Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Livets Goda 7 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet, och ett nytt och spännande steg i Åbro Bryggeris utveckling. – Vi går nu in i ett intensivt skede där vi trimmar in anläggningen och provar att brygga de första ölen, berättar bryggmästare Lennarth Anemyr.

Mikrobryggeriet blir ett experimentbryggeri för att kunna brygga alla typer av öl, ta fram nya smaker och möta nya influenser. Åbros bryggmästare ska kunna ta ut svängarna rejält.

– Det skapar möjligheter att kunna brygga mindre serier med speciella öl till våra restaurangkunder, likaså att kunna brygga specialöl i små volymer som Systembolaget efterfrågar. Det kan vara att utveckla alkoholfria öl och lättöl med andra smaker, framför allt ökar möjligheterna till större flexibilitet, säger Lennarth Anemyr.

Lennarth får vid sin sida Jonas Lindgren som kommer att jobba i mikrobryggeriet och är med under uppbyggnadsskedet. En medarbetare med ett stort intresse för drycker i allmänhet och han har även ett stort matintresse. Jonas har gått bryggteknisk utbildning och arbetat på bland annat ett svenskt whiskydestelleri samt på flera mikrobryggerier innan han i somras började i bryggprocessen på Åbro.

– Det fascinerar mig att öl kan ha så olika smaker och att man utifrån så få råvaror: vatten, malt, jäst och korn, kan få fram så många olika variationer av öl, säger Jonas Lindgren.

Vilken blir din roll på Åbro och i mikrobryggeriet?
– Det handlar om att vi ska utveckla öl i samarbete med restaurangkunder och tillsammans med Åbros marknadsavdelning när det gäller Systembolagets efterfrågan. Jag hoppas förstås att någon av mina idéer ska kunna förverkligas, säger Jonas.

– Vi diskuterar redan många olika idéer, fortsätter Lennarth. Det kräver stor kunskap hos den som brygger öl för att kunna producera en hög och jämn kvalitet. Jonas har de meriter som vi efterfrågar.

För att stärka det genuina planerar Åbro även att använda lokala råvaror.

– Vi kommer att ha en odling med svenska humlesorter i anslutning till mikrobryggeriet. En tanke på sikt är även att odla korn, mer närproducerat än så kan det inte bli, säger Lennarth Anemyr.

Mikrobryggeriet byggs i anslutning till restaurang Brygghuset och får en central roll i bryggeriets nya besökscenter. Restaurangbesökarna ska kunna se och följa processen i mikrobryggeriet när de sitter och äter. 


Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018

Winefinders vinterlansering

Vin "Missa inte vinterns hetaste viner. Idag släpper vi en massa…
19 Nov, 2018

Lär känna Bonarda – druvan som egentligen är något annat

Vin Regionen Mendoza i Argentina har gjort sig ett namn världen…
19 Nov, 2018

Conaxess Trade är stolta att presentera nytt samarbete med Kavli

Övrigt Svenska Kavli och Conaxess Trade Sweden har tecknat nytt samarbetsavtal.…
19 Nov, 2018

Buustamons Fjällgård återigen på prispallen på Världens största Skidgala

Mat och Restaurang För andra året i rad vann Buustamons Fjällgård pris som…
19 Nov, 2018

Ett julbord i tiden från Middagsfrid

Mat och Restaurang Lite grönare, enklare, trendigare, billigare – och gjorda för att…
19 Nov, 2018

Lansering av Dry Island i dag klockan 10:00

Whisky och Bourbon I dag klockan tio lanseras Dry Island Gin på den…
19 Nov, 2018

Dagens släpp av Ornellaia + kommande från Opus One

Vin Den 6 december tillgängliggörs en mycket begränsad kvantitet från Opus…
16 Nov, 2018
Artikelarkivet