När baga flyttar söderut och lämnar ekfaten hemma

Niklas Jörgensen 28 Dec, 2017
Vin Den har länge omnämnts som Portugals nebbiolo, Bairradas stolthet baga. Men frågan är om inte det är en jämförelse som mer har sitt ursprung i den gamla skolan när vinerna från Bairrada gärna fick flera år på stora fat och där skördeuttaget ofta var relativt högt, något som bidrog till en grov tanninstruktur som krävde tid innan den mjuknade. Dagens baga är ofta långt från det gamla idealet - tack och lov - och liknelsen med nebbiolo känns också den allt mer avlägsen.

Livets Goda besökte António Maçanita tidigare i år, i Alentejo & på Azorerna. Här Alentejo.

Idag vet producenterna att baga måste tuktas hårt och att låga skördeuttag samt ålder på stockarna ger ett helt annat vin. Och numer är druvan inte enbart associerad med Bairrada utan fler ger sig i kast med att testa druvans förmåga att anpassa sig till andra klimat. Bland de första var såklart den nyfikne António Maçanita, en av Portugals mest spännande vinmakare och som inte räds att gå ovandrade vägar. António är främst verksam i Alentejo, på fastlandet, men har också startat ett vineri på ön Pico i Azorerna. I Alentejo har han sin Signature Series där han tillåter sig att experimentera och där han gärna blandar traditionella metoder med modern teknik. Vissa av Antónios viner i serien är bland Alentejos mest spännande och nu har ett av dessa nått Sverige - en baga.

Med 2014 Baga ao Sol, baga i solen, så har António testat druvan i Alentejos betydligt varmare klimat. Dessutom har han undvikit den klassiska lagringen av druvan på fat då den något ovanliga buteljeringen har 18 månader i ståltank.

2014 Baga ao Sol

En druva med rejäl tanninstruktur kan såklart mildras om ny ek undviks men det är inte den främsta anledningen varför António valt att enbart ståltankslagra sin baga. Vinet har ju ändå fått en månads skalmacerering innan den fortsatta lagringen på tank. Istället vill han låta druvan tala och detta sker bäst genom att undvika så mycket påverkan som möjligt. Här används naturlig jäst men stjälkarna har avlägsnats.

Färgen är intensivt mörk och även bouqueten har Alentejos värme på ett väldigt charmigt vis. Här bjuds det på solvarma björnbär, örtbukett, violblommor, lakritspiptobak och solvarm, nästan bränd jord. Smaken är omfamnande och generös med snygg mörk bärmognad, rikliga men mogna tanniner, uppbackande syra och ett tydligt drag av humus. Här finns det mörka plommon, björnbär och även körsbär i härliga mängder. Eftersmaken är fräscht fruktig och det är utan tvekan en riktigt spännande tolkning av baga som här visar att den inte alls behöver ek för att kunna producera ett superseriöst vin. Dessutom lagras det väl även om António berättar att 2014 kommer från en annan vingård i Alentejo än den tidigare 2010-versionen. 

Livets Goda-intrycket: 90 LGP

António Macanitas olika viner importeras till Sverige av Handpicked Wines. Länk till vinet som ligger i beställningssortimentet och kostar 199 kr finner du här.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet