Nu är det svenska ägget certifierat

Livets Goda 10 Oct, 2017
Mat och Restaurang På fredag är det Äggets Dag, lagom till dess lanseras ”Certifierad svensk äggkvalitet”– en certifiering som garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. Alla ägg som är certifierade är märkta med en rosa check.

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg och konsumtionen ökar varje år i takt med den ökande hälso- och miljötrenden. De färska ägg som säljs i våra svenska butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar. Genom att certifiera det svenska ägget tar branschen nu ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan ut till konsumenterna.

– Kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna. Certifieringen är ett sätt att visa att vi, hela äggbranschen, tar det på allvar och säkerställa att vi producerar världens bästa ägg, även framåt, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.

Den rosa checken
Den nya märkningen, i form av den rosa checken på ägget, visar att ägget är certifierat och säkerställer att alla led i produktionskedjan lever upp till specifika krav och kriterier som är utformade utifrån djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd, produktkvalitet och hållbarhet.

– Det betyder att ett certifierat ägg är säkert genom hela kedjan, från ägget i butiken till packeri, producent, uppfödare, kläckeri och slutligen avel, säger Axel Lagerfelt.

Sedan tidigare är ägg som är producerade inom EU märkta med en kod som gör att varje enskilt ägg kan spåras ända ner till gårdsnivå. Nu tillkommer alltså en rosa check på de ägg som är certifierade.

Långsiktigt arbete
I över hundra år har branschorganisationen arbetat för att föra äggnäringen framåt genom frivilliga kontrollprogram, utbildningar och rådgivning.

– Det är ingen slump att våra svenska ägg håller världsklass. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. Till skillnad från många andra länder är våra svenska ägg fria från Salmonella, vilket gör att vi kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder. Men för att förbli handelns och konsumenternas förstahandsval behöver vi fortsätta att jobba med våra svenska mervärden och dessutom skapa nya, säger Axel Lagerfelt.

Majoriteten redan certifierade
Arbetet med certifieringen har pågått i drygt två år. Och nu, vid lanseringen på Äggets Dag, är majoriteten av alla svenska ägg certifierade.

– Att certifiera en hel bransch är och ska inte heller vara någon ”kvick-fix”, för då hade inte en certifiering behövts. Genom arbetet med certifieringen har vi lagt en bra grund för att säkerställa det svenska äggets unika position, säger Axel Lagerfelt.

Läs mer om Certifierad svensk äggkvalitet här.


Tillgänglig vit Bordeaux med lite ålder på nacken - Château de Rochemorin 2005

Vin Varje vindistrikt har sina förgrundsfigurer, de som flyttat gränser för…
19 Sep, 2018

Tre av Soleras producenter bland världens 100 bästa

Vin Varje år sedan 1988 utser redaktörerna från tidskriften Wine &…
19 Sep, 2018

Nu kommer höstens stora nyhet för vegetarisk matlagning – Apetina Paneer

Mat och Restaurang Apetina introducerar den färska matlagningsosten Paneer i Sverige. Den nya…
19 Sep, 2018

Arlas drickyoghurt och kvarg blir Yalla

Övrigt Yalla! blir från idag ett självständigt varumärke för Arlas drickyoghurt…
19 Sep, 2018

Henrik Persson ny sälj- och marknadschef för High Coast Single Malt Whisky

Whisky och Bourbon Box Destilleri AB med varumärket High Coast Single Malt Whisky…
19 Sep, 2018

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018
Artikelarkivet