Nytt bryggeri blir Uppsalas största

Whisky och Bourbon Det nya bryggeriet Uppsala Brygghus börjar snart sälja sina första öl. De blir Uppsalas femte aktiva bryggeri, och det största. I nästa vecka kommer de första chanserna att prova deras fyra första öl.

Fem av delägarna: Stefan Öström, Anders Jönsson, Conor Freeney, Maarten Vanwildemeersch och Nicklas Pihl

I en 600 m² stor industrilokal på Märstagatan huserar det nya bryggeriet Uppsala Brygghus att husera. Med ett bryggverk på 2000 liter och 15 lagringstankar på 4000 liter vardera kommer man ha en initial maxkapacitet på ungefär 800 000 liter öl om året och bryggeriet blir därmed Uppsalatraktens största.

Bakom den nya satsningen står elva delägare som mellan sig har erfarenhet av ölbranschen, ölbryggning, företagsledning, sälj och mycket annat som kommer till pass i Uppsala Brygghus. Det är också en av delägarna, Maarten Vanwildemeersch, som blir huvudbryggare. Med hjälp av Maartens stora bryggerfarenhet och expertis i jästhantering kommer Uppsala Brygghus kunna producera öl av högsta kvalitet redan från start.

Under sommaren har lokalerna rustats upp och genom mängder av testbryggningar har Maarten finslipat recepten till de fyra öl som kommer att utgöra basen av portföljen för Uppsala Brygghus. Tidigare i augusti började man brygga ölen på stor skala och snart är man redo att presentera dem för törstiga Uppsalabor.

-Det här ska bli fantastiskt roligt, vi har tagit fram riktigt bra produkter, säger delägaren Conor Freeney som kommer ta rollen som säljare på Uppsala Brygghus.

Efter en liten smygstart med två öl på Taps Beer Bar tidigare i veckan kommer de första tillfällena att få smaka på samtliga fyra öl från det nya bryggeriet redan på torsdag-fredag (7-8/9) då de presenteras på Meet The Brewer-event som kommer att hållas på flera Uppsalakrogar. Lagom till Kulturnatten kommer de alltså att finnas på flera krogar i staden.

Framöver kommer ölen även säljas till krogar i Stockholm, samt till övriga landet genom bland annat
distributören AMKA. Ölen kommer också att lanseras i Systembolagets lokala sortiment under
vintern.

De första fyra ölen från Uppsala Brygghus är:
Fyrisch Ale Lätt, ljus ale med örtiga humletoner, inspirerad av den tyska stilen Kölsch men med uppskruvad humlearom. 4,5 %

Hopsession APA
Amerikansk pale ale bryggd med omältat vete och havre för att ge en mjukare munkänsla och humlad med sorterna Mosaic, Citra och Amarillo för att ge en stor fruktig smak. 4,5 %

Snakehead IPA
Döpt efter Upplands landskapsblomma, Kungsängsliljan, vars ursprungliga engelska namn är snake’s head. Kraftigt humlad med sorterna Simcoe, Mosaic och Citra som ger en blandning av tropisk frukt, citrus och tallbarr i smakerna. 6,6 %

Berry Berry
Mjukt syrlig och mycket uppfriskande öl som liksom namnet antyder är fullproppad med bär – bokstavlig talat. Ölet är nämligen bryggt med både hallon- och blåbärspuré. 3,8 %

 

Foto: Johan Lenner


Kommentera