Nu ökar tillgången på svenskodlad ekologisk svamp

Livets Goda 13 Jun, 2017
Övrigt På pappret har de varit konkurrenter, men skånska Hällestadssvamp och småländska Solbacka Champinjoner har samarbetat länge. Nu tar de ytterligare ett steg och går ihop under det gemensamma varumärket Hällestad. En förändring som gör att tillgången på svenskodlad ekologisk svamp kommer att öka.

Efter branden i februari, då stora delar av Hällestads svampodling brann upp, var det mycket tack vare Solbacka som företaget så snabbt kom på fötter igen. Medan den nerbrunna anläggningen byggdes upp förlade man helt enkelt odlingen hos Solbacka.

- Vi har samarbetat i flera år, men nu går vi ihop på riktigt, berättar Mathias Persson, VD på Hällestad. Redan efter midsommar kommer vi kunna leverera 15 ton ekologisk svamp i veckan. Längre fram, när vår nya anläggning står klar, kommer volymerna bli betydligt större än så.

Företagen är lika på så många sätt. Det är familjeföretag som odlat svamp i generationer och de båda gårdarna ligger bara 13 mil från varandra. Allra viktigast är dock den gemensamma passionen för svamp av hög kvalitet.

- Vår svamp växer och frodas med hjälp av vatten från egen brunn och varje svamp plockas för hand, säger Mathias Persson. I dessa tider, då allt fler bryr sig om matens ursprung, känns det viktigare än någonsin. Att efterfrågan på ekologiskt växer vet vi. I framtiden kommer det inte räcka - då vill vi ha mat som är både svensk och ekologisk, så det känns skönt att vi redan är där.


AF Gruppen bygger Göteborgs första Urban Winery

Vin Wine Mechanics, Göteborgs första Urban Winery, öppnar lördag 29 april…
27 Apr, 2018

Myllymäki och Gibrand i hårdträning inför EM i Turin

Vin Bocuse d’Or Europe avgörs den 11-12 juni i Turin. Där…
26 Apr, 2018

Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018
Artikelarkivet