Ny verksamhetsledare på Svenska Ägg – hon siktar på att Sverige ska ha lika många höns som invånare

Livets Goda 18 Apr, 2018
Övrigt Marie Lönneskog Hogstadius älskar svensk mat i allmänhet och svenska ägg i synnerhet. I måndags tillträdde hon sin tjänst som verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg. I och med Maries anställning flyttas kansliet för Svenska Ägg till Vreta Kluster utanför Linköping. Marie kommer närmast från LRF där hon var företagsutvecklare, hon har också jobbat som matkonsult på Hushållningssällskapet.

Fotograf: Svenska ägg, Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare Svenska Ägg

Varje dag äter vi svenskar omkring sex miljoner ägg och de färska ägg vi köper i våra butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar. Det betyder att vi i stort sätt är självförsörjande på ägg här i Sverige, till skillnad mot livsmedel generellt där vi idag importerar cirka 50 procent.

– Branschorganisationen har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller att samla branschen kring den certifiering som just lanserats och som säkerställer att alla led i värdekedjan lever upp till våra höga krav. Certifieringen är ett otroligt viktigt verktyg för att säkerställa de svenska mervärdena och vår starka position framåt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, ny verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Marie Lönneskog Hogstadius ersätter Astrid Lovén Persson som varit verksamhetsledare sedan 2012.

– Astrid har gjort ett fantastiskt arbete men har nu valt att gå vidare och arbeta med andra saker. Att hitta en värdig ersättare har varit en tuff uppgift. Jag är mycket nöjd med rekryteringen av Marie. Hennes långa erfarenhet inom livsmedelsproduktion och starka engagemang för svensk mat kommer hon kunna bidra till att stärka och utveckla vår bransch ytterligare, säger Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.

Mer svensk mat på borden
Andelen svenska livsmedel som säljs i Sverige har sjunkit markant de senaste 20 åren, det gäller nästan samtliga råvaror. Dock har den trenden börjat vända och man ser ett ökat intresse för att handla svensk mat. I slutet av förra året sjösatte regeringen en nationell livsmedelsstrategi med målet att öka produktionen och konsumtionen av svensk mat.

– Det finns mycket som talar för att produktionen av svensk, hållbar mat är på uppgång. I takt med att konsumenternas kunskap och krav på kvalitet och hållbarhet ökar så ökar också efterfrågan på svenskt. Då gäller det för oss i branschen att leva upp till och helst överträffa de krav som ställs, samtidigt som vi ska bli ännu bättre på att lyfta fram våra svenska mervärden. Det ska bli roligt att arbeta med svensk äggmarknad tillsammans med de medarbetare jag har träffat under rekryteringsprocessen. Att lyfta det svenska äggets fördelar varje dag ser jag som en spännande uppgift, avslutar Marie Lönneskog Hogstadius.


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet