Veckans Dryckestips: Memoro Sparkling

Livets Goda 11 Apr, 2017
Vin 2011 firade Italien 150 år som enad nation och familjen Piccini funderade på hur man på bästa sätt kunde salutera detta med ett vin. Resultatet blev det röda vinet ”Memoro Italia”, vilket följdes upp av Memoro Sparkling - vilken vi blindprovat i veckans Dryckestips. Ett vitt mousserande vin med en druvblend beståendes av glera (Veneto), chardonnay (Sicilien), vermentino (Toscana) samt en liten del passerina (Marche).

Familjen Piccinis historia börjar 1882 då Angiolo Piccini med endast 7 hektar började framställa viner under devisen: "det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete med vinet". Idag är det fjärde generationen Piccini, genom syskonen Mario och Martina Piccini, som styr familjen och vinerna framåt. Det är även de som lyckats ta Piccini utanför Toscana och Italiens gränser. De har idag fyra egendomar i Toscana och en egendom i Brunello di Montalcino.

Livets Goda om Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry NV
Jodå, vi på Livets Goda kan också uppskatta viner under hundralappen och då även ett vitt ”mousserande” i italiensk tappning. 

Vi ser inte heller denna typ av vin som ersättning för champagne eller sätter dessa båda drycker i jämförelse med varandra, och ser vi på ett vitt mousserande vin från vårt älskade Italien isolerat för vad det är så går det (trots alla simpla varianter som florerar på Systembolaget) att hitta bra varianter med karaktär, god smak, bra struktur och inte för tillrättalagd och rik sötma.  

Memorio Sparkling är ett sådant exempel, ett underhållande mousserande vin med inslag av mandarin, apelsin, äpple, citrus och lime i en fräsch och tydlig stil.  Det är piggt, vaket, bra frukt och som sagt, strama tyglar på sötman och ett befriande torrt avslut. Det är ett seriöst, kvalitativt och ambitiöst vitt mousserande vin vi har i glasen som vi gärna serverar som en aperitif eller till charkuterier. Eller så kör vi Memoro som en smash´n´grab när vi bara vill ha mycket av nåt svalt och gott snabbt, och inte så smak-komplicerat. 

Att kalla ett vin av denna typ en smakokomplicerad dryck kan måhända vara lite tvetydigt och ibland kanske lite oförtjänt. Det komplicerade är dock att göra ett bra sådant som just upplevs som okomplicerat att inta, men samtidigt är kvalitativ och välstrukturerad på samma gång.  
Det lyckas Piccini Memoro med!    

88 poäng / Livets Goda   

Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry NV >>
Art nr: 72567  
Pris: 89 kr/flaska  
Pris för 6 flaskor inkl. trälåda: 534 kr*

Finns i beställningssortimentet. Vid beställning av sex flaskor levereras vinet i en annorlunda trälåda, som har en insida av plast och som är tänkt att användas som ishink.    

* Gäller så långt lagret räcker. Vinet går givetvis också att beställas styckvis


Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet