Nu är det svenska ägget certifierat

Livets Goda 10 Oct, 2017
Mat och Restaurang På fredag är det Äggets Dag, lagom till dess lanseras ”Certifierad svensk äggkvalitet”– en certifiering som garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. Alla ägg som är certifierade är märkta med en rosa check.

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg och konsumtionen ökar varje år i takt med den ökande hälso- och miljötrenden. De färska ägg som säljs i våra svenska butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar. Genom att certifiera det svenska ägget tar branschen nu ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan ut till konsumenterna.

– Kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna. Certifieringen är ett sätt att visa att vi, hela äggbranschen, tar det på allvar och säkerställa att vi producerar världens bästa ägg, även framåt, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.

Den rosa checken
Den nya märkningen, i form av den rosa checken på ägget, visar att ägget är certifierat och säkerställer att alla led i produktionskedjan lever upp till specifika krav och kriterier som är utformade utifrån djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd, produktkvalitet och hållbarhet.

– Det betyder att ett certifierat ägg är säkert genom hela kedjan, från ägget i butiken till packeri, producent, uppfödare, kläckeri och slutligen avel, säger Axel Lagerfelt.

Sedan tidigare är ägg som är producerade inom EU märkta med en kod som gör att varje enskilt ägg kan spåras ända ner till gårdsnivå. Nu tillkommer alltså en rosa check på de ägg som är certifierade.

Långsiktigt arbete
I över hundra år har branschorganisationen arbetat för att föra äggnäringen framåt genom frivilliga kontrollprogram, utbildningar och rådgivning.

– Det är ingen slump att våra svenska ägg håller världsklass. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. Till skillnad från många andra länder är våra svenska ägg fria från Salmonella, vilket gör att vi kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder. Men för att förbli handelns och konsumenternas förstahandsval behöver vi fortsätta att jobba med våra svenska mervärden och dessutom skapa nya, säger Axel Lagerfelt.

Majoriteten redan certifierade
Arbetet med certifieringen har pågått i drygt två år. Och nu, vid lanseringen på Äggets Dag, är majoriteten av alla svenska ägg certifierade.

– Att certifiera en hel bransch är och ska inte heller vara någon ”kvick-fix”, för då hade inte en certifiering behövts. Genom arbetet med certifieringen har vi lagt en bra grund för att säkerställa det svenska äggets unika position, säger Axel Lagerfelt.

Läs mer om Certifierad svensk äggkvalitet här.


Stor uppslutning i Sverige för bönderna

Övrigt Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna i den svåra…
13 Jul, 2018

MAX tar världens första klimatpositiva burgare till Way Out West

Mat och Restaurang För tredje året i rad öppnar MAX Burgers upp en…
12 Jul, 2018

Busnel Calvados vald till "World´s best calvados of the year"

Whisky och Bourbon Busnel Calvados fick nu utmärkelsen World’s Best Calvados of the…
12 Jul, 2018

Anton Hyséns vinetikett börjar ta form

Vin Den etikett som Anton Hysén designat tillsammans med Jan Söder…
12 Jul, 2018

Château Mangot i hyllade årgången 2015 hos Winefinder, 93p

Vin I WInefinders lager finns nu detta Bordeauxvin från Saint-Emilion, i…
12 Jul, 2018

Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar…
11 Jul, 2018

Ölen som ska förena världen

Vin Fotbolls-VM är ett av de sportevenemang som attraherar mest uppmärksamhet…
11 Jul, 2018

Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Vin Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att…
11 Jul, 2018

Absolut Vodka tar över Berns under EuroPride

Whisky och Bourbon Berns blir stans bästa Pride-tillhåll när EuroPride intar Stockholm i…
10 Jul, 2018

För dig som vet vad du inte vill äta

Mat och Restaurang Har du svårt att hitta recept som passar familjens matallergier?…
10 Jul, 2018

Rekordökning av resor till Karibien

Övrigt Tidigare i våras lanserade Stena Line ett nytt koncept på…
10 Jul, 2018

95-poängs riesling från Österrike hos Winefinder

Vin Guldmedaljör i Decanters World Wine Award 2018. Müllers vingård Silberbichl…
10 Jul, 2018

Cider-sorbet är sommarens glasstrend från Carlsberg

Övrigt Sommaren är den tid på året då det äts mest…
10 Jul, 2018

Nyhet - MYTH Sparkling

Vin Den 9 juli lanseras MYTH Sparkling på Systembolaget; ett veganvänligt…
9 Jul, 2018

Ny hälsosam törstsläckare lanseras i Sverige

Övrigt ZERoh! har gjort stor succé hos hälsomedvetna norrmän sedan starten…
9 Jul, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Mat och Restaurang Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför…
9 Jul, 2018

Etablerad krögare nysatsar stort i Nya Hovås

Mat och Restaurang Med hemtrevligt italienska Sorelle blev svägerskorna Maria och Caroline Karlsten…
9 Jul, 2018

Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen

Övrigt Sommarloven är i full fart och semestern närmar sig för…
9 Jul, 2018

Självdiagnoser hinder för svenskarnas hälsovanor

Övrigt En Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att många svenskars hälsovanor kan…
9 Jul, 2018

Ny öl på Systembolaget - Kukkos Helles

Whisky och Bourbon Ölproducenten Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, som 2001 gjorde världens första glutenfria helmaltsöl,…
6 Jul, 2018
Artikelarkivet