Nyhet - The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage)

Livets Goda 29 Sep, 2017
Whisky och Bourbon Balvenie är det enda destilleriet som fortfarande odlar sitt egna korn, använder traditionella mältare och har egna kopparslagare på plats, och från och med fredagen den 6:e oktober så berikas svenskarna med ett nytt tillskott i Balvenie-familjen på Systembolaget - The Balvenie Peat Week (2002 Vintage). Det är destilleriets första whisky där 100 procent av malten har torkats över glödande torv för en rökig karaktär, vilket är resultatet av ett flera år långt projekt av Balvenies maltmästare David Stewart och tidigare destillerichefen Ian Millar.

Whisky & Bourbon om The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage)
Det här är inget nytillskott som går obemärkt förbi och direkt i nospartiet känner vi att det är något högklassigt i glasen, vilket omedelbart bekräftas vid första gomkontakten. En krämig, nästan smörig sötma smeker vår gom tillsammans med en lättsam och väl integrerad peaty ton, vilket vidare berikas av en generös, exotisk fruktighet med ananas, papaya, mango och persika i spetsen, över en vaniljbädd med honung. Fatkryddan skänker ytterligare dimension, likväl som tonerna av citrus, florala vindar och karamelliserad tofféekola.

De 48 procenten är exemplariskt integrerade i whiskyn och strukturen bjuder på en silkigt mineralisk, fyllig, rund och elegant munkänsla i största balans och komplexitet. Som väntat är även finishen lång där ”hela spelet” följer med i full kraft, och avrundas snyggt, torrt och uppstramat. Att Balvenie är synonymt med kvalité är inget nytt, och i denna permanenta nyhet så bekräftar man återigen det med råge. The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) är en otroligt god whisky och tillika en mycket bra investering i whiskyform.

Men, du behöver minst två buteljer, för när du vill börjat smutta på denna så går det inte att sluta, och det om något säger väl allting om kvalitén.
Superlativ? Javisst, men äras den som äras bör.

The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage)
Säljstart fredagen den 6:e oktober
Nr 40069-01, 48,3% (700 ml) 799 kr Speyside, Skottland

Whiskyn finner ni här >>

Kort om projektet ”Peat Week”
Som ett av de första destillerierna i Speyside valde Balvenie att experimentera med torv i sin produktion och destillerade en sats whisky som under flera år fick mogna under uppsyn av David Stewart i destilleriet i Dufftown, Skottland. Sedan den här perioden har Balvenie en vecka varje år arrangerat Peat Week – ett projekt där destilleriet, för att tillverka nya smaker i sin whiskyproduktion, endast använt sig av malt där rökigheten kommer från den glödande torven. Förutom The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) så har man även lanserat The Balvenie Peated Triple Cask Aged 14 Years exklusivt för några enstaka utvalda Taxfree-butiker.

– Att få möjligheten att experimentera med olika delar inom tillverkning och lagring är något av de mest spännande och viktigaste delarna med mitt jobb. De nya tappningarna av rökig whisky från Balvenie visar destilleriet från ett nytt perspektiv, där vi har jobbat innovativt för att hitta nya smaker som inte har associerats med oss tidigare, samtidigt som vi håller hårt i destilleriets historia som våra kunder älskar, säger maltmästare David Stewart.


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet