Nyheten Tullamore DEW XO Rum Cask sitter där den ska i alla hörn, 92p!

Livets Goda 23 Mar, 2018
Whisky och Bourbon Irländsk whiskey är på stark frammarsch och Tullamore D.E.W är ett av den irländska whiskeyns flaggskepp och i hög grad den whiskey som fört den irländska traditionen vidare. Den milda, honungssmakande whiskeyn som så många tagit till sig, är på flera sätt olik den skotska. Smakskillnaden beror främst på att myndigheterna på 1800-talet införde skatt på mältat korn (för att stävja det utbredda hembränneriet). Som en följd av detta började irländarna att blanda mältat korn med skattebefriat omältat. Resultatet blev en mjukare och gräddigare whisky, vilket förstärktes av att man av tradition trippeldestillerade malten. I veckans WB-Tips har vi fokuserat på nyheten Tullamore DEW XO Rum Cask, som är en trippeldestillerad malt- och grainwhiskey,som lagrats i originals fat, innan den getts en slutlagring 3-4 månader på romfat från Guyana.


Whisky & Bourbon om Tullamore DEW XO Rum Cask
I inledande och sedvanliga näsköraren sprider sig känslan av att vi har något riktigt bra i glaset. Balansen i fathanteringen sitter där, destillatet känns ”spot on” och smaknyanserna fylls på och håller oss varmt om händerna in i gomresan: honungsfin sötma, maritim fruktighet med vindar av tobak, läder, vitpepparkrydda, päron, citron, arrak, snygg vaniljhint från faten och ljus choklad med kanderade apelsinskal. Motståndet i gom är elegant och balanserat och i avslutet kliver även mineraliskt skogsfärgade tanniner in och ger ett smått vinöst avtryck. Snyggt och inte minst njutbart.

Tullamore DEW XO Rum Cask har överlag en tassande, återhållsam kraft, men som är distinkt, elegant och smakfull i nyanserna, och fingertoppskänslan när det kommer till användningen av romfaten är exemplarisk. Tullamore har återigen lanserat en nyhet som visar på destilleriets goda smak, känsla och djupa kunskap.

XO Rum Cask sitter där den ska i alla hörn!

92 poäng / Whisky & Bourbon

 

Tullamore DEW XO Rum Cask
Nr 82239 (700 ml), 369 kr, 43%
Irland

Whiskeyn kan ni beställa på Systembolaget här >>


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018

Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet