När baga flyttar söderut och lämnar ekfaten hemma

Niklas Jörgensen 28 Dec, 2017
Vin Den har länge omnämnts som Portugals nebbiolo, Bairradas stolthet baga. Men frågan är om inte det är en jämförelse som mer har sitt ursprung i den gamla skolan när vinerna från Bairrada gärna fick flera år på stora fat och där skördeuttaget ofta var relativt högt, något som bidrog till en grov tanninstruktur som krävde tid innan den mjuknade. Dagens baga är ofta långt från det gamla idealet - tack och lov - och liknelsen med nebbiolo känns också den allt mer avlägsen.

Livets Goda besökte António Maçanita tidigare i år, i Alentejo & på Azorerna. Här Alentejo.

Idag vet producenterna att baga måste tuktas hårt och att låga skördeuttag samt ålder på stockarna ger ett helt annat vin. Och numer är druvan inte enbart associerad med Bairrada utan fler ger sig i kast med att testa druvans förmåga att anpassa sig till andra klimat. Bland de första var såklart den nyfikne António Maçanita, en av Portugals mest spännande vinmakare och som inte räds att gå ovandrade vägar. António är främst verksam i Alentejo, på fastlandet, men har också startat ett vineri på ön Pico i Azorerna. I Alentejo har han sin Signature Series där han tillåter sig att experimentera och där han gärna blandar traditionella metoder med modern teknik. Vissa av Antónios viner i serien är bland Alentejos mest spännande och nu har ett av dessa nått Sverige - en baga.

Med 2014 Baga ao Sol, baga i solen, så har António testat druvan i Alentejos betydligt varmare klimat. Dessutom har han undvikit den klassiska lagringen av druvan på fat då den något ovanliga buteljeringen har 18 månader i ståltank.

2014 Baga ao Sol

En druva med rejäl tanninstruktur kan såklart mildras om ny ek undviks men det är inte den främsta anledningen varför António valt att enbart ståltankslagra sin baga. Vinet har ju ändå fått en månads skalmacerering innan den fortsatta lagringen på tank. Istället vill han låta druvan tala och detta sker bäst genom att undvika så mycket påverkan som möjligt. Här används naturlig jäst men stjälkarna har avlägsnats.

Färgen är intensivt mörk och även bouqueten har Alentejos värme på ett väldigt charmigt vis. Här bjuds det på solvarma björnbär, örtbukett, violblommor, lakritspiptobak och solvarm, nästan bränd jord. Smaken är omfamnande och generös med snygg mörk bärmognad, rikliga men mogna tanniner, uppbackande syra och ett tydligt drag av humus. Här finns det mörka plommon, björnbär och även körsbär i härliga mängder. Eftersmaken är fräscht fruktig och det är utan tvekan en riktigt spännande tolkning av baga som här visar att den inte alls behöver ek för att kunna producera ett superseriöst vin. Dessutom lagras det väl även om António berättar att 2014 kommer från en annan vingård i Alentejo än den tidigare 2010-versionen. 

Livets Goda-intrycket: 90 LGP

António Macanitas olika viner importeras till Sverige av Handpicked Wines. Länk till vinet som ligger i beställningssortimentet och kostar 199 kr finner du här.


Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018

Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018

Malmö Beer Week flyttas och ingår samarbete med Malmö Öl & Whiskyfestival

Whisky och Bourbon Intresset för öl och hantverket bakom är kanske större än…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet