Niklas Tipsar - Solas pinot noir 2016

Niklas Jörgensen 8 Dec, 2017
Vin Languedoc och pinot noir är omedelbart inte den mest väntade kombinationen. Men en stor region kan inte kategoriskt koncentreras ner till en enhet, då missar man exempelvis distriktet Limoux söder om den fantastiska medeltidsstaden Carcassonne. Här, i Limoux, möts medelhavsklimatet och Atlanten och flera vingårdslägen klättrar upp emot drygt 700 meters höjd. Med Pyrenéerna i bakgrunden och det betydligt svalare klimatet så blir växtsäsongen längre och när det även finns rikligt med kalksten i jordmånen, ja då är det lätt att förstå valet av pinot noir. Tyvärr håller lagstiftningen inte jämna steg med utvecklingen så producenterna kan ännu inte använda sig av appellationsbenämningen Limoux utan får nöja sig med en mer generell klassificering.

Det hindrar däremot inte den skickliga vinmakaren Laurent Miquel som hämtar sina pinot-druvor från svala lägen i Limoux. Delar av vinet lagras på använd ek, för att skänka extra djup, och Laurent använder även en teknik för att accentuera frukten och samtidigt dämpa tanninkänslan i vinet.

Solas Pinot Noir 2016 - En elegant sydfransos
Redan färgen skvallrar om att det är en pinot noir i glaset. Den transparenta ljusröda nyansen är en av druvans främsta signum. Men även bouqueten bjuder på flera önskvärda kännetecken såsom snyggt solmogna toner av körsbär, jordgubbar och hallon.

Blommigheten är delikat och för tankarna till lavendel samtidigt som vinet utvecklar en skön garrigueton. Eken är där men håller sig hela tiden i bakgrunden och låter istället druvan och ursprunget skina. I gommen bekräftas elegansen från doften och det är en dansant pinot noir med pigg syra, bra intensitet och generösa toner av mörka solmogna bär. Lavendelnyansen hänger med och även örtigheten skvallrar lite om växtläget. En försiktig rostad ton från eken håller sig i bakgrunden och eftersmaken är förhållandevis lång samtidigt som den lämnar ett friskt avtryck.

 Imponerande bra pinot noir från Languedoc helt enkelt!

Laurent Miquels 2016 Solas pinot noir kostar 99 kr per flaska och har artikelnummer 73707.
Vid beställning av 6 flaskor så levereras vinerna i en fin trälåda och priset är då 594 kronor. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker.

 

Om Niklas Jörgensen
Niklas har en närmre 25 år lång passion för dryck och är Livets Godas senaste förstärkning på redaktionen. Han har för många blivit starkvinets förespråkare, särskilt då Madeira och portvin, och har under många år drivit sidan Mad about Madeira. Förra året blev Niklas dessutom, som förste svensk, invald i Confraria do Vinho da Madeira - en orden som hedrar de som under lång tid arbetat för att lyfta atlantöns förstärkta vin. Niklas har en förkärlek för just Portugal rent generellt, även om Frankrike och då främst Bordeaux inte kommer långt därefter. Men han brinner även lite extra för länder såsom Österrike, Ungern, Grekland och Italien.

Nyfiken på att läsa mer om Niklas? Läs Livets Godas intervju här!


Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet