Niklas tipsar: ny årgång av en klassisk & tidlös Bordeaux – 2014 Clarendelle Rouge

Niklas Jörgensen 27 Apr, 2018
Vin Vinmakning är inte för alla. Särskilt inte om det utförs i regioner där vädergudarna gärna spelar dig ett spratt eller två, ibland under flera år på raken. Bordeaux hör onekligen till kategorin och det krävs luttrade producenter som varit genom många växtsäsongers prövningar för att inte bli apotekens bästa kunder av magmedicin. Fast nog var det flera som stod där, närmast uppgivet, långt in i augusti 2014 och drog paralleller till årgången innan, den tuffaste i modern tid i Bordeaux. Den lättnadens suck bland vinmakarna, när indiansommaren infann sig och bjöd på de bästa förutsättningarna under slutet av månaden och mer eller mindre hela september, ja den hördes nog bortom regionens gränser.

2014 i flera delar av Bordeaux är sannerligen en ovanlig årgång och det är inte helt lätt att försöka sig på att jämföra med tidigare år. Växtsäsongen var ovanligt lång vilket inneburit längre hängtid för druvklasarna som tack vare de många fina och varma dagarna men kyliga nätterna under september 2014, resulterat i viner med mer betoning på finess, följsamma tanniner och markerad syra. Väldigt annorlunda från hyllade varma och soldränkta år som 2009 och 2010. Kalla det en mer klassiskt svarvad årgång helt enkelt, 2014, som lär glädja många. Inte minst den mångåriga Bordeauxvännen.

Redaktionsfavoriten Clarendelle från Domaine Clarence Dillon, samma ägarfamilj som står bakom de världsberömda Talence-slotten Haut-Brion och La Mission Haut-Brion, lanseras nu i årgång 2014 på Systembolaget. Och du, passa på att plocka på några av de sista flaskorna av 2012 som ännu finns för det är onekligen en charmör; dessutom är det lärorikt att ställa den mot nya 2014. Tjusningen med årgångsskillnaderna blir liksom påtaglig.

2014 Clarendelle Rouge, Bordeaux (art.nr 3147, 159 kr)Druvorna till Clarendelle kommer från olika kommuner i Bordeaux; Saint-Émilion, Pessac-Léognan och även Haut-Medoc. Till och med nedklassificerade druvor från familjens toppslott används och det imponerar sannerligen. 2014 är en merlot-årgång för Clarendelle, uppbackat av 26 % cabernet gånger två. Redan i bouqueten gör sig merlotmarkörerna tillkänna; här bjuds det på undervegetation, lakritsrot, korinter, mörka körsbär och plommon. Lite hästsadel, örtighet, ceder och viol adderas till doftspektrumet. Faten är ytterst försiktiga och låter istället druvorna göra jobbet.

I gommen en stram mörkbärig fruktighet, skönt stöddigt tanningrepp men likväl följsamt och en tydlig, klassiskt matvänlig Bordeauxsyra. Den dryga fjärdedel cabernet sauvignon och franc som ingår i blenden gör sig hörd i smaken och det bjuds på ceder, gräsighet, viol och vinets tanninstruktur är bra mer typisk för de två. Fast merlot släpper inte heller taget och kontrar med mer omedelbar charm i form av korinter, lakrits och fin örtighet. Ännu ungt men redan harmoniskt, något som stärks med en vända i karaffen. 2014 har en behaglig intensitet och längd; en Clarendelle som helt enkelt uppvisar en klassisk, tidlös stil från världens största kvalitetsvinregion.

Niklas Jörgensens betyg:
90 LGP
 
Vinet finns för närvarande på 51 Systembolag, men kan naturligtvis beställas till ditt lokala bolag. 2014 Clarendelle Rouge har art.nr 3147 och kostar 159 kr.


Vinet kan ni beställa här >>

Vinet tackar dig om det får en runda i karaffen idag men för den som gillar att lagra så är det här en Clarendelle-årgång med egenskaperna för ett decenniums positiv utveckling. Dessutom än vassare om det serveras vid maximalt 16 C i glasen.


Exklusiv lansering av Westhofener Riesling den 1:a februari

Vin Den 1:a februari lanserar Moestue Grape Selections återigen Westhofener Riesling…
21 Jan, 2019

The Wine & Spirits Collective förvärvar ChampagneHuset

Vin The Wine & Spirits Collective, förvärvar ChampagneHuset, och stärker härmed…
21 Jan, 2019

Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet