Ny verksamhetsledare på Svenska Ägg – hon siktar på att Sverige ska ha lika många höns som invånare

Livets Goda 18 Apr, 2018
Övrigt Marie Lönneskog Hogstadius älskar svensk mat i allmänhet och svenska ägg i synnerhet. I måndags tillträdde hon sin tjänst som verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg. I och med Maries anställning flyttas kansliet för Svenska Ägg till Vreta Kluster utanför Linköping. Marie kommer närmast från LRF där hon var företagsutvecklare, hon har också jobbat som matkonsult på Hushållningssällskapet.

Fotograf: Svenska ägg, Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare Svenska Ägg

Varje dag äter vi svenskar omkring sex miljoner ägg och de färska ägg vi köper i våra butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar. Det betyder att vi i stort sätt är självförsörjande på ägg här i Sverige, till skillnad mot livsmedel generellt där vi idag importerar cirka 50 procent.

– Branschorganisationen har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller att samla branschen kring den certifiering som just lanserats och som säkerställer att alla led i värdekedjan lever upp till våra höga krav. Certifieringen är ett otroligt viktigt verktyg för att säkerställa de svenska mervärdena och vår starka position framåt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, ny verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Marie Lönneskog Hogstadius ersätter Astrid Lovén Persson som varit verksamhetsledare sedan 2012.

– Astrid har gjort ett fantastiskt arbete men har nu valt att gå vidare och arbeta med andra saker. Att hitta en värdig ersättare har varit en tuff uppgift. Jag är mycket nöjd med rekryteringen av Marie. Hennes långa erfarenhet inom livsmedelsproduktion och starka engagemang för svensk mat kommer hon kunna bidra till att stärka och utveckla vår bransch ytterligare, säger Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.

Mer svensk mat på borden
Andelen svenska livsmedel som säljs i Sverige har sjunkit markant de senaste 20 åren, det gäller nästan samtliga råvaror. Dock har den trenden börjat vända och man ser ett ökat intresse för att handla svensk mat. I slutet av förra året sjösatte regeringen en nationell livsmedelsstrategi med målet att öka produktionen och konsumtionen av svensk mat.

– Det finns mycket som talar för att produktionen av svensk, hållbar mat är på uppgång. I takt med att konsumenternas kunskap och krav på kvalitet och hållbarhet ökar så ökar också efterfrågan på svenskt. Då gäller det för oss i branschen att leva upp till och helst överträffa de krav som ställs, samtidigt som vi ska bli ännu bättre på att lyfta fram våra svenska mervärden. Det ska bli roligt att arbeta med svensk äggmarknad tillsammans med de medarbetare jag har träffat under rekryteringsprocessen. Att lyfta det svenska äggets fördelar varje dag ser jag som en spännande uppgift, avslutar Marie Lönneskog Hogstadius.


Parlansering från Sandhi Wines idag

Vin Månadens andra lansering av Små Partier på Systembolaget släpptes idag…
17 Aug, 2018

Succéölet Radio The Mothership Imperial IPA från Collective Arts får ny illustration av konstnär från London

Whisky och Bourbon Radio The Mothership från kanadensiska Collective Arts släpptes i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Innis & Gunn Gunnpowder IPA nu i systembolagets fasta sortment

Whisky och Bourbon I våras släppte Innis & Gunn Gunnpowder IPA i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Sapporo Premium Lager släpps i systembolagets fasta sortiment

Whisky och Bourbon Sapporo Premium Lager är den ikoniska ölen från det japanska…
17 Aug, 2018

Frukten av nytänkande

Vin Deep Roots Riesling 2017 har producerats av tre vinmakare som…
16 Aug, 2018

ZUBR Premium - Prisbelönt tjeck med traditioner lanseras på Systembolaget 1 september

Whisky och Bourbon ZUBR Premium är en klassisk tjeckisk lager från den lilla…
16 Aug, 2018

Brobergs på turné

Whisky och Bourbon Välkommen till cigarrmiddag hos PM & Vänner i Växjö den…
16 Aug, 2018

Frukost från ett hantverksbageri blir nästa destination på Brunkebergstorg

Mat och Restaurang Under sommaren har stockholmare vallfärdat till Brunkebergstorg och framförallt takparken…
16 Aug, 2018

Mathias Dahlgren lanserar nytt lunchkoncept på Rutabaga

Mat och Restaurang Under hösten 2018 kommer Mathias Dahlgren att sälja take away-luncher…
16 Aug, 2018

MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018
Artikelarkivet