Ny verksamhetsledare på Svenska Ägg – hon siktar på att Sverige ska ha lika många höns som invånare

Livets Goda 18 Apr, 2018
Övrigt Marie Lönneskog Hogstadius älskar svensk mat i allmänhet och svenska ägg i synnerhet. I måndags tillträdde hon sin tjänst som verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg. I och med Maries anställning flyttas kansliet för Svenska Ägg till Vreta Kluster utanför Linköping. Marie kommer närmast från LRF där hon var företagsutvecklare, hon har också jobbat som matkonsult på Hushållningssällskapet.

Fotograf: Svenska ägg, Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare Svenska Ägg

Varje dag äter vi svenskar omkring sex miljoner ägg och de färska ägg vi köper i våra butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar. Det betyder att vi i stort sätt är självförsörjande på ägg här i Sverige, till skillnad mot livsmedel generellt där vi idag importerar cirka 50 procent.

– Branschorganisationen har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller att samla branschen kring den certifiering som just lanserats och som säkerställer att alla led i värdekedjan lever upp till våra höga krav. Certifieringen är ett otroligt viktigt verktyg för att säkerställa de svenska mervärdena och vår starka position framåt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, ny verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Marie Lönneskog Hogstadius ersätter Astrid Lovén Persson som varit verksamhetsledare sedan 2012.

– Astrid har gjort ett fantastiskt arbete men har nu valt att gå vidare och arbeta med andra saker. Att hitta en värdig ersättare har varit en tuff uppgift. Jag är mycket nöjd med rekryteringen av Marie. Hennes långa erfarenhet inom livsmedelsproduktion och starka engagemang för svensk mat kommer hon kunna bidra till att stärka och utveckla vår bransch ytterligare, säger Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.

Mer svensk mat på borden
Andelen svenska livsmedel som säljs i Sverige har sjunkit markant de senaste 20 åren, det gäller nästan samtliga råvaror. Dock har den trenden börjat vända och man ser ett ökat intresse för att handla svensk mat. I slutet av förra året sjösatte regeringen en nationell livsmedelsstrategi med målet att öka produktionen och konsumtionen av svensk mat.

– Det finns mycket som talar för att produktionen av svensk, hållbar mat är på uppgång. I takt med att konsumenternas kunskap och krav på kvalitet och hållbarhet ökar så ökar också efterfrågan på svenskt. Då gäller det för oss i branschen att leva upp till och helst överträffa de krav som ställs, samtidigt som vi ska bli ännu bättre på att lyfta fram våra svenska mervärden. Det ska bli roligt att arbeta med svensk äggmarknad tillsammans med de medarbetare jag har träffat under rekryteringsprocessen. Att lyfta det svenska äggets fördelar varje dag ser jag som en spännande uppgift, avslutar Marie Lönneskog Hogstadius.


Folkkäre Leif GW Persson lanserar ”GW:s röda”

Vin Tegnér Spirits & Wine lanserar det röda vinet "GW:s röda"…
25 May, 2018

Stockholms Bränneri släpper rosa gin

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpper Stockholms Bränneri sin första batch…
25 May, 2018

Cantina Baglietti lanserar No. 7 och No. 10 i Sverige

Vin Efter en lång och noggrann process är vinhuset Cantina Baglietti,…
25 May, 2018

Moët & Chandon hyllar tennislegenden Roger Federer

Vin Igår, den 24 maj, lanserade Moët & Chandon en limiterad…
25 May, 2018

General med smak av svenska örter – nytt portionssnus från krögaren Karl Ljung

Whisky och Bourbon I dag lanseras General Gastronomy Series Summer 2018, ett portionssnus…
25 May, 2018

Världens kockar till Smaka på Stockholm

Mat och Restaurang 10 juni kommer kända kockar från hela världen till Smaka…
25 May, 2018

Arla inviger mognadslager i Falköping

Övrigt Tillsammans med Falbygdens Ost öppnar Arla ett mognads och förädlingslager…
24 May, 2018

Napolitansk pizzamarknad på Giro Pizzeria

Mat och Restaurang Lördag den 2 juni firar Giro Pizzeria Italiens nationaldag med…
24 May, 2018

Strålandet årgång av M. Chapoutiers Côtes du Rhône - 2016 Belleruche

Vin Ett toppnamn vet hur en slipsten ska dras och att…
24 May, 2018

Kaos när Kiviks Musteri släppte lös 2 miljoner sommarjobbare

Övrigt Rätt pollinering är en förutsättning för goda skördar från Kiviks…
23 May, 2018

Pontus in the Air är nominerad i ännu en internationell prestigetävling

Mat och Restaurang Pontus in the Air med Brasserie är nominerade i den…
23 May, 2018

Jordbruksverket tar ett helhetsgrepp om hållbar mat

Övrigt Jordbruksverket släpper nu en rapport om hur vi kan producera…
22 May, 2018

Cidraie hedrar sitt franska arv med ny sommarskrud

Whisky och Bourbon I över hundra år har cideräpplena i Normandie plockats för…
22 May, 2018

Inspiration - Proteinrik vaniljkaka med citron

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Maria Längfors som för…
22 May, 2018

Coppersmith´s samarbetar med 24 Västerås krogar

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås gick ihop för att brygga…
22 May, 2018

Prosecco från Montelvini hos Winefinder

Vin Montelvini är en Prosecco i klassisk stil som Winefinders Wineteam…
22 May, 2018

150 ton mindre socker i Axfoods läsk

Övrigt Sockerhalten i Axfoods läsk av märket Premier minskas nu med…
22 May, 2018

Lansering av dessertvin från Brochet - Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015

Vin Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015 lanseras i Systembolagets…
21 May, 2018

Lavazza blir Stureplansgruppens nya kaffeleverantör

Övrigt Den Italienska kaffeleverantören Lavazza har skrivit avtal med Stureplansgruppen och…
21 May, 2018

Lasse Solum ny VD Divine AB

Vin Divine förstärker och hälsar Lasse välkommen som ny VD.
21 May, 2018
Artikelarkivet