Mack-SM 2017 utser Sveriges godaste macka – här är finalisterna

Livets Goda 19 Oct, 2017
Mat och Restaurang En riktigt god och mättande macka är något av det trendigaste i år. Men vem gör egentligen Sveriges godaste macka? Den 9 november koras Sveriges bästa macka på Mack-SM 2017. 8 finalister från hela landet tävlar på Sthlm Food & Wine i Stockholm.

Tiden då vi endast åt mackor vid frukostbordet är ett minne blott. Idag har mackan blivit ett självklart lunchalternativ, och det äts även en hel del mackor till middag. En undersökning från Brödinstitutet visar att var fjärde svensk väljer just en macka till middag, minst en dag i veckan. 2017 har mackan med andra ord ett starkt fäste i Sverige. Och landets bästa mackor görs av de tävlande i finalen av Mack-SM 2017.

Årets bidrag bjuder på allt ifrån friterad surdeg, pankofriterad halloumi till en dansk klassiker – potatismackan. Mackorna är skapade med noggrant utvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning. Ett exempel på detta är ett stenungsbakat bröd med ruccola och chiafrön i.

Men det är inte bara smaken som är avgörande under finalen. När juryn gör sin bedömning av finalisternas mackor kommer man även att titta på utseendet, hur nyskapande den tävlande bagaren, konditorn eller kallskänkan har varit och den ekonomiska delen. Mackan ska inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Under finalen ska de tävlande skapa 20 mackor på bara 45 minuter. Under den tiden ska allt utom brödet skapas från grunden på plats. Det är med andra ord mycket som krävs för att kunna titulera sig svensk mästare i Mack-SM 2017.

- Det märks verkligen att det råder en macktrend just nu. Mackorna i finalen av Mack-SM visar på en inspirerande bredd i smaker. En macka är inte bara en macka längre, med kunskap och innovation visar finalisterna att den är så mycket mer, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Juryn som bedömer mackorna består av:
Nina Johansson, Ninas konditori
Frida Lundh, vinnare av Mack-SM 2016
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Gabriella Strömberg, KåKå
Anna K Sjögren, kostvetare och frilansskribent

Finalisterna i Mack-SM 2017 är:

Emma Olofsson Persson, 24 år, från Kristianstad. Arbetar som konditor på familjekonditoriet Nya Conditoriet i Åhus. Emma har varit lärling under hela sitt liv då hennes mamma är bagare och konditor. För tre år sedan började hon arbeta heltid på Nya Conditoriet. Tävlar med mackan "Åhusklämman"

Maria Nyström, 25 år, från Stockholm. Arbetar som butikschef på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. Maria har lärt sig yrket på jobbet och har jobbat inom branschen sedan 2011, där hennes fokus legat på bröd och bakelser. 
Tävlar med mackan "DuraBilly".

Felix Wedman, 25 år, från Nordmaling. Arbetar som kökschef på Nya Konditoriet i Umeå. Felix studerade Hotell och Restaurang på Östra gymnasiet i Umeå och har arbetat som kock sedan dess. 
Tävlar med mackan "Skogstokig".

Tomas Persson, 45 år, från Norrtälje. Arbetar som bagare och konditor på RoslagsBageriet i Norrtälje. Tomas studerade till bagare och konditor på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, där han tog examen 1990. Han arbetade sedan som bagare och konditor fram till 1993 och efter det som matfotograf och storkökskonsult i flera år. År 2009 hittade Tomas tillbaka till yrket och har inga planer på att lämna branschen. 
Tävlar med mackan "Hickory-drömmar".

Jeanette Stegman, 46 år, från Helsingborg. Arbetar idag som kallskänka på Fahlmans Konditori. Jeanette är utbildad kallskänka på hotell Marienlyst i Helsingör. Tävlar med mackan "Dansk klassiker 2.0".

Kajsa Brandt, 26 år, från Jönköping. Arbetar som kallskänka och butikssäljare på Bernards Konditori i Jönköping. Kajsa studerade till Bagare och konditor på ASTAR i Jönköping. Tävlar med mackan "Beetbox".

