Nu börjar Luzettes resa genom Frankrike

Livets Goda 16 Apr, 2018
Vin Under två års tid kommer restaurang Luzette att besöka tolv franska regioner med rika mat- och vintraditioner. Inför varje nytt stopp bjuder Luzette in kunniga vänner från regionen och andra finsmakare som vurmar för det franska köket.

- Det franska köket har så mycket att erbjuda att vi tycker att det behövs två år med tolv olika stopp för att hinna med att visa upp de regionala matskatterna som finns. De som leder oss genom resan är matkonnässören Pelle Sturén och Frankrikekännaren Per Nordlind. Det känns fantastiskt att få hjälp av så kunniga personer, säger Björn Wallentin restaurangchef på Luzette.

Hela resan går från Alsace i norr ända till ön Korsika i söder. Menyn specialkomponeras för varje region och väl valda viner utses av gästande vinexperter.

– Att vi börjar i Alsace beror nog på att vi båda längtat så efter bra kokt, tysk, sparris. Vi kommer att följa råvarorna i säsong under hela vår långa resa, säger Per Nordlind och Pelle Sturén. Vårt första stopp blir Alsace i nordöstra Frankrike den 25-26 april. En region med turbulent historia som tillhört både Tyskland och Frankrike. Mattraditionerna är formade därefter och vi hittar både sparris, Choucroute Alsacienne Garnie och för den våghalsiga, även den franska pizzan Tarte Flambée, på menyn.

Rätterna passar utmärkt till Riesling och vinerna för kvällen kommer bland annat från det välkända vinhuset Trimbach vars historia går ända tillbaka till 1626, i Riquewihr. Gästerna vägleds i matsalen och i Alsace-baren av vinprofiler som bland annat kommer att servera 2008 Riesling Cuvée Frédéric Emile på magnum och 2015 Pinot Noir Réservé.

Den tidigare köksmästaren på Den Gyldene Freden, Ulf Kappen, är också på plats och passar på att förklara hur man kokar sparris på riktigt och erbjuder tillsammans med kökschef Roger Johnsson flertalet rätter av denna läckra primör.

Under Alsace-dagarna öppnar köket och Alscace-baren från kl 17.00 på onsdagen.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet