Malatinszky – högkvalitativt rött och vitt från Villány i Ungern

Niklas Jörgensen 12 Jun, 2017
Vin Villány i sydöstra Ungern var länge den obestridda vinturismregionen i landet och platsen där kapitalet investerades efter murens fall. Regionen blev något av ett Ungerns Toscana och det var här som man började producera prestigeviner i den maffigare skolan, allt enligt dåtidens ideal. Priserna drog iväg och vissa producenter som exempelvis Gere Attila blev internationellt omtalade. Men medan en stor del av världen vandrade iväg från vinidealet från 1990-talet och milleniets start, så fortsatte man pumpa ut muskelbyggen i Villány. Mycket tack vare att en inhemsk publik gillade stilen och vinerna kunde fortsätta hålla ett högt pris.

Villány är varmt, väldigt varm om sommaren, men också kallt om vintern. Det är med andra ord främst en rödvinsregion då de vita ofta tappat i fräschör och syra. Flera välkända druvsorter som cabernet franc, cabernet sauvignon och merlot har länge funnits i regionen och är inga nymodigheter. De kompletteras av druvor som kékfrankos, i Österrike kallad blaufränkisch, men även portugiser har tidigare spelat en viktig roll.

I stora delar av Ungern pågår det lite av en vinrevolution där man går mer och mer mot en svalare, mer lättdrucken stil och bort från de närmast överextraherade vinerna. I Villány har exempelvis ett av de främsta husen, Malatinszky Kuria, siktat mot en bättre balans i vinerna, även om man inte försöker dölja värmen i de röda vinerna. Livets Goda provade två viner från egendomen, en ur beställningssortimentet och en vit som kan privatimporteras. Bägge imponerade stort.

2015 Noblesse Serena
En blend där chardonnay dominerar med 60 % och resten är lika delar sauvignon blanc och riesling. Vinet får ett halvår på sin fällning i ståltankar och klockar in på blott 11,5 %. Bouqueten är generöst blommig med inslag av såväl stenfrukter som ett drag av omogna tropiska frukter och ett stänk citrus. Smaken är slank, stram men ändå generös i sin frukt. Helt torr och med inslag av gröna äpplen, örter och persika. Fin täthet och rent fint avslut. En skön överraskning från varma Villány och ett bevis på vilken skillnad aktivt och medvetet arbete i vingården kan ha. 90 LGP

2012 Noblesse Cabernet Franc
Kanske den druva som presterar bäst i hela Villány. Förvänta dig dock inte samma typ av vin som de man associerar med Loire. Däremot är druvkaraktären där. Här får du ett vin med begynnande mognad och toner av solmogna mörka körsbär, nyklippt gräsmatta, blyertspenna, ett stänk paprika och snyggt inarbetade ektoner. Vinet spenderar ett år på 500-liters fat för övrigt. I gommen ett härligt fylligt vin och det märks att det är från en varm region; men det är skönt balanserade 15% i vinet. Körsbär, varm jord, blyertspenna, fat och lite snyggt stjälkiga toner i den långa värmande eftersmaken.  Har utvecklingspotential men är fint redan nu. Dekantera gärna en stund i förväg. Passar den vars förkärlek stavas Bordeaux från stora år. Ekologiskt odlat. 92 LGP

Det vita Noblesse Serena kan endast köpas via privatimport och kostar då 159 kr/flaska. Privatimport är enkelt och du kan läsa på Systembolagets hemsida om tillvägagångssättet.

Importör är VinBistro Stockholm AB 

 


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet