M. Chapoutier - när växtläget ges stort utrymme

Livets Goda 30 Nov, 2017
Vin Fac et spera är Maison M. Chapoutier's familjemotto. Agera och hoppas. Det latinska uttrycket är talande för Michel Chapoutier som allt sedan han tog över familjeegendomen 1990 arbetat utifrån filosofin att marken ska ges utrymme att leva och tala. Vinmakaren ska observera, välja och assistera. Vinet blir då ett lojalt och ärligt uttryck av symbiosen mellan människa och växtläge. Chapoutier har sedan 1990-talet varit drivande vad ekologisk samt biodynamisk odling anbelangar, något som otvivelaktigt märks i vinerna. Portföljen uppvisar en imponerande bredd där allt från instegsviner till topplägena i Hermitage konsekvent levererar toppkvalitet i sina respektive segment.

Ett bevis på detta är firmans Crozes-Hermitage Les Meysonniers som har ett imponerande track record. Just nu är det 2015 som gäller, ett stort år i norra Rhônedalen och särskilt lyckad för appellationen Crozes-Hermitage. Chapoutier's take på Les Meysonniers är intressant då han väljer att undvika ekkontakt, allt för att bevara växtlägets uttryck och druvornas rena frukt. Här är det syrah som härskar och rankorna som börjar uppnå ansenlig ålder växer alla i sydsluttningar.

Livets Goda om 2015 Les Meysonniers
Crozes-Hermitage, Maison M. Chapoutier
Doftmässigt så är det här ett klassiskt syrah-uttryck med läckra toner av den så typiska violblommigheten, lagerbladen och de svarta oliverna. Även de önskade nyanserna av salami, järnighet, hallon och körsbär finns med i spektrat. Så rent, så snyggt. Smaken är fortfarande lite skönt ungdomligt livlig och indikerar att här finns det ännu en hel del utveckling att hämta. Frukten som påminner om körsbär och björnbär har ett härligt djup samtidigt som det är i sin renaste form, och en hög syra samt tät tanninstruktur skänker extra friskhet. Kryddigheten är på plats, likaså violerna och oliverna. Det långa avslutet har den lilla järnigheten som är så typisk för druvan men kanske än mer för området.

Les Meysonniers är generöst redan idag, särskilt om du serverar vinterns smaker där vilt och lagerblad får utrymme. Men den tålmodige som lagrar blir även belönad då vinet har struktur för flera års utveckling. Kanske mer än någonsin med tanke på det fenomenala året 2015!

90 poäng / Livets Goda

2015 Les Meysonniers
Crozes-Hermitage, Maison M. Chapoutier
179 kr / Nr 74136

Vid köp av 3 flaskor så levereras beställningen i en trälåda


Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet