Trivsam Cinsault

Kent Johansson 18 Oct, 2017
GastroVin Ett vin gjort på druvan Cinsault och det är producenten Zonnebloem som står för dagens vin.

Ett intressant vin som får mig att känna, Sydafrika har tänkt i nya banor. Vi provar vinet tillsammans med en klassisk kantarelltoast, för att få vinet på bästa humör.

Min första tanke är som jag beskriver den, detta är något nytt och spännande för mig, jag har alltid haft stor respekt för druvan Cinsault och vet hur jäklig den kan vara att ha att göra med. Tunnskalig och aromatisk, parfym och arrogans men alltid med stor kärlek.

Druvan finner sig kanske som bäst tillsammans med andra druvor i så kallades Blends. Personligen så tycker jag att druvan gör sig fantastisk bra som egen i vin. Vissa kanske känner till druvan som Hermitage eller Oeillade. Denna druva är även fader till druvan Pinotage som man klonade tillsammans med modern Pinot Noir.

Jag gillar när det blir lite motstånd mot näsan, fösta sniffen är lite instängd och arrogant, men låter man vinet får gunga med i glaset en minut eller två så händer det saker. Fina bäriga toner som plommon, rödavinbär och körsbär leker med min doft. Kryddigheten är lenare i doften, än vad som smaken mig säger. Smaken är som sin doft, men lägger gärna till den febrilt trevliga tanninstukturen och den långa smaken som sitter kvar länge i gommen. Ekfatens (även ekstavar) inverkan på vinet är gott, och får enbart vinet i god balans.

”Många kommer att rynka på näsan, när vinet provas. Men låt vinet få komma till ro i en stor kupa så kommer det hända saker, tro mig”

 


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet