Nu lanseras Laurent-Perrier La Cuvée Brut

Livets Goda 28 Nov, 2017
Vin Nu kommer champagnen Laurent-Perrier La Cuvée Brut till Sverige. Det är en huschampagne med ovanligt stor andel av druvan chardonnay och extra lång lagringstid.

Den som har gjort Laurent-Perrier till ett av de ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen är Bernard de Nonancourt. 1949 tog han över verksamheten som då producerade mindre än 100 000 flaskor per år. I dag är volymen drygt 7 miljoner och i källaren ligger 45 miljoner flaskor på lagring. Bernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda.

Lagring av champagne på ståltankar istället för cement var i början av 1970-talet en av Bernards idéer, något som han snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom sedan att arbeta som ansvarig Cellar Master hos Laurent-Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet, som blev hans assistent 1983 och sedan 2004 är ansvarig Cellar Master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera används nästan alltid ståltankar i regionen till första jäsningen och lagring innan en andra blandning och jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.

Idag är det systrarna Alexandra Pereyre de Nonancourt och Stéphanie Meneux de Nonancourt som har tagit över champagnehuset Laurent-Perrier. Fortfarande drivs verksamheten i enlighet med deras pappas tankar, värderingar och entreprenöriella anda.

– I Sverige har vi ett brett utbud av champagner, men en huschampagne med så stor andel Chardonnay som i Laurent-Perrier La Cuvée Brut är ovanligt. Jag är stolt över att vi kan tillföra den svenska marknaden något så unikt från ett av världens mest kända champagnehus, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia.

Champagnen innehåller så mycket som 55 procent av druvan chardonnay. Resten är 35 procent pinot noir och 10 procent pinot meunier. Det är den stora andelen av just chardonnay samt att den lagras så länge som fyra år på jästfällningen, som gör La Cuvée Brut till den speciella huschampagnen som den är.

För att få tillgång till stora mängder av den eftertraktade druvan har producenten sedan några år tillbaka köpt upp ett antal gårdar och utökat sina arealer med just chardonnayodlingar. I cuvéen används basviner av druvor från cirka 100 olika vingårdar, så kallade crus. Vissa tillför struktur och komplexitet, andra aromer och en del syra. Genom att blanda olika årgångar, druvor och gårdar upprätthåller man samma karaktär på Laurent-Perrier La Cuvée Brut år efter år.

Laurent-Perrier La Cuvée Brut ingår i Systembolagets beställningssortiment och kostar 409 kronor. Den finns även som halvflaska (225 kronor) samt magnumflaska (829 kronor). Artikelnummer 78733.


Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018

Ardbeg Day firas under bar himmel den andra juni

Whisky och Bourbon Ardbeg Day är snart här, så gräv fram dina platåskor…
17 May, 2018

564 sidor! Digitala Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018

Mat och Restaurang För femte året nu listar och rankar Livets Goda Sveriges…
15 May, 2018
Artikelarkivet