Nyhet - The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage)

Livets Goda 29 Sep, 2017
Whisky och Bourbon Balvenie är det enda destilleriet som fortfarande odlar sitt egna korn, använder traditionella mältare och har egna kopparslagare på plats, och från och med fredagen den 6:e oktober så berikas svenskarna med ett nytt tillskott i Balvenie-familjen på Systembolaget - The Balvenie Peat Week (2002 Vintage). Det är destilleriets första whisky där 100 procent av malten har torkats över glödande torv för en rökig karaktär, vilket är resultatet av ett flera år långt projekt av Balvenies maltmästare David Stewart och tidigare destillerichefen Ian Millar.

Whisky & Bourbon om The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage)
Det här är inget nytillskott som går obemärkt förbi och direkt i nospartiet känner vi att det är något högklassigt i glasen, vilket omedelbart bekräftas vid första gomkontakten. En krämig, nästan smörig sötma smeker vår gom tillsammans med en lättsam och väl integrerad peaty ton, vilket vidare berikas av en generös, exotisk fruktighet med ananas, papaya, mango och persika i spetsen, över en vaniljbädd med honung. Fatkryddan skänker ytterligare dimension, likväl som tonerna av citrus, florala vindar och karamelliserad tofféekola.

De 48 procenten är exemplariskt integrerade i whiskyn och strukturen bjuder på en silkigt mineralisk, fyllig, rund och elegant munkänsla i största balans och komplexitet. Som väntat är även finishen lång där ”hela spelet” följer med i full kraft, och avrundas snyggt, torrt och uppstramat. Att Balvenie är synonymt med kvalité är inget nytt, och i denna permanenta nyhet så bekräftar man återigen det med råge. The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) är en otroligt god whisky och tillika en mycket bra investering i whiskyform.

Men, du behöver minst två buteljer, för när du vill börjat smutta på denna så går det inte att sluta, och det om något säger väl allting om kvalitén.
Superlativ? Javisst, men äras den som äras bör.

The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage)
Säljstart fredagen den 6:e oktober
Nr 40069-01, 48,3% (700 ml) 799 kr Speyside, Skottland

Whiskyn finner ni här >>

Kort om projektet ”Peat Week”
Som ett av de första destillerierna i Speyside valde Balvenie att experimentera med torv i sin produktion och destillerade en sats whisky som under flera år fick mogna under uppsyn av David Stewart i destilleriet i Dufftown, Skottland. Sedan den här perioden har Balvenie en vecka varje år arrangerat Peat Week – ett projekt där destilleriet, för att tillverka nya smaker i sin whiskyproduktion, endast använt sig av malt där rökigheten kommer från den glödande torven. Förutom The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) så har man även lanserat The Balvenie Peated Triple Cask Aged 14 Years exklusivt för några enstaka utvalda Taxfree-butiker.

– Att få möjligheten att experimentera med olika delar inom tillverkning och lagring är något av de mest spännande och viktigaste delarna med mitt jobb. De nya tappningarna av rökig whisky från Balvenie visar destilleriet från ett nytt perspektiv, där vi har jobbat innovativt för att hitta nya smaker som inte har associerats med oss tidigare, samtidigt som vi håller hårt i destilleriets historia som våra kunder älskar, säger maltmästare David Stewart.


Bryggeriet Innis & Gunn och irländska destilleriet Tullamore D.E.W. släpper limiterad whiskeyfatslagrad stout

Whisky och Bourbon Kindred Spirits betyder tvillingsjälar och sammanfattar samarbetet mellan två pionjärer…
21 Feb, 2018
Artikelarkivet