske mer än någonsin med tanke på det fenomenala året 2015!

90 poäng / Livets Goda

2015 Les Meysonniers
Crozes-Hermitage, Maison M. Chapoutier
179 kr / Nr 74136

Vid köp av 3 flaskor så levereras beställningen i en trälåda


Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018

Ardbeg Day firas under bar himmel den andra juni

Whisky och Bourbon Ardbeg Day är snart här, så gräv fram dina platåskor…
17 May, 2018

564 sidor! Digitala Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018

Mat och Restaurang För femte året nu listar och rankar Livets Goda Sveriges…
15 May, 2018
Artikelarkivet