Erica Andersson, 35 år, från Ystad. Arbetar som butikschef och kallskänka på Möllers Bageri & Konditori. Utbildade sig till kock på Stockholms hotell & restaurangskola, arbetade sedan som kock från 2001 till 2010 och övergick sedan till att bli kallskänka. Tävlar med mackan "Till havs".

Sandra Lindbom, 35 år, från Enköping. Arbetar som kock på Kopparlundens Bageri i Västerås. Sandra utbildade sig till kock på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Tävlar med mackan "Local Hero". 

Finalisternas mackor, recept och bilder finner ni här, www.mack-sm.se


Exklusivt parti med mogen vit Bourgogne hos Winefinder

Vin En producent, en årgång, tre viner, sex flaskor; här har…
21 Feb, 2018

Veuve Clicquot Rosé firar 200 år

Vin Champagnehuset Veuve Clicquot firar i år 200-årsdagen av Madame Cliquots…
20 Feb, 2018

Malmös högsta Cocktail Club invigs på lördag

Övrigt Nu äntligen öppnar Clarion Malmö Lives skybar, Kitchen & Table,…
20 Feb, 2018

Traditionell japansk svärdritual återinvigde Yasuragi

Övrigt Efter en åtta månader lång renovering och ombyggnad återinvigdes i…
20 Feb, 2018

Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar en APA

Whisky och Bourbon Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar nu ytterligare en egentillverkad mikrobryggd öl. Rosersbergs…
20 Feb, 2018

Marabou Premium i ny kostym

Övrigt Efter 16 år i sin klassiska kostym är det nu…
20 Feb, 2018

Dryckesbranschrapporten 2018

Whisky och Bourbon Enligt Dryckesbranschrapporten 2018 som släpptes under onsdagen finns idag över…
20 Feb, 2018

Ny årgång av Bodega Atamisque Serbal Cabernet Franc hos Winefinder

Vin Från Argentina och producenten Bodega Atamisque kommer vinet Serbal Cabernet…
20 Feb, 2018

Estrella Västkustchips certifierat med Svenskt Sigill

Övrigt Västkustchipsen är bättre än någonsin, det är kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill…
20 Feb, 2018

Sveriges godaste ost utsedd

Övrigt Totalt delades tjugofem medaljer ut när Ostfestivalen gick av stapeln…
20 Feb, 2018

Stjärna till Hotell Borgholm i Guide Michelin

Mat och Restaurang Restaurangen på Hotell Borgholm med köksmästare Karin Fransson behåller sin…
20 Feb, 2018

Löfbergs nya kaffe stärker unga kaffeodlare

Övrigt Gott kaffe är ingen självklarhet när allt färre unga ser…
20 Feb, 2018

Uppdrucket v 7 med Ulrika Karlsson

Vin Fantastiska viner har präglat den gångna veckan, detta är ett…
19 Feb, 2018

Vinverket har öppnat

Vin Stockholms nya vinbar Vinverket har öppnat på Norrtullsgatan 24. Bakom…
19 Feb, 2018

Tommy Myllymäki tar över Stadsparken

Mat och Restaurang Tommy Myllymäki kommer att driva Stadsparken i Katrineholm, tillsammans med…
19 Feb, 2018

Ytterligare en hyllad årgång av Campogivanni Brunello di Montalcino DOCG 2012 lanseras exklusivt

Vin Campogiovanni Brunello di Monalcino DOCG 2012 lanseras fredagen den 2:a…
19 Feb, 2018

Preem lanserar ekologisk äggröra

Mat och Restaurang Preem utökar sitt freshfood-sortiment med en ekologisk äggröra gjord på…
19 Feb, 2018

Formbar vegofärs från Anamma

Mat och Restaurang Nu lanserar Anamma marknadens första veganska formbara färs. En efterlängtad…
19 Feb, 2018

Hernö Gin prisat för världens bästa gin för andra året i rad

Whisky och Bourbon Juryn för World Gin Awards har sagt sitt och hyllar…
16 Feb, 2018
Artikelarkivet