Moscofilero, en grekisk högklassig druva

Niklas Jörgensen 12 Jan, 2018
Vin Ok, vi gör väl ett försök här. Tänk på muscat blanc a petits grains eleganta och delikata blommighet. Addera lite tyngre aromatik från viognier ovan på det och så en vindpust av rieslingdruvans elektriska syra och du har....just det, moscofilero. Funkade det? Druvan som har sitt högsäte i grekiska Peloponnesos når sina främsta höjder i regionen Mantinia och det är onekligen en högklassig sort när den tuktas rätt. Nu har Domaine Skouras 2016 moscofilero landat i Sverige och i våra glas.

Skouras är en av de främsta på moscofilero och den idag drygt 30 år unga firman har tagit druvan från att ha varit främst en blending partner till att stå på egna ben, med bravur. Moscofilero är däremot inget lätt druva att jobba med. Dels för att den riskerar att sticka iväg i alkohol men också för att skördeuttagen kan bli väl generösa. Och till råga på allt så gillar den inte allt för varmt klimat.

Ändå är moscofilero unik för Grekland och idag en druva som växer i popularitet, mycket på grund av Skouras och en handfull övriga producenter som lyckats tämja moscofilero. Vad man främst gjort är att inse den trivs bäst på hög höjd, många vingårdar ligger på 500-600 meter och då kan man få in mer cirkulation också i vingårdarna och dämpa värmen. Skouras har idag rankor med ansenlig ålder vilket naturligt håller nere skördeuttaget utan större behov av så kallade gröna skördar där klasar klipps bort under sommaren för att låta kvarvarande få mer koncentration.

2016 Moscofilero, Domaine Skouras, Peloponnesos

Här möts vi av en ljust gul färg, snudd på vattenklar. I doften ett charmerande och inbjudande vin med återhållsamma, svala toner av blomsteräng, örter, vit persika, ett stänk lime och våta stenar. I gommen är det ungdomligt livligt men ändå harmoniskt och med såväl struktur och viss täthet. Syran är snyggt markerad och har lite av det elektriska i riesling och den svala gula frukten bjuder på viss tropik samtidigt som det smyger sig in en nästan pepprigt kryddig ton. Klingande rent aromatiskt avslut.
Ett ytterst personligt vin och för den med fäbless för aromatiska men återhållsamma druvor lär gå igång på Skouras moscofilero. 2016 ligger i beställningssortimentet och kostar 159 kr. Länk till vinet här. Även om vinet är strålande i sin ungdom så vinner det ytterligare djup med ålder och utvecklas under tre-fyra år.

Livets Goda-panelens intryck (blindprovat): 89 LGP

Importör av Skouras: O.Wines


VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018

Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids…
14 Jun, 2018

Så ser svenskarna på VM och snacks – stor undersökning från Estrella

Övrigt Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna…
14 Jun, 2018

Fotbollssommar i Hornstull och en helt ny öl inspirerad av sommaren 94

Whisky och Bourbon Fotbolls-VM drar igång den 14 juni i Ryssland men också…
14 Jun, 2018

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge…
13 Jun, 2018

Silver till Sverige i Kock-EM Norge, Sverige och Danmark i topp när Bocuse d’Or avgörs i Turin

Mat och Restaurang Sebastian Gibrand kammade hem en silvermedalj till Sverige i Bocuse…
13 Jun, 2018

Säljstart för VM-fatet

Whisky och Bourbon På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar…
13 Jun, 2018

En mycket lyckad tappning från Ballentine´s - Miltonduff 15 Years Old

Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190…
11 Jun, 2018

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag…
11 Jun, 2018
Artikelarkivet