Nu ökar tillgången på svenskodlad ekologisk svamp

Livets Goda 13 Jun, 2017
Övrigt På pappret har de varit konkurrenter, men skånska Hällestadssvamp och småländska Solbacka Champinjoner har samarbetat länge. Nu tar de ytterligare ett steg och går ihop under det gemensamma varumärket Hällestad. En förändring som gör att tillgången på svenskodlad ekologisk svamp kommer att öka.

Efter branden i februari, då stora delar av Hällestads svampodling brann upp, var det mycket tack vare Solbacka som företaget så snabbt kom på fötter igen. Medan den nerbrunna anläggningen byggdes upp förlade man helt enkelt odlingen hos Solbacka.

- Vi har samarbetat i flera år, men nu går vi ihop på riktigt, berättar Mathias Persson, VD på Hällestad. Redan efter midsommar kommer vi kunna leverera 15 ton ekologisk svamp i veckan. Längre fram, när vår nya anläggning står klar, kommer volymerna bli betydligt större än så.

Företagen är lika på så många sätt. Det är familjeföretag som odlat svamp i generationer och de båda gårdarna ligger bara 13 mil från varandra. Allra viktigast är dock den gemensamma passionen för svamp av hög kvalitet.

- Vår svamp växer och frodas med hjälp av vatten från egen brunn och varje svamp plockas för hand, säger Mathias Persson. I dessa tider, då allt fler bryr sig om matens ursprung, känns det viktigare än någonsin. Att efterfrågan på ekologiskt växer vet vi. I framtiden kommer det inte räcka - då vill vi ha mat som är både svensk och ekologisk, så det känns skönt att vi redan är där.


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet