Trivsam Cinsault

Kent Johansson 18 Oct, 2017
GastroVin Ett vin gjort på druvan Cinsault och det är producenten Zonnebloem som står för dagens vin.

Ett intressant vin som får mig att känna, Sydafrika har tänkt i nya banor. Vi provar vinet tillsammans med en klassisk kantarelltoast, för att få vinet på bästa humör.

Min första tanke är som jag beskriver den, detta är något nytt och spännande för mig, jag har alltid haft stor respekt för druvan Cinsault och vet hur jäklig den kan vara att ha att göra med. Tunnskalig och aromatisk, parfym och arrogans men alltid med stor kärlek.

Druvan finner sig kanske som bäst tillsammans med andra druvor i så kallades Blends. Personligen så tycker jag att druvan gör sig fantastisk bra som egen i vin. Vissa kanske känner till druvan som Hermitage eller Oeillade. Denna druva är även fader till druvan Pinotage som man klonade tillsammans med modern Pinot Noir.

Jag gillar när det blir lite motstånd mot näsan, fösta sniffen är lite instängd och arrogant, men låter man vinet får gunga med i glaset en minut eller två så händer det saker. Fina bäriga toner som plommon, rödavinbär och körsbär leker med min doft. Kryddigheten är lenare i doften, än vad som smaken mig säger. Smaken är som sin doft, men lägger gärna till den febrilt trevliga tanninstukturen och den långa smaken som sitter kvar länge i gommen. Ekfatens (även ekstavar) inverkan på vinet är gott, och får enbart vinet i god balans.

”Många kommer att rynka på näsan, när vinet provas. Men låt vinet få komma till ro i en stor kupa så kommer det hända saker, tro mig”

 


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018

Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet