Nytt från Gotlandsbryggeriet - Wisby Lager

Niklas Jörgensen 7 Mar, 2018
Övrigt I en tid när vi ständigt överöses med nya öltyper och alla tänkbara smaksättningar så är det extra glädjande att notera den klassiska lagern inte glömts bort. Visst, det är en stil som sällan sticker ut men det är inte heller lagerns syfte utan istället handlar det om att finna balansen mellan malt, humle och sötman. Wisby Lager gör det med bravur.

Nej, vi är inga bakåtsträvare som tycker det experimenteras för mycket i ölvärlden. Au contraire, den har aldrig varit mer fantastisk att följa. Men likväl så är det extra glädjande när bryggerier ger sig i kast med klassiker och tolkar dessa på sitt alldeles egna vis. Lagern är utan tvekan en av dessa som nästan glömts bort när mycket handlar om smakexplosioner i kubik i gommen.

Kanske det delvis beror på att den underjästa öltypen uppfattas som alltför vardaglig och inte korrelerar med många mikrobryggeriers profil men sanningen är också att en bra lager inte är något man bara svänger ihop sådär hux flux. Istället är det en ölstil som sätter bryggaren på betydligt större prov då det inte finns utrymme att dölja eventuella felsteg i ölen.

Wisby Lager har under mars lanserats i Systembolagets beställningssortiment och det är en öl som vandrar sin egen lagerväg. Gotlandsbryggeriet använder sig av humlesorten Monroe som accentuerar fruktiga/bäriga inslag och stilen är mer åt bärnstenshållet till. Livets Goda-redaktionen har blindprovat nyheten.

Wisby Lager, Gotlandsbryggeriet, 4,7%

En för många, utseendemässigt avvikande lager med vacker, bärnstensskimrande färg och liten, lätt gräddig skumkrona. Doften bjuder på lätt brödiga inslag, nyanser av mandarin och aprikos men också en liten pomeranskryddighet som samspelar fint med örtigheten. I gommen en harmonisk, välbalanserad lager i lättare stil med markerad men ändå återhållsam beska, diskret maltsötma, nyanser av karamelliserade körsbär, apelsin, brödbutik och en citruspigg finish.

En lager som ropar på käk, vällagad husman eller kryddheta skaldjursanrättningar, men som också fungerar på egen hand när sällskapet är det viktigaste men ölen ändå ska vara anständig utan att vara samtalsämnet. Med andra ord, så här borde en 'stor stark' uppföra sig.

Livets Goda-redaktionens intryck (blindprovad): 88 LGP

Wisby Lager kostar 17,90 kr för en 330 ml flaska och minsta beställning är 12 flaskor. Länk till Systembolaget finner du här.

Leverantör: Spendrups Bryggeri


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet