Mariestads Dampfbier - Kanske den bästa buteljeringen hittills, 94p!

Livets Goda 2 May, 2017
Whisky och Bourbon Mariestads Dampfbier blir den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet. "Den Stora Smakresan” är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger. Whisky & Bourbon har naturligtvis provat ölen.

Whisky & Bourbon Mariestads Dampfbier 
Direkt i glaset när de inbjudande aromer sprider sig och där vi finner en rik fruktighet med en lätt, skön humlebeska med inslag av tropiska frukter i stil med mango, aprikos, persika, citrus och apelsinskal, ja, då känner vi oss väldigt belåtna. Det är snyggt, elegant, rikt och ger lovande förhoppningar om den fortsatta smakresan in i denna brygd. Det blir en fortsatt bra resa, för det här är en öl som är underbart smakrik, komplex och stilfull. Sötman är mycket väl avvägd, en fyllig rondör ger rikedom och alkoholhalten känns perfekt avvägd. I all denna elegans finns det ett bra, beskt motstånd som ger denna öl en fin karaktär med bra lager i strukturen. Det blir aldrig tillrättalagd men väldigt estetiskt och smått poetiskt i dryckesupplevelsen. Återigen visar bryggmästare Richard att det finns ett stort djup och kunskap inom Mariestads och att det går att göra småskalig magnifik ölkärlek i en storskalig miljö. Det här gillar vi och frågan är om inte det här kan vara en av de bästa buteljeringarna av Den Stora Smakresan hittills? Vi säger så tills vidare…    

94 poäng / Whisky & Bourbon    

Lansering på Systembolaget den 1 maj
Mariestads Dampfbier finns i en limiterad upplaga på 2 000 buteljer.  Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Idag den 1 maj lanseras den i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 89215-01. Pris: 199 kr  
Ölen beställer ni här på Systembolaget >>

Se Den Stora Smakresans film 2017 om Mariestads Dampfbier 

Vill du läsa mer om Richard Bengtssons Dampfbier och ta del av Thomas Sjögrens (Årest Kock 2015) matchade recept till ölen? Ladda ner Whisky & Bourbons specialartikel om årets utgåva av Mariestads Dampfbier här >>  

 

 

 

 

Vill du läsa mer om förra årets Smakresa längs Inlandsbanan, eller fördjupa dig om Richard Bengtssons tidigare brygder från Den Stora Smakresan? Ladda ner Whisky & Bourbons Special om Den Stora Smakresan här >>

 

 

 

Foto: Jonn.se


AF Gruppen bygger Göteborgs första Urban Winery

Vin Wine Mechanics, Göteborgs första Urban Winery, öppnar lördag 29 april…
27 Apr, 2018

Myllymäki och Gibrand i hårdträning inför EM i Turin

Vin Bocuse d’Or Europe avgörs den 11-12 juni i Turin. Där…
26 Apr, 2018

Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018
Artikelarkivet