Mack-SM 2017 utser Sveriges godaste macka – här är finalisterna

Livets Goda 19 Oct, 2017
Mat och Restaurang En riktigt god och mättande macka är något av det trendigaste i år. Men vem gör egentligen Sveriges godaste macka? Den 9 november koras Sveriges bästa macka på Mack-SM 2017. 8 finalister från hela landet tävlar på Sthlm Food & Wine i Stockholm.

Tiden då vi endast åt mackor vid frukostbordet är ett minne blott. Idag har mackan blivit ett självklart lunchalternativ, och det äts även en hel del mackor till middag. En undersökning från Brödinstitutet visar att var fjärde svensk väljer just en macka till middag, minst en dag i veckan. 2017 har mackan med andra ord ett starkt fäste i Sverige. Och landets bästa mackor görs av de tävlande i finalen av Mack-SM 2017.

Årets bidrag bjuder på allt ifrån friterad surdeg, pankofriterad halloumi till en dansk klassiker – potatismackan. Mackorna är skapade med noggrant utvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning. Ett exempel på detta är ett stenungsbakat bröd med ruccola och chiafrön i.

Men det är inte bara smaken som är avgörande under finalen. När juryn gör sin bedömning av finalisternas mackor kommer man även att titta på utseendet, hur nyskapande den tävlande bagaren, konditorn eller kallskänkan har varit och den ekonomiska delen. Mackan ska inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Under finalen ska de tävlande skapa 20 mackor på bara 45 minuter. Under den tiden ska allt utom brödet skapas från grunden på plats. Det är med andra ord mycket som krävs för att kunna titulera sig svensk mästare i Mack-SM 2017.

- Det märks verkligen att det råder en macktrend just nu. Mackorna i finalen av Mack-SM visar på en inspirerande bredd i smaker. En macka är inte bara en macka längre, med kunskap och innovation visar finalisterna att den är så mycket mer, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Juryn som bedömer mackorna består av:
Nina Johansson, Ninas konditori
Frida Lundh, vinnare av Mack-SM 2016
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Gabriella Strömberg, KåKå
Anna K Sjögren, kostvetare och frilansskribent

Finalisterna i Mack-SM 2017 är:

Emma Olofsson Persson, 24 år, från Kristianstad. Arbetar som konditor på familjekonditoriet Nya Conditoriet i Åhus. Emma har varit lärling under hela sitt liv då hennes mamma är bagare och konditor. För tre år sedan började hon arbeta heltid på Nya Conditoriet. Tävlar med mackan "Åhusklämman"

Maria Nyström, 25 år, från Stockholm. Arbetar som butikschef på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. Maria har lärt sig yrket på jobbet och har jobbat inom branschen sedan 2011, där hennes fokus legat på bröd och bakelser. 
Tävlar med mackan "DuraBilly".

Felix Wedman, 25 år, från Nordmaling. Arbetar som kökschef på Nya Konditoriet i Umeå. Felix studerade Hotell och Restaurang på Östra gymnasiet i Umeå och har arbetat som kock sedan dess. 
Tävlar med mackan "Skogstokig".

Tomas Persson, 45 år, från Norrtälje. Arbetar som bagare och konditor på RoslagsBageriet i Norrtälje. Tomas studerade till bagare och konditor på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, där han tog examen 1990. Han arbetade sedan som bagare och konditor fram till 1993 och efter det som matfotograf och storkökskonsult i flera år. År 2009 hittade Tomas tillbaka till yrket och har inga planer på att lämna branschen. 
Tävlar med mackan "Hickory-drömmar".

Jeanette Stegman, 46 år, från Helsingborg. Arbetar idag som kallskänka på Fahlmans Konditori. Jeanette är utbildad kallskänka på hotell Marienlyst i Helsingör. Tävlar med mackan "Dansk klassiker 2.0".

Kajsa Brandt, 26 år, från Jönköping. Arbetar som kallskänka och butikssäljare på Bernards Konditori i Jönköping. Kajsa studerade till Bagare och konditor på ASTAR i Jönköping. Tävlar med mackan "Beetbox".

Erica Andersson, 35 år, från Ystad. Arbetar som butikschef och kallskänka på Möllers Bageri & Konditori. Utbildade sig till kock på Stockholms hotell & restaurangskola, arbetade sedan som kock från 2001 till 2010 och övergick sedan till att bli kallskänka. Tävlar med mackan "Till havs".

Sandra Lindbom, 35 år, från Enköping. Arbetar som kock på Kopparlundens Bageri i Västerås. Sandra utbildade sig till kock på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Tävlar med mackan "Local Hero". 

Finalisternas mackor, recept och bilder finner ni här, www.mack-sm.se


Henrik Persson ny sälj- och marknadschef för High Coast Single Malt Whisky

Whisky och Bourbon Box Destilleri AB med varumärket High Coast Single Malt Whisky…
19 Sep, 2018

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018

We & Wine förstärker sin produktportfölj med Loireproducenten Joseph Mellot

Vin Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen…
14 Sep, 2018

Stort intresse för hälsosam kost bland unga

Mat och Restaurang En färsk Sifo-undersökning från Greenfood, en av Nordens ledande livsmedelskoncerner…
14 Sep, 2018

Rökig lager gör debut på Nils Oscar

Whisky och Bourbon På Nils Oscar brygger de klassisk öl i modern stil…
13 Sep, 2018
Artikelarkivet