Moscofilero, en grekisk högklassig druva

Niklas Jörgensen 12 Jan, 2018
Vin Ok, vi gör väl ett försök här. Tänk på muscat blanc a petits grains eleganta och delikata blommighet. Addera lite tyngre aromatik från viognier ovan på det och så en vindpust av rieslingdruvans elektriska syra och du har....just det, moscofilero. Funkade det? Druvan som har sitt högsäte i grekiska Peloponnesos når sina främsta höjder i regionen Mantinia och det är onekligen en högklassig sort när den tuktas rätt. Nu har Domaine Skouras 2016 moscofilero landat i Sverige och i våra glas.

Skouras är en av de främsta på moscofilero och den idag drygt 30 år unga firman har tagit druvan från att ha varit främst en blending partner till att stå på egna ben, med bravur. Moscofilero är däremot inget lätt druva att jobba med. Dels för att den riskerar att sticka iväg i alkohol men också för att skördeuttagen kan bli väl generösa. Och till råga på allt så gillar den inte allt för varmt klimat.

Ändå är moscofilero unik för Grekland och idag en druva som växer i popularitet, mycket på grund av Skouras och en handfull övriga producenter som lyckats tämja moscofilero. Vad man främst gjort är att inse den trivs bäst på hög höjd, många vingårdar ligger på 500-600 meter och då kan man få in mer cirkulation också i vingårdarna och dämpa värmen. Skouras har idag rankor med ansenlig ålder vilket naturligt håller nere skördeuttaget utan större behov av så kallade gröna skördar där klasar klipps bort under sommaren för att låta kvarvarande få mer koncentration.

2016 Moscofilero, Domaine Skouras, Peloponnesos

Här möts vi av en ljust gul färg, snudd på vattenklar. I doften ett charmerande och inbjudande vin med återhållsamma, svala toner av blomsteräng, örter, vit persika, ett stänk lime och våta stenar. I gommen är det ungdomligt livligt men ändå harmoniskt och med såväl struktur och viss täthet. Syran är snyggt markerad och har lite av det elektriska i riesling och den svala gula frukten bjuder på viss tropik samtidigt som det smyger sig in en nästan pepprigt kryddig ton. Klingande rent aromatiskt avslut.
Ett ytterst personligt vin och för den med fäbless för aromatiska men återhållsamma druvor lär gå igång på Skouras moscofilero. 2016 ligger i beställningssortimentet och kostar 159 kr. Länk till vinet här. Även om vinet är strålande i sin ungdom så vinner det ytterligare djup med ålder och utvecklas under tre-fyra år.

Livets Goda-panelens intryck (blindprovat): 89 LGP

Importör av Skouras: O.Wines


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet