Naturell kombucha från Better You - inte bara en probiotika

Niklas Jörgensen 12 Jan, 2018
Övrigt Fermenterat te, kan det vara något? Kombucha kan väl knappast kallas trend längre med tanke på att det faktiskt hängt med några år vid det här laget men för den breda massan är det ändå en förhållandevis okänd dryck. Kombucha som har sitt ursprung i Kina för mer än tvåtusen år sedan, börjar allt mer poppa upp i framförallt olika hälsospalter här hemma. Så, vad är det då - kombucha?

Kombucha är en levande bakteriekultur - en probiotika. Det är med andra ord tal om bakterier som kan ha en positiv på din tarmflora. I fallet kombucha så bildas ättikssyra vid fermenteringen och när du dricker den så sänks ph-värdet något i tarmsäcken. Något som ger probiotika-bakterierna övertaget mot de skadliga bakteriernas fortplantning då bägge nu konkurrerar om näringen och de mindre välkomna bakterierna inte trivs med det något sänkta ph-värdet.

Kombucha handlar om balans, lite som exempelvis probiotikan Proviva fungerar. Man vill inte sänka ph-värdet för mycket i magsäcken men det lilla kan ge en skjuts i rätt riktning, något som flera metastudier visat på. Fermenteringen bildar inte alkohol då bakteriekulturerna och jästsvamparna som äter upp sockret istället skapar ättikssyra. Lite som lactobacillus vid jäsning som bildar mjölksyra istället för alkohol vid nedbrytningen av sockret och ger en dryck sin syrliga smak. För ja, kombucha är syrligt och det är precis det som får igång vår tankeverksamhet när vi provar Better You's naturella kombucha. Skulle man kunna använda denna som ledagare till någon maträtt? Men först, hur smakar nämnda kombucha?

Kombucha Natural Flavor, Better You
Ett något grumligt utseende i denna opastöriserade kombucha. Doften bjuder på en del volatila toner men dessa accentuerar samtidigt friskheten som minner om yuzu, grön chilipasta, ingefära och grönt te. Smaken är relativt torr med markerad men uppfriskande syra. Det blir så att säga aldrig surt till den graden att det inte skulle fungera som måltidsdryck. Här finns nyanser av lime, kryddig ingefära, grönt te och en diskret mandarinton. Eftersmaken är fräsig och fräsch och ingefärstonen stannar kvar i gommen. Just denna kombucha har fermenterat med te, tillsatt socker för att bakterierna och jästen ska få käk och så har det adderats en skvätt ingefära.

Tycker vi om det då? Definitivt, vinvänner älskar ju syra och här har man en fascinerande dryck med diskret sötma att jobba med som måltidspartner. Recept kommer således snart, vi ska bara klura lite till!

*En flaska kombucha från Better You kostar runt 35,- i handeln (i 25 cl-flaska) och finns i välsorterade butiker.


Montadar Kanbar är vinnare i SM Unga Bagare 2018

Övrigt Igår avgjordes SM Unga Bagare för tjugoåttonde gången i rad,…
15 Mar, 2018

Stockholm malt, mat och destillat - ett alternativ för livsnjutare

Whisky och Bourbon På fredag och lördag förväntas rekordmånga, 5 000 personer, att…
14 Mar, 2018

Besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival 2018 – 13 500 besökare drack 20 000 liter öl

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för åttonde gången.…
13 Mar, 2018

Hemligheten bakom Sebastien Boudets irländska sodabröd

Whisky och Bourbon Lördagen den 17 mars firar irländarna sin nationaldag, Saint Patrick´s…
13 Mar, 2018

La Bocca - ny restaurangchef och champagnesatsning på Kommendörsgatan 23

Mat och Restaurang Erika Goytizolo är nytillträdd restaurangchef på La Bocca. Med mångårig…
13 Mar, 2018

Uppdrucket vecka 10 med Ulrika Karlsson

Vin Veckan har bestått i spridda skurar viner, helt befriat från…
12 Mar, 2018
Artikelarkivet