Nu börjar Luzettes resa genom Frankrike

Livets Goda 16 Apr, 2018
Vin Under två års tid kommer restaurang Luzette att besöka tolv franska regioner med rika mat- och vintraditioner. Inför varje nytt stopp bjuder Luzette in kunniga vänner från regionen och andra finsmakare som vurmar för det franska köket.

- Det franska köket har så mycket att erbjuda att vi tycker att det behövs två år med tolv olika stopp för att hinna med att visa upp de regionala matskatterna som finns. De som leder oss genom resan är matkonnässören Pelle Sturén och Frankrikekännaren Per Nordlind. Det känns fantastiskt att få hjälp av så kunniga personer, säger Björn Wallentin restaurangchef på Luzette.

Hela resan går från Alsace i norr ända till ön Korsika i söder. Menyn specialkomponeras för varje region och väl valda viner utses av gästande vinexperter.

– Att vi börjar i Alsace beror nog på att vi båda längtat så efter bra kokt, tysk, sparris. Vi kommer att följa råvarorna i säsong under hela vår långa resa, säger Per Nordlind och Pelle Sturén. Vårt första stopp blir Alsace i nordöstra Frankrike den 25-26 april. En region med turbulent historia som tillhört både Tyskland och Frankrike. Mattraditionerna är formade därefter och vi hittar både sparris, Choucroute Alsacienne Garnie och för den våghalsiga, även den franska pizzan Tarte Flambée, på menyn.

Rätterna passar utmärkt till Riesling och vinerna för kvällen kommer bland annat från det välkända vinhuset Trimbach vars historia går ända tillbaka till 1626, i Riquewihr. Gästerna vägleds i matsalen och i Alsace-baren av vinprofiler som bland annat kommer att servera 2008 Riesling Cuvée Frédéric Emile på magnum och 2015 Pinot Noir Réservé.

Den tidigare köksmästaren på Den Gyldene Freden, Ulf Kappen, är också på plats och passar på att förklara hur man kokar sparris på riktigt och erbjuder tillsammans med kökschef Roger Johnsson flertalet rätter av denna läckra primör.

Under Alsace-dagarna öppnar köket och Alscace-baren från kl 17.00 på onsdagen.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Stor uppslutning i Sverige för bönderna

Övrigt Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna i den svåra…
13 Jul, 2018

MAX tar världens första klimatpositiva burgare till Way Out West

Mat och Restaurang För tredje året i rad öppnar MAX Burgers upp en…
12 Jul, 2018

Busnel Calvados vald till "World´s best calvados of the year"

Whisky och Bourbon Busnel Calvados fick nu utmärkelsen World’s Best Calvados of the…
12 Jul, 2018

Anton Hyséns vinetikett börjar ta form

Vin Den etikett som Anton Hysén designat tillsammans med Jan Söder…
12 Jul, 2018

Château Mangot i hyllade årgången 2015 hos Winefinder, 93p

Vin I WInefinders lager finns nu detta Bordeauxvin från Saint-Emilion, i…
12 Jul, 2018

Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar…
11 Jul, 2018

Ölen som ska förena världen

Vin Fotbolls-VM är ett av de sportevenemang som attraherar mest uppmärksamhet…
11 Jul, 2018

Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Vin Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att…
11 Jul, 2018

Absolut Vodka tar över Berns under EuroPride

Whisky och Bourbon Berns blir stans bästa Pride-tillhåll när EuroPride intar Stockholm i…
10 Jul, 2018

För dig som vet vad du inte vill äta

Mat och Restaurang Har du svårt att hitta recept som passar familjens matallergier?…
10 Jul, 2018

Rekordökning av resor till Karibien

Övrigt Tidigare i våras lanserade Stena Line ett nytt koncept på…
10 Jul, 2018

95-poängs riesling från Österrike hos Winefinder

Vin Guldmedaljör i Decanters World Wine Award 2018. Müllers vingård Silberbichl…
10 Jul, 2018

Cider-sorbet är sommarens glasstrend från Carlsberg

Övrigt Sommaren är den tid på året då det äts mest…
10 Jul, 2018

Nyhet - MYTH Sparkling

Vin Den 9 juli lanseras MYTH Sparkling på Systembolaget; ett veganvänligt…
9 Jul, 2018

Ny hälsosam törstsläckare lanseras i Sverige

Övrigt ZERoh! har gjort stor succé hos hälsomedvetna norrmän sedan starten…
9 Jul, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Mat och Restaurang Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför…
9 Jul, 2018

Etablerad krögare nysatsar stort i Nya Hovås

Mat och Restaurang Med hemtrevligt italienska Sorelle blev svägerskorna Maria och Caroline Karlsten…
9 Jul, 2018

Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen

Övrigt Sommarloven är i full fart och semestern närmar sig för…
9 Jul, 2018

Självdiagnoser hinder för svenskarnas hälsovanor

Övrigt En Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att många svenskars hälsovanor kan…
9 Jul, 2018

Ny öl på Systembolaget - Kukkos Helles

Whisky och Bourbon Ölproducenten Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, som 2001 gjorde världens första glutenfria helmaltsöl,…
6 Jul, 2018
Artikelarkivet