Hem Vinvärlden Majestätisk Madeira från Vinhos Barbeito – 1988 Sercial Eugénio Fernandes

Majestätisk Madeira från Vinhos Barbeito – 1988 Sercial Eugénio Fernandes

av Livets Goda

Det kan säkert upplevas som aningen provocerande, att skriva om viner som produceras i extremt små upplagor och som knappast är enkla att få tag i. Eller är billiga för den delen. Viner som kanske inte ens når hit till Sverige. Men att exkludera det bästa av sådana orsaker är precis lika fel, särskilt när det gäller en plats som Madeira vars årsproduktion oftast landar runt fem miljoner liter. För öns samtliga producenter!

Madeira är på g och har så varit under några år. Vinerna får alltmer uppmärksamhet igen, kanske främst premiumvinerna men även colheitan har gett Madeira en renässans. Samtidigt som de yngre buteljeringarna bara blivit bättre och bättre. En gång i tiden var atlantöns viner det mest förnäma man kunde inmundiga i Sverige och under ett par decennier, vid mellankrigstiden, så var Sverige den enskilt viktigaste marknaden för ön och Vin & Sprit hade till och med en egen anläggning i Funchal. Den tiden är numera svunnen och vi har glömt starkvinernas breda användningsområde. Eller fantastiska hållbarhet för den delen. Madeira idag huserar åtta producenter varav sju har exporttillstånd.En bråkdel jämfört med för 150 år sedan. Men de som finns kvar eller som har etablerat sig senare, har överlevt av en anledning. Och inget hus kan nog demonstrera detta bättre än Vinhos Barbeito som grundades 1946.

Idag drivs firman av Ricardo Diogo som tog över efter sin mor för ungefär 25 år sedan. Hon i sin tur hade tagit över firman från sin far, Mario Barbeito som även grundade huset. Ricardo’s stil och betydelse för att ta Madeiravinet till nästra nivå och in i framtiden kan inte nog understrykas. Strävan mot att producera något som står kvar i traditionen men som ändå är mer gastronomiskt anpassat och har en oslagbar fräschhör samt friskhet har inneburit att Madeira återupptäckts av många. Barbeito är sällan viner med storslagen kraft utan bygger istället sin struktur på markerad syra, något lägre sötma och finess.

Seixal. Härifrån kommer druvorna till 1988:an.

Ricardo Diogo producerar en del viner som är relativt enkla att få tag i, huset är även representerat i Sverige genom importören Vinopia som har en del viner från Ricardo i beställningssortimentet. Samtliga, verkligen samtliga, är personliga, karaktärsfulla viner med kvaliteten i topp inom respektive prissegment.

Förra året buteljerade Ricardo 650 flaskor av en 1988 Sercial Eugénio Fernandes. En frasqueira vilket innebär att vinet måste spendera minst 20 år på fat innan buteljering. Idag tappas blott 1 % av öns viner som just detta och de som når ut är alltid husens creme de la creme. Det absolut det bästa man kan producera.

1988:an hör till denna kategori och det är en sercial av yppersta klass. Druvan som representerar de torra vinerna, även om sötman alltid finns där. Men i och med Madeiravinernas höga syra, i just detta vin når nivån över 11 gram per liter, så maskeras sötman och blir till och med nödvändig för balansen. Tillsammans med den långa fatlagringen i gamla fat på vindvåningarna och som utsätter vinerna för långsam oxidation, så skapas en oefterhärmlig stil av vin. Just sercial har dessutom ett brett användningsområde; från krämiga soppor, svampanrättningar, charkuterier, salta mandlar, hårdostar till köttiga patéer. Och de yngre sercial-vinerna är ypperliga till sushi.

1988 Sercial Eugénio Fernandes från Vinhos Barbeito är en hyllning till en man som levererade druvot under många år till familjen. Detta vin kommer från den vindpinade nordvästsidan av Madeira, nära samhället Seixal, och har lagrats 29 år i fat. Det klockar in på 38 gram socker per liter men tro oss, det sista du tänker på när detta är i gommen, det är sötma.

Färgen är typisk för Barbeito, ljust gyllene transparent bärnsten. Ingen karamellfärg här inte för att få det att se äldre ut. Bouqueten är storslagen. Galet intensiv men samtidigt fylld med finess och elegans. Här finns hela spektrar; från de träiga nyanserna, fuktig tobak, salta havsvindar, Oolong-te, mandlar, lime, torkade blommor till en orientalisk kryddighet med inslag av curry, ingefära och muskot. Komplext och så sammansmält men ändå något ungdomligt över sig. I gommen så är det initiala intrycket torrt med en knivskarp syra som får mungiporna att snörpa samman. Men hur märkligt det än låter så är allt i balans, mycket tack vare den lilla sötman som lurar där bakom men också för åldern då sercial ofta behöver flera decennier för att rundas av något. Det dyker även upp en viss sälta i smaken, tillsammans med nyanserna från fatlagringen – tobak, kryddhylla och torkade frukter. Det är rent, intensivt, sinnligt och bara sådär alldeles underbart. Avslutet är evighetslångt och känslan av ett torrt vin infinner sig. En stor upplevelse.

Livets Goda-intrycket: 97 LGP

Ricardo Diogo, vid sitt senaste Sverigebesök, hösten 2017

Madeira i beställningssortimentet

I Portugal kostar en flaska drygt 300 euro. Inte mycket egentligen för en så pass limiterad produkt som dessutom gör sig bäst om ett gäng delar upplevelsen. Om du ännu inte provat druvan och vill förstå dess uttryck och karaktär först, beställ hem Blandy’s 10-åriga sercial som kostar 260 kr för 50 cl. Du finner länk till den här.

Vill du istället få en känsla för Barbeito’s stil så beställer du med fördel Ricardo’s Rainwater Reserva, en blend av tinta negra och verdelho som gjorts i en stil som var högsta mode i 1800-talets USA. Länk här. Och några pinnhål upp så får du en malvasia från Barbeito som kanske är den druva som Ricardo bemästrar allra bäst. Länk här.

Besöker du Madeira så är du alltid välkommen att besöka anläggningen som ligger upp i bergen, ovanför Estreito de Camara de Lobos cirka 25 minuter väster om Funchal. Boka i förväg och räkna med en häftig upplevelse. 

RELATERAD LÄSNING