Nu ökar tillgången på svenskodlad ekologisk svamp

Livets Goda 13 Jun, 2017
Övrigt På pappret har de varit konkurrenter, men skånska Hällestadssvamp och småländska Solbacka Champinjoner har samarbetat länge. Nu tar de ytterligare ett steg och går ihop under det gemensamma varumärket Hällestad. En förändring som gör att tillgången på svenskodlad ekologisk svamp kommer att öka.

Efter branden i februari, då stora delar av Hällestads svampodling brann upp, var det mycket tack vare Solbacka som företaget så snabbt kom på fötter igen. Medan den nerbrunna anläggningen byggdes upp förlade man helt enkelt odlingen hos Solbacka.

- Vi har samarbetat i flera år, men nu går vi ihop på riktigt, berättar Mathias Persson, VD på Hällestad. Redan efter midsommar kommer vi kunna leverera 15 ton ekologisk svamp i veckan. Längre fram, när vår nya anläggning står klar, kommer volymerna bli betydligt större än så.

Företagen är lika på så många sätt. Det är familjeföretag som odlat svamp i generationer och de båda gårdarna ligger bara 13 mil från varandra. Allra viktigast är dock den gemensamma passionen för svamp av hög kvalitet.

- Vår svamp växer och frodas med hjälp av vatten från egen brunn och varje svamp plockas för hand, säger Mathias Persson. I dessa tider, då allt fler bryr sig om matens ursprung, känns det viktigare än någonsin. Att efterfrågan på ekologiskt växer vet vi. I framtiden kommer det inte räcka - då vill vi ha mat som är både svensk och ekologisk, så det känns skönt att vi redan är där.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet