Mat.se gör det enklare att handla klimatsmart

Livets Goda 16 Apr, 2018
Mat och Restaurang Mat.se vill hjälpa sina kunder till fler klimatsmarta val och på så vis minska klimatpåverkan från deras matinköp. Genom att ta fram och tydligt synliggöra klimatdata ska svenska konsumenter för första gången aktivt kunna välja varor med lägre klimatpåverkan. Målet för Mat.se är att den totala klimatpåverkan från kundernas matinköp ska minska med 50 procent.



Matens del av den totala konsumtionsdrivna klimatpåverkan i Sverige är cirka 25 procent, ungefär två ton CO2-e per person och år. Det motsvarar den nivå som totalt sett behöver nås för all konsumtion (inklusive boende, livsmedel, resor etc.) för att klimatmålen ska nås.

– Våra kunder blir allt mer medvetna om matens klimatpåverkan. Förändrade matvanor kan därför göra enorm skillnad. Vi vill hjälpa till med att hitta rätt bland all information och göra det enklare för kunderna att handla klimatsmart, säger Anders Jacobsson, marknadschef på Mat.se.

Klimatdatan för matvarorna på Mat.se ska tas fram i samarbete med RISE Research Institutes of Sweden där RISE befintliga klimatdatabas för livsmedel kommer att anpassas och utvecklas för att matcha Mat.ses sortiment.

– Det här är första gången som det blir möjligt för konsumenter att på allvar göra medvetna klimatval när de handlar livsmedel. Samtidigt innebär det en omfattande utveckling av RISE klimatdatabas, vilket i förlängningen gynnar hela livsmedelssektorn, säger Thomas Angervall, chef Miljö och hållbara livsmedelskedjor på RISE.

Kunderna som handlar på Mat.se kommer att få förslag på varor med lägre klimatpåverkan under tiden de handlar. Samtidigt kan de välja bland olika miljömärkningar, till exempel KRAV och MSC. Vid betalning får kunderna även ett kvitto på matkassens totala klimatpåverkan och hur den påverkas av olika livsmedel. Kunderna kommer själva kunna följa hur klimatpåverkan för inköpen förändras över tid. På så sätt blir det också möjligt att sätta upp personliga mål för att minska de egna matinköpens klimatavtryck. För Mat.se är målet att kundernas totala klimatpåverkan ska halveras.

Nya funktioner för att underlätta klimat- och miljömedvetna val kommer att utvecklas löpande. För att nå bästa möjliga resultat kommer alla funktioner att modifieras och vidareutvecklas i dialog med företagets kunder.

Satsningen på klimatdata är långsiktig och finansieras av Axfoundation och Axel Johnson. Målet är att tjänsterna på sikt ska spridas till fler företag inom Axfood, där Mat.se ingår, liksom till övriga Axel Johnson-koncernen.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Hugo på Kafferosteriet Koppar delar med sig - Skillnaderna på odlat kaffe

Övrigt Enligt en legend sägs det att det första kaffet upptäcktes…
21 Sep, 2018

Nytt på Systembolaget idag - 2016 Turley Juvenile Zinfandel

Vin Helen Turley, Larrys syster, var vineriets första vinmakare och var…
21 Sep, 2018

Ekologiska Valle Reale "Botteotto"

Vin På Valle Reale i italienska Abruzzerna är det självklart att…
21 Sep, 2018

Sveriges mest sålda Cava får ny kostym

Vin Lagom till hösten svidar storsäljaren Campo Viejo Brut Reserva om…
21 Sep, 2018

Campo Viejo pryder sin flaska med konstverk från gatufest

Vin För sjätte året i rad uppmärksammar Campo Viejo konsten genom…
21 Sep, 2018

Koffeinvatten i nya smaker

Övrigt Nu kommer Löfbergs Caffeine Water i fler nya smaker -…
21 Sep, 2018

Det här lägger svenskarna mest pengar på när de reser utomlands

Övrigt – Det är många roliga saker reskassan ska räcka till…
21 Sep, 2018

Estnisk stjärnkock skapar kulinarisk succé med Tallink och Silja Line

Mat och Restaurang Menu Nordic har för första gången skapats av en estnisk…
20 Sep, 2018

Champagne - ett självklart inslag i casinots värld

Övrigt Champagne, en mousserande dryck uppkallad efter ett distrikt i norra…
20 Sep, 2018

Polarbröds nya påsar ett steg närmare full hållbarhet

Övrigt Som ett led i att minska miljöpåverkan har Polarbröd bytt…
20 Sep, 2018

Tirrenico i Systembolagets fasta sortiment

Vin Familjen Mazzei har tillhört toppskiktet i den italienska vinvärlden sedan…
20 Sep, 2018

Alkohol och gambling – en ofördelaktig kombo

Övrigt Att kombinera nytta med nöje brukar vara en lyckad konstellation…
20 Sep, 2018

Old Pulteneys Distillery Manager Malcolm Waring till Stockholm Beer

Whisky och Bourbon Stockholm Beer & Whisky Festival går strax av stapeln vid…
20 Sep, 2018

Las Vegas exklusiva casinorestauranger

Övrigt Efter att tidigare i matväg bara varit känt för bufféer…
20 Sep, 2018

Dragon Blood Fierce Edition på Stockholm Beer & Whisky Festival

Whisky och Bourbon Den svenska succén Dragon Blood finns nu i en specialutgåva…
20 Sep, 2018

Premiär för Roy Fares Trophy – cupcaketävling för barn

Övrigt På Bak & Chokladfestivalen blir det premiär för kändiskonditorn och…
20 Sep, 2018

Rawbata startar Ramen-lunch koncept

Mat och Restaurang Nu startar Restaurang Rawbata luncher med fokus på Ramen men…
20 Sep, 2018

Norrmejerier skivar ost vid Umeå mejeri

Övrigt Norrmejerier skivar osten i Norrland, i en helt ny anläggning…
20 Sep, 2018

Champagne de Castelnau byter utseende

Vin Nu har det blivit dags för Champagne Castelnau Brut Reserve…
20 Sep, 2018

Nyhet i livsmedelshandeln utmanar hämtmat från restaurang

Mat och Restaurang - Den svenska konsumenten är mycket medveten om pris, råvaror…
20 Sep, 2018
Artikelarkivet