Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Livets Goda 7 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet, och ett nytt och spännande steg i Åbro Bryggeris utveckling. – Vi går nu in i ett intensivt skede där vi trimmar in anläggningen och provar att brygga de första ölen, berättar bryggmästare Lennarth Anemyr.

Mikrobryggeriet blir ett experimentbryggeri för att kunna brygga alla typer av öl, ta fram nya smaker och möta nya influenser. Åbros bryggmästare ska kunna ta ut svängarna rejält.

– Det skapar möjligheter att kunna brygga mindre serier med speciella öl till våra restaurangkunder, likaså att kunna brygga specialöl i små volymer som Systembolaget efterfrågar. Det kan vara att utveckla alkoholfria öl och lättöl med andra smaker, framför allt ökar möjligheterna till större flexibilitet, säger Lennarth Anemyr.

Lennarth får vid sin sida Jonas Lindgren som kommer att jobba i mikrobryggeriet och är med under uppbyggnadsskedet. En medarbetare med ett stort intresse för drycker i allmänhet och han har även ett stort matintresse. Jonas har gått bryggteknisk utbildning och arbetat på bland annat ett svenskt whiskydestelleri samt på flera mikrobryggerier innan han i somras började i bryggprocessen på Åbro.

– Det fascinerar mig att öl kan ha så olika smaker och att man utifrån så få råvaror: vatten, malt, jäst och korn, kan få fram så många olika variationer av öl, säger Jonas Lindgren.

Vilken blir din roll på Åbro och i mikrobryggeriet?
– Det handlar om att vi ska utveckla öl i samarbete med restaurangkunder och tillsammans med Åbros marknadsavdelning när det gäller Systembolagets efterfrågan. Jag hoppas förstås att någon av mina idéer ska kunna förverkligas, säger Jonas.

– Vi diskuterar redan många olika idéer, fortsätter Lennarth. Det kräver stor kunskap hos den som brygger öl för att kunna producera en hög och jämn kvalitet. Jonas har de meriter som vi efterfrågar.

För att stärka det genuina planerar Åbro även att använda lokala råvaror.

– Vi kommer att ha en odling med svenska humlesorter i anslutning till mikrobryggeriet. En tanke på sikt är även att odla korn, mer närproducerat än så kan det inte bli, säger Lennarth Anemyr.

Mikrobryggeriet byggs i anslutning till restaurang Brygghuset och får en central roll i bryggeriets nya besökscenter. Restaurangbesökarna ska kunna se och följa processen i mikrobryggeriet när de sitter och äter. 


Lansering av dessertvin från Brochet - Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015

Vin Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015 lanseras i Systembolagets…
21 May, 2018

Lavazza blir Stureplansgruppens nya kaffeleverantör

Övrigt Den Italienska kaffeleverantören Lavazza har skrivit avtal med Stureplansgruppen och…
21 May, 2018

Lasse Solum ny VD Divine AB

Vin Divine förstärker och hälsar Lasse välkommen som ny VD.
21 May, 2018

Kullabergs Vingård satsar mot framtiden med nytt namn och nya investeringar

Vin Kullabergs Vingård är det nya namnet på den storsatsande vingården…
21 May, 2018

Roséviner från Arvid Nordquist

Vin Inför sommarsäsongen tipsar importören Arvid Nordquist om fyra roséviner som…
21 May, 2018

Subway anserar ett nytt veganskt alternativ

Mat och Restaurang Trenden med vegansk och vegetarisk mat har växt sig allt…
21 May, 2018

Bordeaux från toppåret 2015 hos Winefinder - Chateau La Brande

Vin I lager hos Winefinder finner man blanda annat nu Chateau…
18 May, 2018

Nordic Spritis - Ny webbutik som lanserar O.P. Anderson och Blossa på den tyska marknaden

Whisky och Bourbon Nu lanseras Nordic Spirits – en ny webbutik –som öppnar…
18 May, 2018

Mulderbosch Rosé i mäktig magnumflaska

Vin Nyligen landade Mulderbosch Rosé på flaska och box i ny…
17 May, 2018

Äkta italiensk gelato till Sverige

Övrigt Direkt från den ekologiska farmen Mura Mura i Italien kommer…
17 May, 2018

Swedish Craft Spirits - på Systembolaget den 18 maj

Whisky och Bourbon Spirits of Passion lanserar nu Swedish Craft Spirits – en…
17 May, 2018

Nytt poddavsnitt med Christian Eiroa

Whisky och Bourbon Vår ambassadör i cigarrvärlden, Brobergs, välkomnar i podden denna gång…
17 May, 2018

Nordiska bär sätter smak på årets sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Årets sommarkollektion BÆRRIES från Lakrids by Johan Bülow har fått…
17 May, 2018

Fira World Whisky Day på lördag- Så gör du Sebastien Boudets smakrika whiskysmör

Whisky och Bourbon På lördag den 19 maj firas World Whisky Day. Varför…
17 May, 2018

Ny undersökning från IQ – så påverkas vi av andras drickande

Övrigt I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger var tredje…
17 May, 2018

95-poängare från Riojamästaren Telmo Rodriguez i lager hos Winefinder

Vin Kritikerfavorit från Rioja med höga poäng finns nu i sortimentyet…
17 May, 2018

Gentleman's Collection Shiraz – åter på Australienhyllan

Vin Sedan lanseringen i december har Gentleman’s Collection Shiraz snabbt blivit…
17 May, 2018

Exklusiv lansering av en Palo Cortado Almacenista Cayetano del Pino y Cía från Bodegas Lustau den 8:e juni

Whisky och Bourbon Fredag den 8:e juni lanseras en Palo Cortado Almacenista Cayetano…
16 May, 2018

Brämhults redo för festivalsommar med två nya lemonader

Övrigt Sommaren närmar sig med stormsteg och Brämhults är i full…
16 May, 2018

Ny begränsad upplaga från Göteborgs Rapé – med smak av svenska bär

Övrigt I dag lanserar Swedish Match Göteborgs Rapé Limited Edition 2018,…
16 May, 2018
Artikelarkivet