Nyhet: Nerocapitano - en charmerande frappato från Sicilien

Niklas Jörgensen 20 Apr, 2018
Vin Svag för lättsamma, lite sådär småparfymerade röda med energisk frukt och som gör syrapiruetter i gommen? Då är sannolikheten stor att du faller för frappato, en druva som främst hör hemma på södra Sicilien, i trakterna kring Vittoria. Ta då tillfället idag, när Lamoresca's 2016 Nerocapitano släpps på Systembolaget - en alldeles förtjusande liten bagatell gjord på just frappato. Livets Goda har provat.

Frappato. Bara namnet väcker nyfikenhet. Länge en druva som levt i den sicilianska periferin men som i takt med att aromatiska röda fått allt fler vänner också upplevt något av en boom. Tidigare var frappato mest igenkänd för att vara en av två druvor som ingick i en Cerasuolo di Vittoria , DOCG'n som kanske mer satte nero d'Avola i förarsätet och frappato som sidekick. Idag har flera producenter gett den sistnämnda större utrymme i blenden, något som gjort Cerasuolo di Vittoria-viner mer levande, och intressanta. Men mest skoj är det ändå när frappato får lira i ensamt majestät. Som i dagens nyhet, 2016 Nerocapitano från Lamoresca.

2016 Nerocapitano, Lamoresca, Sicilien

1,200 flaskor släpps idag av detta ekologiskt certifierade vin. Här möts vi av en ungdomlig småaromatisk bouquet med hög charmfaktor. Jordgubbar, några smultron och mörka körsbär i en skön mix kompletteras med stenkross, svagt gröna nyanser och kryddhylla. I gommen en dansant syra med pigg bärfrukt som för tankarna till mosade jordgubbar och sötsyrliga körsbär, diskreta tanniner, orientaliska kryddor och en liten bitterhet. Klingande ren finish med tydlig aromatisk bärdominans.

Livets Goda-redaktionens intryck: 89 LGP

Länk till vinet finner du här.

Det initiala intrycket är njut nu men det finns stoppning och frappato kan visst åldras med värdighet några års tid. Nerocapitano är given för den redan frappato-frälste och för dig som vill bekanta dig med en ny druva så är det en riktigt värdig introduktion. Men passa på, mängden är begränsad på hyllorna.


Exklusiv lansering av Westhofener Riesling den 1:a februari

Vin Den 1:a februari lanserar Moestue Grape Selections återigen Westhofener Riesling…
21 Jan, 2019

The Wine & Spirits Collective förvärvar ChampagneHuset

Vin The Wine & Spirits Collective, förvärvar ChampagneHuset, och stärker härmed…
21 Jan, 2019

Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet