Myllymäki och Gibrand i hårdträning inför EM i Turin

Livets Goda 26 Apr, 2018
Vin Bocuse d’Or Europe avgörs den 11-12 juni i Turin. Där ska Sveriges representant Sebastian Gibrand tillsammans med sin coach Tommy Myllymäki tävla för Sverige. Kock-EM i Turin är den stora tävlingen som avgör om Sverige kvalar in till VM i Lyon i januari 2019.

Foto: Viktor Fremling för Gastronomi Sverige AB

In i det sista ska nu hela teamet färdigställa och hårdträna på de rätter som ska ge Sverige en medaljplats i EM. Tommy Myllymäki har själv tidigare tävlat i Bocuse d’Or, VM i Lyon, och tagit hem en silver- respektive bronsmedalj. Nu går han en tredje gång för guldet, den här gången som coach, men först ska platsen till VM säkras via EM i Turin.

Fakta om Bocuse d’Or och Bocuse d’Or Europe – världens mest prestigefyllda tävling för kockar

Bocuse d’Or Europe – Kock-EM
Turin 11-12 juni 2018
• Sebastian Gibrand är Sveriges representant i Bocuse d’Or Europe 2018.
• I september 2017 vann Gibrand den svenska uttagningen.
• Bocuse d’Or Europe, Kock-EM, är även en kvaltävling till Bocuse d’Or, Kock-VM.
• Bocuse d’Or Europe arrangeras i Turin 11-12 juni 2018.
• Henrik Norström är president för svenska satsningen i Bocuse d’Or.
• Tommy Myllymäki är coach för Sebastian Gibrand och det svenska teamet.
• Bocuse d’Or Europe har samma regler som Bocuse d’Or, Kock-VM.
• Totalt tävlar 20 europeiska länder i kock-EM.
• Tio länder tävlar första dagen och de övriga tio tävlar dag två.
• Tio av de tävlande nationerna går vidare till Kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon 2019.
• Varje team består av kock, commis, coach, president och en promotion manager.
• Sebastian Gibrand tävlar andra tävlingsdagen i kök nummer två med starttid 09:40.

Tävlingen och huvudråvarorna
De tävlande ska på fem timmar och 35 minuter tillaga två rätter för 15 personer varav den ena rätten ska serveras på fat för 15 personer och den andra på tallrikar för 15 personer. Huvudråvarorna för tävlingen bestäms av Bocuse d’Or-organisationen.

Fatpresentationen – Piemontese nötköttfilé, kalvbräss och San Andrea risotto-ris
Råvarorna till fatpresentationen presenterades för tävlingskandidaterna i januari 2018.
• De tävlande tilldelas två nötköttfilé från kalv (18-19 månader) på en vikt mellan 3,9 och 4,5 kg, 1 kg Baraggia Biellese och Vercellese risottoris samt 1,5 kg kalvbräss.
• Utöver huvudråvarorna ska faträtten bestå av tre garnityr varav den ena ska vara utmärkande för det land kandidaten representerar.
• Fatpresentationen ska förberedas för 15 personer och presenteras för juryn på fat.
• Sveriges fat har skapats av designern Jens Fager.
• Specifikt för EM i Italien, för att hedra traditionell italiensk matkonst, ska ytterligare en presentation av faträtten förberedas på ett extrafat. Här ska de centrala elementen av faträtten presenteras tillsammans med en sidotallrik med garnityren och en skål med sås/buljong/olja.
• För hela fatpresentationen uppmanas kandidaterna att uttrycka landets egna kulinariska och kulturella arv och traditioner.
• Rätten får tillagas varm eller kall eller både och.

Tallrikspresentationen – Hönsägg och osten Blue mountain Pasture Castelmango DOP
Råvarorna till tallriksrätten presenterades för tävlingskandidaterna den 23 mars 2018.
• De tävlande tilldelas 32 hönsägg om 60 gram var samt 800 gram av osten Blue mountain Pasture Castelmagno DOP.
• Rätten måste vara 50% vegetarisk.
• De vegetariska råvarorna är enbart produkter som växer i naturen, havet, på friland eller i växthus (frukt, grönsaker och baljväxter). Spannmål och frön är ej tillåtna.
• De tävlande får välja tillbehören från organisationens egna vegetariska råvaror för sin rätt.
• Minst en av de vegetariska ingredienserna måste komma från organisationens egna slowfood corner (kandidaterna får en lista på tillgängliga råvaror).
• De tävlande får välja till max två egna garnityr.
• En hemlig ingrediens kommer att avslöjas dagen innan tävling.
• Max en sås, buljong eller olja får tillagas till rätten.
• Rätten presenteras på tallrik, tio tallrikar till juryn, tre tallrikar är till honnörsbordet, en tallrik är för fotografering och en för press och publik.

Bedömning och jury:
• Rätterna bedöms av en jury för faträtten och en jury för tallriksrätten. Varje jury består presidenterna från de 20 tävlande länderna, tio personer i tallriksjuryn och tio personer i tio personer i fatjuryn
• Rätterna bedöms på smak, teknik och presentation.
• Juryn riktar också uppmärksamhet till hur de tävlande optimerar användandet av råvarorna.
• För fatpresentationen bedöms de tävlande även på hur det egna landet kommer fram i rätten.
• Vilka länders juryrepresentanter som sitter i respektive jury lottas dagen före tävlingsdagen.
• Henrik Norström, president i Svenska Bocuse d’Or Akademien, är svensk juryrepresentant.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet