Ny verksamhetsledare på Svenska Ägg – hon siktar på att Sverige ska ha lika många höns som invånare

Livets Goda 18 Apr, 2018
Övrigt Marie Lönneskog Hogstadius älskar svensk mat i allmänhet och svenska ägg i synnerhet. I måndags tillträdde hon sin tjänst som verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg. I och med Maries anställning flyttas kansliet för Svenska Ägg till Vreta Kluster utanför Linköping. Marie kommer närmast från LRF där hon var företagsutvecklare, hon har också jobbat som matkonsult på Hushållningssällskapet.

Fotograf: Svenska ägg, Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare Svenska Ägg

Varje dag äter vi svenskar omkring sex miljoner ägg och de färska ägg vi köper i våra butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar. Det betyder att vi i stort sätt är självförsörjande på ägg här i Sverige, till skillnad mot livsmedel generellt där vi idag importerar cirka 50 procent.

– Branschorganisationen har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller att samla branschen kring den certifiering som just lanserats och som säkerställer att alla led i värdekedjan lever upp till våra höga krav. Certifieringen är ett otroligt viktigt verktyg för att säkerställa de svenska mervärdena och vår starka position framåt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, ny verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Marie Lönneskog Hogstadius ersätter Astrid Lovén Persson som varit verksamhetsledare sedan 2012.

– Astrid har gjort ett fantastiskt arbete men har nu valt att gå vidare och arbeta med andra saker. Att hitta en värdig ersättare har varit en tuff uppgift. Jag är mycket nöjd med rekryteringen av Marie. Hennes långa erfarenhet inom livsmedelsproduktion och starka engagemang för svensk mat kommer hon kunna bidra till att stärka och utveckla vår bransch ytterligare, säger Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.

Mer svensk mat på borden
Andelen svenska livsmedel som säljs i Sverige har sjunkit markant de senaste 20 åren, det gäller nästan samtliga råvaror. Dock har den trenden börjat vända och man ser ett ökat intresse för att handla svensk mat. I slutet av förra året sjösatte regeringen en nationell livsmedelsstrategi med målet att öka produktionen och konsumtionen av svensk mat.

– Det finns mycket som talar för att produktionen av svensk, hållbar mat är på uppgång. I takt med att konsumenternas kunskap och krav på kvalitet och hållbarhet ökar så ökar också efterfrågan på svenskt. Då gäller det för oss i branschen att leva upp till och helst överträffa de krav som ställs, samtidigt som vi ska bli ännu bättre på att lyfta fram våra svenska mervärden. Det ska bli roligt att arbeta med svensk äggmarknad tillsammans med de medarbetare jag har träffat under rekryteringsprocessen. Att lyfta det svenska äggets fördelar varje dag ser jag som en spännande uppgift, avslutar Marie Lönneskog Hogstadius.


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet