Naturell kombucha från Better You - inte bara en probiotika

Niklas Jörgensen 12 Jan, 2018
Övrigt Fermenterat te, kan det vara något? Kombucha kan väl knappast kallas trend längre med tanke på att det faktiskt hängt med några år vid det här laget men för den breda massan är det ändå en förhållandevis okänd dryck. Kombucha som har sitt ursprung i Kina för mer än tvåtusen år sedan, börjar allt mer poppa upp i framförallt olika hälsospalter här hemma. Så, vad är det då - kombucha?

Kombucha är en levande bakteriekultur - en probiotika. Det är med andra ord tal om bakterier som kan ha en positiv på din tarmflora. I fallet kombucha så bildas ättikssyra vid fermenteringen och när du dricker den så sänks ph-värdet något i tarmsäcken. Något som ger probiotika-bakterierna övertaget mot de skadliga bakteriernas fortplantning då bägge nu konkurrerar om näringen och de mindre välkomna bakterierna inte trivs med det något sänkta ph-värdet.

Kombucha handlar om balans, lite som exempelvis probiotikan Proviva fungerar. Man vill inte sänka ph-värdet för mycket i magsäcken men det lilla kan ge en skjuts i rätt riktning, något som flera metastudier visat på. Fermenteringen bildar inte alkohol då bakteriekulturerna och jästsvamparna som äter upp sockret istället skapar ättikssyra. Lite som lactobacillus vid jäsning som bildar mjölksyra istället för alkohol vid nedbrytningen av sockret och ger en dryck sin syrliga smak. För ja, kombucha är syrligt och det är precis det som får igång vår tankeverksamhet när vi provar Better You's naturella kombucha. Skulle man kunna använda denna som ledagare till någon maträtt? Men först, hur smakar nämnda kombucha?

Kombucha Natural Flavor, Better You
Ett något grumligt utseende i denna opastöriserade kombucha. Doften bjuder på en del volatila toner men dessa accentuerar samtidigt friskheten som minner om yuzu, grön chilipasta, ingefära och grönt te. Smaken är relativt torr med markerad men uppfriskande syra. Det blir så att säga aldrig surt till den graden att det inte skulle fungera som måltidsdryck. Här finns nyanser av lime, kryddig ingefära, grönt te och en diskret mandarinton. Eftersmaken är fräsig och fräsch och ingefärstonen stannar kvar i gommen. Just denna kombucha har fermenterat med te, tillsatt socker för att bakterierna och jästen ska få käk och så har det adderats en skvätt ingefära.

Tycker vi om det då? Definitivt, vinvänner älskar ju syra och här har man en fascinerande dryck med diskret sötma att jobba med som måltidspartner. Recept kommer således snart, vi ska bara klura lite till!

*En flaska kombucha från Better You kostar runt 35,- i handeln (i 25 cl-flaska) och finns i välsorterade butiker.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet