Niklas tipsar: G.D. Vajra's 2014 Barbera d'Alba Superiore - en barbera med svalhet, täthet och finess

Niklas Jörgensen 6 Apr, 2018
Vin Under det senaste halvåret har det korkats upp en hel del Piemonte årgång 2014 på Livets Goda-redaktionen. Barbera, dolcetto och naturligtvis, nebbiolo. Ett år som vid en sökning på internet knappast får konsumenten att förväntansfullt känna längtan efter att äga några flaskor. Visst, det var ett besvärligt år i regionen, kallt och fuktigt under långa stunder.

Samtidigt, det går inte att generalisera hela Piemonte och dessutom dricker vi inte årgångstabeller utan vin. Och vi vet att dagens skicklighet hos producenterna med kvalitet som främsta honnörsord, ja den är på en nivå som reducerar behovet av att nitiskt läsa en summering av växtsäsongen. För en årgång är så mycket mer än blott temperatur och vädrets makter och det kan allt som oftast vara betydligt klokare att välja en så kallad svag årgång från ett erkänt namn framför stort år och underpresterande producent. Därför stirrar vi oss inte blinda på etiketten och angiven årgång utan provar hellre vinerna. Och ja, 2014 har vid flertalet tillfällen imponerat på oss med sin ofta charmiga och rättframma stil utan att för den sakens skull sakna djup. Ett av dessa viner är G.D. Vajras skönt svala, täta och mörkfruktiga 2014 Barbera d'Alba.

Familjehuset G.D. Vajra har varit med ett tag, sedan början av 1970-talet, och återfinns i Vergne, Barolo. Husets stil kännetecknas av ett elegant anslag i vinerna, ofta med tydlig svalhet vilket delvis kan förklaras av att flera av Vajras vingårdar är belägna på runt 400 meters höjd. Man sällar sig varken till en nyare skola eller mer old school-tänk utan agerar någonstans i mittfåran. Idag drivs egendomen av Aldo och Giuseppe, far och son Vajra, och vingårdsarealen uppgår till 40 hektar vilket bland annat inkluderar mark i den ansedda Bricco delle Viole-vingården.

G.D. Vajra 2014 Barbera d'Alba Superiore
Här har det hänt grejer, särskilt om vi går tillbaka till våra intryck för sex månader sedan. Vajra's barbera har nämligen fläskat till sig och uppvisar mer tyngd nu samtidigt som den rena, snygga och mörka bärfrukten hängt med på ett föredömligt vis. Färgnyansen är ännu på den ungdomliga skalan med täthet och lätt blålila kant. Bouqueten har börjat leverera viss antydan till mognadstoner men det är fortfarande de svarta körsbären och den läckert örtkryddiga lavendeltonen som tar täten. Men i bakgrunden smyger dock tonerna av muskot, fuktigt läder, tobak, lakritsrot och stenkällare. Med tid i glaset kikar eken försiktigt fram. Ett skönt sniffvin!
 
Smakmässigt så har vi ett vin som retar igång aptiten tack vare sin saftiga struktur, apelsinfriska syra och rena bärfrukt. Känslan är den av en barbera med täthet, viss tanninstruktur och en begynnande mognad även om livligheten ännu är dess signum. Fuktiga tobaksblad samsas med plommonskal och syrligare körsbär som nästan drar åt klarbärhållet till samtidigt som det finns ett piggt örtigt drag och en hint av violpastill. Avslutet bjuder på längd, inbjudande bärighet och ett stänk jordighet, allt i en sval och ganska finessrik skrud.
Det här är en riktigt seriös barbera som öppnar upp fint i glaset, något som indikerar att här finns mer att hämta. Vajra's barbera växer i, för Piemonte högt belägna vingårdar, och rankorna har dessutom ålder; parametrar som inte kan underskattas i en årgång som 2014. Men mest av allt är G.D. Vajra en seriös och skicklig aktör vilket är riktmärket nummer ett - oavsett årgång!
 
Livets Goda-redaktionens betyg: 90 LGP
 
 
Hur hittar jag vinet?
Vinet finns i flera Systembolagsbutiker men kan även beställas. 2014 Barbera d’Alba kostar 199 kr och har artikelnummer 23071. Vill du lagra vinet så räkna med minst två-tre års utveckling även om det håller nivån längre än så. Maten till då? Busenkelt; långkokt ragú som du serverar som en spaghetti bolognese med en bättre parmesan.
 

Exklusiv lansering av Westhofener Riesling den 1:a februari

Vin Den 1:a februari lanserar Moestue Grape Selections återigen Westhofener Riesling…
21 Jan, 2019

The Wine & Spirits Collective förvärvar ChampagneHuset

Vin The Wine & Spirits Collective, förvärvar ChampagneHuset, och stärker härmed…
21 Jan, 2019

Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet