M. Chapoutier - när växtläget ges stort utrymme

Livets Goda 30 Nov, 2017
Vin Fac et spera är Maison M. Chapoutier's familjemotto. Agera och hoppas. Det latinska uttrycket är talande för Michel Chapoutier som allt sedan han tog över familjeegendomen 1990 arbetat utifrån filosofin att marken ska ges utrymme att leva och tala. Vinmakaren ska observera, välja och assistera. Vinet blir då ett lojalt och ärligt uttryck av symbiosen mellan människa och växtläge. Chapoutier har sedan 1990-talet varit drivande vad ekologisk samt biodynamisk odling anbelangar, något som otvivelaktigt märks i vinerna. Portföljen uppvisar en imponerande bredd där allt från instegsviner till topplägena i Hermitage konsekvent levererar toppkvalitet i sina respektive segment.

Ett bevis på detta är firmans Crozes-Hermitage Les Meysonniers som har ett imponerande track record. Just nu är det 2015 som gäller, ett stort år i norra Rhônedalen och särskilt lyckad för appellationen Crozes-Hermitage. Chapoutier's take på Les Meysonniers är intressant då han väljer att undvika ekkontakt, allt för att bevara växtlägets uttryck och druvornas rena frukt. Här är det syrah som härskar och rankorna som börjar uppnå ansenlig ålder växer alla i sydsluttningar.

Livets Goda om 2015 Les Meysonniers
Crozes-Hermitage, Maison M. Chapoutier
Doftmässigt så är det här ett klassiskt syrah-uttryck med läckra toner av den så typiska violblommigheten, lagerbladen och de svarta oliverna. Även de önskade nyanserna av salami, järnighet, hallon och körsbär finns med i spektrat. Så rent, så snyggt. Smaken är fortfarande lite skönt ungdomligt livlig och indikerar att här finns det ännu en hel del utveckling att hämta. Frukten som påminner om körsbär och björnbär har ett härligt djup samtidigt som det är i sin renaste form, och en hög syra samt tät tanninstruktur skänker extra friskhet. Kryddigheten är på plats, likaså violerna och oliverna. Det långa avslutet har den lilla järnigheten som är så typisk för druvan men kanske än mer för området.

Les Meysonniers är generöst redan idag, särskilt om du serverar vinterns smaker där vilt och lagerblad får utrymme. Men den tålmodige som lagrar blir även belönad då vinet har struktur för flera års utveckling. Kanske mer än någonsin med tanke på det fenomenala året 2015!

90 poäng / Livets Goda

2015 Les Meysonniers
Crozes-Hermitage, Maison M. Chapoutier
179 kr / Nr 74136

Vid köp av 3 flaskor så levereras beställningen i en trälåda


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet