Nu börjar Luzettes resa genom Frankrike

Livets Goda 16 Apr, 2018
Vin Under två års tid kommer restaurang Luzette att besöka tolv franska regioner med rika mat- och vintraditioner. Inför varje nytt stopp bjuder Luzette in kunniga vänner från regionen och andra finsmakare som vurmar för det franska köket.

- Det franska köket har så mycket att erbjuda att vi tycker att det behövs två år med tolv olika stopp för att hinna med att visa upp de regionala matskatterna som finns. De som leder oss genom resan är matkonnässören Pelle Sturén och Frankrikekännaren Per Nordlind. Det känns fantastiskt att få hjälp av så kunniga personer, säger Björn Wallentin restaurangchef på Luzette.

Hela resan går från Alsace i norr ända till ön Korsika i söder. Menyn specialkomponeras för varje region och väl valda viner utses av gästande vinexperter.

– Att vi börjar i Alsace beror nog på att vi båda längtat så efter bra kokt, tysk, sparris. Vi kommer att följa råvarorna i säsong under hela vår långa resa, säger Per Nordlind och Pelle Sturén. Vårt första stopp blir Alsace i nordöstra Frankrike den 25-26 april. En region med turbulent historia som tillhört både Tyskland och Frankrike. Mattraditionerna är formade därefter och vi hittar både sparris, Choucroute Alsacienne Garnie och för den våghalsiga, även den franska pizzan Tarte Flambée, på menyn.

Rätterna passar utmärkt till Riesling och vinerna för kvällen kommer bland annat från det välkända vinhuset Trimbach vars historia går ända tillbaka till 1626, i Riquewihr. Gästerna vägleds i matsalen och i Alsace-baren av vinprofiler som bland annat kommer att servera 2008 Riesling Cuvée Frédéric Emile på magnum och 2015 Pinot Noir Réservé.

Den tidigare köksmästaren på Den Gyldene Freden, Ulf Kappen, är också på plats och passar på att förklara hur man kokar sparris på riktigt och erbjuder tillsammans med kökschef Roger Johnsson flertalet rätter av denna läckra primör.

Under Alsace-dagarna öppnar köket och Alscace-baren från kl 17.00 på onsdagen.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Weber tar grillning till en ny nivå med nya Pulse-serien – smart teknik som passar innerstadsbalkongen

Övrigt När våren nu äntligen är på väg lanserar Weber sin…
19 Apr, 2018

Imorgon lanseras Fuller’s & Friends Rebirth

Whisky och Bourbon Fuller’s & Friends Rebirth är framtagen tillsammans med bryggeriet Moor…
19 Apr, 2018

Amerikansk burgarkultur och italiensk mattradition möts när Lantmännen Unibake lanserar Italian burger buns

Mat och Restaurang Italiensk matlagning är känd för sin enkelhet och för sina…
19 Apr, 2018

Vårvin från Winefinder - Le Blanc Sec De Suduiraut 2016

Vin Château Suduiraut ligger granne med giganten Château d’Yquem och har…
19 Apr, 2018

BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango

Whisky och Bourbon BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango BrewDog och Brewski…
19 Apr, 2018

Borgogno Barolo 2013

Vin Nu lanserar importören Wineagency Barolo Classico 2013, från vinhuset Borgogno…
19 Apr, 2018

Arla lanserar Sommarmjölk®-produkter och längre sommarbete

Övrigt 60 procent av den svenska befolkningen vill köpa livsmedel som…
19 Apr, 2018

Sorgin och sommarrecept

Whisky och Bourbon Den 20 april lanseras Sorgin i utvalda butiker på Systembolaget.…
18 Apr, 2018

Åbro investerar i en av Sveriges största solcellsanläggningar

Övrigt Åbro Bryggeri kommer under våren att montera en av Sveriges…
18 Apr, 2018

Klassisk sommarresa på Göta Kanal

Övrigt När solen och värmen åter igen svept in över Sverige…
18 Apr, 2018

Fetzer Vineyards – 50 år av hållbar vinproduktion

Vin 1958 köpte Barney och Kathleen Fetzer en 300 hektar stor…
18 Apr, 2018

Inspiration - Proteinrika choklad & jordnötskakor

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Better You som har…
18 Apr, 2018

Sockerskatt nu även införd i Storbritannien

Övrigt Sockerskatt på söta drycker har nu införts även i Storbritannien…
18 Apr, 2018

Bollinger R.D. 2004 – ett unikt vin i liten produktion

Vin Den 20 april är det Sverigepremiär för den nya årgången…
18 Apr, 2018

Skapa din egen personliga hjälpreda i köket

Övrigt Till Kenwoods köksmaskiner finns en uppsjö olika köksmaskinstillbehör vilket ger…
18 Apr, 2018

Ny verksamhetsledare på Svenska Ägg – hon siktar på att Sverige ska ha lika många höns som invånare

Övrigt Marie Lönneskog Hogstadius älskar svensk mat i allmänhet och svenska…
18 Apr, 2018

ICA-handlarna publicerar jubileumsbok - 100 bildberättelser om lokalt entreprenörskap och samhällsengagemang

Övrigt 18 april lanseras jubileumsboken Lokala avvikelser kan förekomma – i…
18 Apr, 2018

Ny rapport - ICA-butikerna bidrar med 54 000 jobb

Övrigt Vid ett frukostseminarie idag, den 18 april, presenterar ICA-handlarnas Förbund…
18 Apr, 2018

We & Wine lanserar Tito Zuccardi, toppblend från argentinska Familia Zuccardi

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Apr, 2018

Perrier-Jouët släpper Belle Epoque Blanc de Blancs 2006

Vin Nu lanseras Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2006 som…
17 Apr, 2018
Artikelarkivet