Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Livets Goda 7 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet, och ett nytt och spännande steg i Åbro Bryggeris utveckling. – Vi går nu in i ett intensivt skede där vi trimmar in anläggningen och provar att brygga de första ölen, berättar bryggmästare Lennarth Anemyr.

Mikrobryggeriet blir ett experimentbryggeri för att kunna brygga alla typer av öl, ta fram nya smaker och möta nya influenser. Åbros bryggmästare ska kunna ta ut svängarna rejält.

– Det skapar möjligheter att kunna brygga mindre serier med speciella öl till våra restaurangkunder, likaså att kunna brygga specialöl i små volymer som Systembolaget efterfrågar. Det kan vara att utveckla alkoholfria öl och lättöl med andra smaker, framför allt ökar möjligheterna till större flexibilitet, säger Lennarth Anemyr.

Lennarth får vid sin sida Jonas Lindgren som kommer att jobba i mikrobryggeriet och är med under uppbyggnadsskedet. En medarbetare med ett stort intresse för drycker i allmänhet och han har även ett stort matintresse. Jonas har gått bryggteknisk utbildning och arbetat på bland annat ett svenskt whiskydestelleri samt på flera mikrobryggerier innan han i somras började i bryggprocessen på Åbro.

– Det fascinerar mig att öl kan ha så olika smaker och att man utifrån så få råvaror: vatten, malt, jäst och korn, kan få fram så många olika variationer av öl, säger Jonas Lindgren.

Vilken blir din roll på Åbro och i mikrobryggeriet?
– Det handlar om att vi ska utveckla öl i samarbete med restaurangkunder och tillsammans med Åbros marknadsavdelning när det gäller Systembolagets efterfrågan. Jag hoppas förstås att någon av mina idéer ska kunna förverkligas, säger Jonas.

– Vi diskuterar redan många olika idéer, fortsätter Lennarth. Det kräver stor kunskap hos den som brygger öl för att kunna producera en hög och jämn kvalitet. Jonas har de meriter som vi efterfrågar.

För att stärka det genuina planerar Åbro även att använda lokala råvaror.

– Vi kommer att ha en odling med svenska humlesorter i anslutning till mikrobryggeriet. En tanke på sikt är även att odla korn, mer närproducerat än så kan det inte bli, säger Lennarth Anemyr.

Mikrobryggeriet byggs i anslutning till restaurang Brygghuset och får en central roll i bryggeriets nya besökscenter. Restaurangbesökarna ska kunna se och följa processen i mikrobryggeriet när de sitter och äter. 


McVegan först ut när McDonald’s väljer vegoburgare från Anamma

Mat och Restaurang McDonald’s Food Team har tillsammans med Anamma, ett varumärke inom…
12 Dec, 2017

Lagom till jul öppnar Baileys Treat Factory upp dörrarna - nu släpps biljetterna

Övrigt Nu till helgen öppnar Baileys Treat Factory - en julgodisfabrik…
12 Dec, 2017

Astar och Scandic inleder ett samarbete för att råda bot på kockbristen

Mat och Restaurang Tillsammans med Arbetsförmedlingen startas en ny gemensam arbetsmarknadsutbildning där målet…
12 Dec, 2017

Hemköp klimatkompenserar hemleveranser

Mat och Restaurang Som första svenska dagligvaruaktör klimatkompenserar nu Hemköp sina leveranser från…
12 Dec, 2017

Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster…
11 Dec, 2017

Napolitansk pizza är kulturarv

Mat och Restaurang Nu står det klart; konsten att baka napolitansk pizza är…
11 Dec, 2017

Scans julskinkor hamnar på första- och andraplats i Aftonbladets årliga julskinketest

Mat och Restaurang Bland totalt 18 testade julskinkor är Scan Gourmet Julskinka den…
11 Dec, 2017

Ny restaurang med livescen på Dramaten

Mat och Restaurang I Dramatens gamla biljettkontor öppnar fredagen den 15 december Dramatenbaren.…
11 Dec, 2017

Coop erbjuder svenskt kvalitetskött från Ölanda Säteri

Mat och Restaurang Svenska konsumenter väljer gärna svenskt kött. Nu kommer Coop tillsammans…
11 Dec, 2017

Så satsar Clarion Hotel och Marcus Samuelsson på sin restaurangpersonal

Mat och Restaurang Clarion Hotel och By Marcus Samuelsson™ stärker sin position som…
11 Dec, 2017

Taittinger Brut Réserve blev årets utvalda champagne till Nobelbanketten

Vin Det anrika champagnehuset Taittinger tilldelades den stora äran att förse…
11 Dec, 2017

Plantation 20th Anniversary XO

Whisky och Bourbon När Alexandre Gabriel som 22-åring började arbeta med en av…
8 Dec, 2017

Bangkoks Michelinguide lyfter Thailands turism

Mat och Restaurang Bangkoks mat- och dryckesscen är välkänd, och i går fick…
8 Dec, 2017

Inga idéer för helgens matlagning? - Låt dig inspireras av Livets Godas egengjorda recept

Mat och Restaurang Ibland går man tom på idéer när det gäller matlagning…
30 Nov, 2017

Don Melchor 2015 - "En av de bästa årgångarna i mitt liv"

Vin Från och med den 5 december finns 15 lådor á…
8 Dec, 2017

Glenmorangies innovativa arbete belönas med tre hållbarhetsutmärkelser

Whisky och Bourbon Under november belönades Glenmorangie trefaldigt för sitt initiativ och engagemang…
8 Dec, 2017

Sayan Isaksson smygöppnar nytt kök i Teatern

Mat och Restaurang Idag öppnar ett nytt kök i Teatern i Ringen centrum.…
8 Dec, 2017

Världspremiären för Bollinger La Grande Année Rosé 2007 sker i Sverige

Vin Som första land i världen sker lanseringen av Bollinger La…
8 Dec, 2017

Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet,…
7 Dec, 2017

O’Learys får nytt utseende – som en del av ny varumärkesstrategi

Mat och Restaurang Nu uppdaterar restaurang- och sportbarskedjan O’Learys sin grafiska profil, vilket…
7 Dec, 2017
Artikelarkivet