Nytt från Gotlandsbryggeriet - Wisby Lager

Niklas Jörgensen 7 Mar, 2018
Övrigt I en tid när vi ständigt överöses med nya öltyper och alla tänkbara smaksättningar så är det extra glädjande att notera den klassiska lagern inte glömts bort. Visst, det är en stil som sällan sticker ut men det är inte heller lagerns syfte utan istället handlar det om att finna balansen mellan malt, humle och sötman. Wisby Lager gör det med bravur.

Nej, vi är inga bakåtsträvare som tycker det experimenteras för mycket i ölvärlden. Au contraire, den har aldrig varit mer fantastisk att följa. Men likväl så är det extra glädjande när bryggerier ger sig i kast med klassiker och tolkar dessa på sitt alldeles egna vis. Lagern är utan tvekan en av dessa som nästan glömts bort när mycket handlar om smakexplosioner i kubik i gommen.

Kanske det delvis beror på att den underjästa öltypen uppfattas som alltför vardaglig och inte korrelerar med många mikrobryggeriers profil men sanningen är också att en bra lager inte är något man bara svänger ihop sådär hux flux. Istället är det en ölstil som sätter bryggaren på betydligt större prov då det inte finns utrymme att dölja eventuella felsteg i ölen.

Wisby Lager har under mars lanserats i Systembolagets beställningssortiment och det är en öl som vandrar sin egen lagerväg. Gotlandsbryggeriet använder sig av humlesorten Monroe som accentuerar fruktiga/bäriga inslag och stilen är mer åt bärnstenshållet till. Livets Goda-redaktionen har blindprovat nyheten.

Wisby Lager, Gotlandsbryggeriet, 4,7%

En för många, utseendemässigt avvikande lager med vacker, bärnstensskimrande färg och liten, lätt gräddig skumkrona. Doften bjuder på lätt brödiga inslag, nyanser av mandarin och aprikos men också en liten pomeranskryddighet som samspelar fint med örtigheten. I gommen en harmonisk, välbalanserad lager i lättare stil med markerad men ändå återhållsam beska, diskret maltsötma, nyanser av karamelliserade körsbär, apelsin, brödbutik och en citruspigg finish.

En lager som ropar på käk, vällagad husman eller kryddheta skaldjursanrättningar, men som också fungerar på egen hand när sällskapet är det viktigaste men ölen ändå ska vara anständig utan att vara samtalsämnet. Med andra ord, så här borde en 'stor stark' uppföra sig.

Livets Goda-redaktionens intryck (blindprovad): 88 LGP

Wisby Lager kostar 17,90 kr för en 330 ml flaska och minsta beställning är 12 flaskor. Länk till Systembolaget finner du här.

Leverantör: Spendrups Bryggeri


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet