Nu är det svenska ägget certifierat

Livets Goda 10 Oct, 2017
Mat och Restaurang På fredag är det Äggets Dag, lagom till dess lanseras ”Certifierad svensk äggkvalitet”– en certifiering som garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. Alla ägg som är certifierade är märkta med en rosa check.

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg och konsumtionen ökar varje år i takt med den ökande hälso- och miljötrenden. De färska ägg som säljs i våra svenska butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar. Genom att certifiera det svenska ägget tar branschen nu ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan ut till konsumenterna.

– Kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna. Certifieringen är ett sätt att visa att vi, hela äggbranschen, tar det på allvar och säkerställa att vi producerar världens bästa ägg, även framåt, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.

Den rosa checken
Den nya märkningen, i form av den rosa checken på ägget, visar att ägget är certifierat och säkerställer att alla led i produktionskedjan lever upp till specifika krav och kriterier som är utformade utifrån djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd, produktkvalitet och hållbarhet.

– Det betyder att ett certifierat ägg är säkert genom hela kedjan, från ägget i butiken till packeri, producent, uppfödare, kläckeri och slutligen avel, säger Axel Lagerfelt.

Sedan tidigare är ägg som är producerade inom EU märkta med en kod som gör att varje enskilt ägg kan spåras ända ner till gårdsnivå. Nu tillkommer alltså en rosa check på de ägg som är certifierade.

Långsiktigt arbete
I över hundra år har branschorganisationen arbetat för att föra äggnäringen framåt genom frivilliga kontrollprogram, utbildningar och rådgivning.

– Det är ingen slump att våra svenska ägg håller världsklass. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. Till skillnad från många andra länder är våra svenska ägg fria från Salmonella, vilket gör att vi kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder. Men för att förbli handelns och konsumenternas förstahandsval behöver vi fortsätta att jobba med våra svenska mervärden och dessutom skapa nya, säger Axel Lagerfelt.

Majoriteten redan certifierade
Arbetet med certifieringen har pågått i drygt två år. Och nu, vid lanseringen på Äggets Dag, är majoriteten av alla svenska ägg certifierade.

– Att certifiera en hel bransch är och ska inte heller vara någon ”kvick-fix”, för då hade inte en certifiering behövts. Genom arbetet med certifieringen har vi lagt en bra grund för att säkerställa det svenska äggets unika position, säger Axel Lagerfelt.

Läs mer om Certifierad svensk äggkvalitet här.


Collective Arts Brewing - konstnärligt craftbryggeri från Kanada nu i Sverige

Whisky och Bourbon Collective Arts Brewing är hyllat för sina brygder och sitt…
23 Apr, 2018

Brad Pitt och Angelina Jolies rosévin Miraval är tillbaka

Vin Den 4 maj lanserar Enjoy Wine & Spirits återigen rosévinet…
23 Apr, 2018

Gnesta Bränneri uppköpt av Sörmländskt destilleri

Whisky och Bourbon Gnesta Bränneri, som lanserat produkter som Edmans Vodka och Gnesta…
23 Apr, 2018

Kronfågel redo för avspark – lanserar ”VM-korv”

Övrigt I sommar är det dags för fotbolls-VM och Kronfågel laddar…
23 Apr, 2018

Samlarobjekt från Chimay - Cognacslagrad vintage på Systembolaget

Whisky och Bourbon Idag den 20 april är det dags för en speciall…
20 Apr, 2018

Inspirationsklassiker från Whisky & Bourbon #1

Mat och Restaurang För nästan 10 år sedan såg magasinet Whisky & Bourbon…
20 Apr, 2018

Boken som kastar nytt ljus på den bortglömde samhällsbyggaren – storsatsning på historien om brännvinskungen L.O. Smith

Whisky och Bourbon Under det senaste året har historien om L.O. Smith, mannen…
20 Apr, 2018

Gotlands Bryggeri lanserar kampanjen En stund av Gotland

Övrigt En stund av Gotland går ut på att hylla ön…
20 Apr, 2018

Christian Eiroa på besök och nytt poddavsnitt

Whisky och Bourbon I detta avsnitt möter värdarna språkvetaren och underhållaren Fredrik Lindström,…
20 Apr, 2018

TV-profilen Mia Parnevik ​gästar Uppsala Vin & Deli

Vin 4-5 maj är det dags för Uppsala Vin & Deli…
20 Apr, 2018

Svenska landslagsspelare illustreras på Coca-Colas burkar

Övrigt I samband med fotbolls-VM lanserar Coca-Cola i Sverige specialgjorda 33cl-burkar…
20 Apr, 2018

Uppsala får tredje Lidl-butiken

Övrigt Lidl Sverige invigde idag en ny butik i Uppsala och…
20 Apr, 2018

Weber tar grillning till en ny nivå med nya Pulse-serien – smart teknik som passar innerstadsbalkongen

Övrigt När våren nu äntligen är på väg lanserar Weber sin…
19 Apr, 2018

Imorgon lanseras Fuller’s & Friends Rebirth

Whisky och Bourbon Fuller’s & Friends Rebirth är framtagen tillsammans med bryggeriet Moor…
19 Apr, 2018

Amerikansk burgarkultur och italiensk mattradition möts när Lantmännen Unibake lanserar Italian burger buns

Mat och Restaurang Italiensk matlagning är känd för sin enkelhet och för sina…
19 Apr, 2018

Vårvin från Winefinder - Le Blanc Sec De Suduiraut 2016

Vin Château Suduiraut ligger granne med giganten Château d’Yquem och har…
19 Apr, 2018

BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango

Whisky och Bourbon BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango BrewDog och Brewski…
19 Apr, 2018

Borgogno Barolo 2013

Vin Nu lanserar importören Wineagency Barolo Classico 2013, från vinhuset Borgogno…
19 Apr, 2018

Arla lanserar Sommarmjölk®-produkter och längre sommarbete

Övrigt 60 procent av den svenska befolkningen vill köpa livsmedel som…
19 Apr, 2018

Sorgin och sommarrecept

Whisky och Bourbon Den 20 april lanseras Sorgin i utvalda butiker på Systembolaget.…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet