Nu lanseras Laurent-Perrier La Cuvée Brut

Livets Goda 28 Nov, 2017
Vin Nu kommer champagnen Laurent-Perrier La Cuvée Brut till Sverige. Det är en huschampagne med ovanligt stor andel av druvan chardonnay och extra lång lagringstid.

Den som har gjort Laurent-Perrier till ett av de ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen är Bernard de Nonancourt. 1949 tog han över verksamheten som då producerade mindre än 100 000 flaskor per år. I dag är volymen drygt 7 miljoner och i källaren ligger 45 miljoner flaskor på lagring. Bernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda.

Lagring av champagne på ståltankar istället för cement var i början av 1970-talet en av Bernards idéer, något som han snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom sedan att arbeta som ansvarig Cellar Master hos Laurent-Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet, som blev hans assistent 1983 och sedan 2004 är ansvarig Cellar Master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera används nästan alltid ståltankar i regionen till första jäsningen och lagring innan en andra blandning och jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.

Idag är det systrarna Alexandra Pereyre de Nonancourt och Stéphanie Meneux de Nonancourt som har tagit över champagnehuset Laurent-Perrier. Fortfarande drivs verksamheten i enlighet med deras pappas tankar, värderingar och entreprenöriella anda.

– I Sverige har vi ett brett utbud av champagner, men en huschampagne med så stor andel Chardonnay som i Laurent-Perrier La Cuvée Brut är ovanligt. Jag är stolt över att vi kan tillföra den svenska marknaden något så unikt från ett av världens mest kända champagnehus, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia.

Champagnen innehåller så mycket som 55 procent av druvan chardonnay. Resten är 35 procent pinot noir och 10 procent pinot meunier. Det är den stora andelen av just chardonnay samt att den lagras så länge som fyra år på jästfällningen, som gör La Cuvée Brut till den speciella huschampagnen som den är.

För att få tillgång till stora mängder av den eftertraktade druvan har producenten sedan några år tillbaka köpt upp ett antal gårdar och utökat sina arealer med just chardonnayodlingar. I cuvéen används basviner av druvor från cirka 100 olika vingårdar, så kallade crus. Vissa tillför struktur och komplexitet, andra aromer och en del syra. Genom att blanda olika årgångar, druvor och gårdar upprätthåller man samma karaktär på Laurent-Perrier La Cuvée Brut år efter år.

Laurent-Perrier La Cuvée Brut ingår i Systembolagets beställningssortiment och kostar 409 kronor. Den finns även som halvflaska (225 kronor) samt magnumflaska (829 kronor). Artikelnummer 78733.


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet