Mack-SM 2017 utser Sveriges godaste macka – här är finalisterna

Livets Goda 19 Oct, 2017
Mat och Restaurang En riktigt god och mättande macka är något av det trendigaste i år. Men vem gör egentligen Sveriges godaste macka? Den 9 november koras Sveriges bästa macka på Mack-SM 2017. 8 finalister från hela landet tävlar på Sthlm Food & Wine i Stockholm.

Tiden då vi endast åt mackor vid frukostbordet är ett minne blott. Idag har mackan blivit ett självklart lunchalternativ, och det äts även en hel del mackor till middag. En undersökning från Brödinstitutet visar att var fjärde svensk väljer just en macka till middag, minst en dag i veckan. 2017 har mackan med andra ord ett starkt fäste i Sverige. Och landets bästa mackor görs av de tävlande i finalen av Mack-SM 2017.

Årets bidrag bjuder på allt ifrån friterad surdeg, pankofriterad halloumi till en dansk klassiker – potatismackan. Mackorna är skapade med noggrant utvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning. Ett exempel på detta är ett stenungsbakat bröd med ruccola och chiafrön i.

Men det är inte bara smaken som är avgörande under finalen. När juryn gör sin bedömning av finalisternas mackor kommer man även att titta på utseendet, hur nyskapande den tävlande bagaren, konditorn eller kallskänkan har varit och den ekonomiska delen. Mackan ska inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Under finalen ska de tävlande skapa 20 mackor på bara 45 minuter. Under den tiden ska allt utom brödet skapas från grunden på plats. Det är med andra ord mycket som krävs för att kunna titulera sig svensk mästare i Mack-SM 2017.

- Det märks verkligen att det råder en macktrend just nu. Mackorna i finalen av Mack-SM visar på en inspirerande bredd i smaker. En macka är inte bara en macka längre, med kunskap och innovation visar finalisterna att den är så mycket mer, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Juryn som bedömer mackorna består av:
Nina Johansson, Ninas konditori
Frida Lundh, vinnare av Mack-SM 2016
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Gabriella Strömberg, KåKå
Anna K Sjögren, kostvetare och frilansskribent

Finalisterna i Mack-SM 2017 är:

Emma Olofsson Persson, 24 år, från Kristianstad. Arbetar som konditor på familjekonditoriet Nya Conditoriet i Åhus. Emma har varit lärling under hela sitt liv då hennes mamma är bagare och konditor. För tre år sedan började hon arbeta heltid på Nya Conditoriet. Tävlar med mackan "Åhusklämman"

Maria Nyström, 25 år, från Stockholm. Arbetar som butikschef på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. Maria har lärt sig yrket på jobbet och har jobbat inom branschen sedan 2011, där hennes fokus legat på bröd och bakelser. 
Tävlar med mackan "DuraBilly".

Felix Wedman, 25 år, från Nordmaling. Arbetar som kökschef på Nya Konditoriet i Umeå. Felix studerade Hotell och Restaurang på Östra gymnasiet i Umeå och har arbetat som kock sedan dess. 
Tävlar med mackan "Skogstokig".

Tomas Persson, 45 år, från Norrtälje. Arbetar som bagare och konditor på RoslagsBageriet i Norrtälje. Tomas studerade till bagare och konditor på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, där han tog examen 1990. Han arbetade sedan som bagare och konditor fram till 1993 och efter det som matfotograf och storkökskonsult i flera år. År 2009 hittade Tomas tillbaka till yrket och har inga planer på att lämna branschen. 
Tävlar med mackan "Hickory-drömmar".

Jeanette Stegman, 46 år, från Helsingborg. Arbetar idag som kallskänka på Fahlmans Konditori. Jeanette är utbildad kallskänka på hotell Marienlyst i Helsingör. Tävlar med mackan "Dansk klassiker 2.0".

Kajsa Brandt, 26 år, från Jönköping. Arbetar som kallskänka och butikssäljare på Bernards Konditori i Jönköping. Kajsa studerade till Bagare och konditor på ASTAR i Jönköping. Tävlar med mackan "Beetbox".

Erica Andersson, 35 år, från Ystad. Arbetar som butikschef och kallskänka på Möllers Bageri & Konditori. Utbildade sig till kock på Stockholms hotell & restaurangskola, arbetade sedan som kock från 2001 till 2010 och övergick sedan till att bli kallskänka. Tävlar med mackan "Till havs".

Sandra Lindbom, 35 år, från Enköping. Arbetar som kock på Kopparlundens Bageri i Västerås. Sandra utbildade sig till kock på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Tävlar med mackan "Local Hero". 

Finalisternas mackor, recept och bilder finner ni här, www.mack-sm.se


Julbutiken har öppnat hos Winefinder

Vin För andra året i rad öppnar WInefinder.se en julbutik i…
22 Nov, 2017

Nytt i Fine Wines butiken - 2013 Chassagne-Montrachet J. Drouhin

Vin Joseph Drouhin grundades redan 1880 och idag är det Veronique…
22 Nov, 2017

Västerbottensost® – fortsatt i topp bland rekommenderade varumärken

Övrigt Västerbottensost® placerar sig på en stolt sjätteplats över Sveriges mest…
22 Nov, 2017

Exklusiv sherryfatswhiskey från det Irländska craftdestilleriet Teeling Whiskey – nu på Systembolaget

Whisky och Bourbon Teeling Brabazon Series 1 Limited Edition säljs nu som tillfälligt…
21 Nov, 2017

Drinkinspiration - varm GT

Whisky och Bourbon Den klassiska GT:n är ständigt aktuell och nu inspirerar Martin…
21 Nov, 2017

Smaktest klart – Så smakar griskött

Mat och Restaurang Svensk Kött har i samarbete med Tala Smak kartlagt grisköttets…
21 Nov, 2017

Bli medlem i Livets Godas Vinklubb! Ta del av exklusiva erbjudanden och bli först med att få information om Livets Godas vinprovningar

Vin Livets Godas Vinklubb är ett kostnadsfritt medlemskap. Som medlem blir…
23 Oct, 2017

Copperhill Mountain Lodge prisad i skidturismens egen "Oscarsgala"

Mat och Restaurang Under lördagens prisutdelning på skidturismens egen Oscarsgala, World Ski Awards,…
20 Nov, 2017

Danmarks bästa "wrapper" utses på Santa Marias fabrik i Landskrona

Mat och Restaurang Tisdagen den 21 november utses Danmarks bästa ”wrapper” i Landskrona.…
20 Nov, 2017

Plantation Rum lanserar två varianter av Extrême i begränsad upplaga.

Whisky och Bourbon Den 23/11 släpps två varianter av exklusiva Plantation Extrême på…
20 Nov, 2017

Champagnehusets november- och decemberlanseringar

Vin Under november och december bjuder importören Champagnehuset på en hel…
20 Nov, 2017

HKScan utvecklar framtidens stall tillsammans med Abetong

Mat och Restaurang Sedan ett år tillbaka har HKScan drivit ett av Jordbruksverkets…
20 Nov, 2017

Hierarkisk värld med starka ideal – Lotte Wellton har kartlagt krognäringen

Mat och Restaurang Lotte Wellton har forskat om vilka ideal som präglar restaurangnäringen.…
17 Nov, 2017

The Macallan lanserar Edition No.3 i samarbete med Roja Dove

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar Edition No.3 – en ny limiterad utgåva…
17 Nov, 2017

Moët & Chandon lanserar 2009 som Grand Vintage

Vin Moët & Chandon är stolta över att presentera Grand Vintage…
16 Nov, 2017

Skånskt mikrodestilleri bäst i världen

Whisky och Bourbon Världens ledande vin- och spritproducenter samlades igår i London för…
16 Nov, 2017

BrewDog lanserar ny öl i begränsad upplaga bara för Sverige – Hello My Name is Agnetha

Whisky och Bourbon Idag skålar BrewDog med sina svenska fans i en öl…
16 Nov, 2017

Facile & Co AB säljer varumärke Seriously vodka till engelsk spritdistributör

Whisky och Bourbon Facile & Co AB har sålt varumärke Seriously vodka till…
16 Nov, 2017

Champagnehuset Duval-Leroy släpper en ny champagne i samarbete med den franska sommeliereliten

Vin Champagnehuset Duval-Leroy släpper en ny Champagne i samarbete med den…
15 Nov, 2017

Pimpad krog intar Vasastan med Saffransfestival – inredningen producerad av Canon

Mat och Restaurang Bistro Casper på Dalagatan i Vasastan i Stockholm tar till…
15 Nov, 2017
Artikelarkivet