Nyhet: strålande Marsannay från Domaine Jean Fournier

Niklas Jörgensen 17 Apr, 2018
Vin Marsannay må vara lite utanför Bourgogneradarn rent generellt och kanske det beror på att appellationen inte kan uppvisa vare sig grand cru eller premier cru-lägen. Eller så beror det på det faktum att det är den enda kommun som kan producera en rosé under village-namnet och att det förtar lite av dess potentiella renommé. Avsaknaden av stjärnglans till trots så är Côte de Nuits mest nordliga kommuner, förenade under Marsannay, säkerligen ett område som allt fler får upp ögonen för i takt med regionens prisstegring. För jodå, fynden finns och vi har provat ett av dem.

På fredag, den 20 april, släpps Domaine Jean Fournier's 2015 Marsannay Les Longeroies i Systembolagets tillfälliga sortiment. Egendomen som sedan dryga decenniet drivs av Laurent Fournier, han tog över efter sin far som efter mer än 40 årgångar lämnade över ansvaret till sonen, är numer ekologiskt certifierad. Laurent arbetar alltmer med större fat, för att dämpa dess avtryck i vinerna, samtidigt som han accentuerar fräschheten med att enbart delvis avstjälka. I övrigt är källararbetet ytterst försiktigt med minsta möjliga intervention.

Läget Les Longeroies, ett av de främsta i Marsannay, produceras även av lite mer välkända namn som Louis Jadot och Château de Marsannay och även erkänt duktiga Domaine Sylvain Pataille har ägor här. Den solmogna, rika stilen som blev fallet med 2015 i bland annat Côte de Nuits är oerhört lätt att ta till sig, för flertalet viners omedelbara charm. Något som också gäller Laurent Fournier's Marsannay Les Longeroies.

2015 Marsannay Les Longeroies, Domaine Jean Fournier
Explosion direkt från start i glaset och det är lätt att ryckas med. Generöst med rödbäriga toner av det mer solmogna men strama slaget, blommighet, kryddig ek som skänker djup och en hel del undervegetation. I gommen ett vin med skön energi där smultron, körsbär och mosade jordgubbar samsas med ek, mylla och viol. Syran adderar till fräschheten och de få tanninerna lurar därunder. Täthet, balans och skönt efterhängsen finish i denna oerhört harmoniska Marsannay.

En strålande Marsannay som lär charma många. Lär vinna på viss lagring för att integrera eken om inget annat, men det är redan idag såväl harmoniskt som lättbegripligt. Priset landar på 349 kronor och artikelnumret är 95747. Länk till Systembolaget och vinet finner du här.

Livets Goda-redaktionens intryck: 92 LGP

Importör i Sverige: Pompette Dryckeshandel

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet