Ölnyhet från S:t Eriks Bryggeri - Vesper Ale

Niklas Jörgensen 30 Nov, 2017
Övrigt Imorgon, den 1 december, så lanserar S:t Eriks Bryggeri det allra sista ölet med Jessica Heidrich som huvudansvarig bryggare. Vesper Ale, en belgisk dark strong ale, blir ett officiellt hyllningsöl för hennes insatser inom bryggeriet samt för ölutvecklingen i Sverige och världen.

S:t Eriks Bryggeri var ett av Stockholms mest moderna ölbryggerier under andra hälften av 1800-talet. Hundra år senare återuppstod S:t Eriks igen som ett mikrobryggt öl med Jessica Heidrich som Head Brewer. Under sina sju år på S:t Eriks skapade hon över 80 unika öl i alla tänkbara stilar och vann fler blindprovningar på Systembolaget än någon annan bryggare. Många av ölen belönades även med svenska och internationella priser. Jessica Heidrich genomförde även ett flertal innovativa bryggsamarbeten för S:t Eriks med världsberömda bryggerier i bland annat England, USA och Nya Zeeland.

– Det har varit en fantastisk och omtumlande resa att återstarta och skapa nya öl för S:t Eriks Bryggeri, säger Jessica Heidrich. Genom mitt jobb har jag fått uppleva en värld fylld av passionerade och välkomnande människor. Att få realisera mina idéer och slutligen se färdiga öl på Systembolagets hyllor, restauranger samt i folks hem har varit en enorm ära.

I samband med lanseringen av S:t Eriks Vesper Ale genomförs även en större designförändring för S:t Eriks där den tidigare champagneformade flaskan uppdateras. Genom en nyutvecklad och betydligt lättare flaska minskas miljöpåverkan samtidigt som dryckesupplevelsen höjs. Etiketterna får även ett nytt utseende med närmare koppling till S:t Eriks historia som framstående Stockholmsbryggeri.

Livets Goda har provat Vesper Ale och nedan finner du vårt intryck av Jessicas tolkning av den belgiska klosterölstraditionen:

Mörk transparent bärnstensfärgad nyans. Liten skumkrona. Stor vörtig doft med inslag av aprikos, roquefort, kanderade apelsinskal, lakrits, karamell och kaffe. När temperaturen stiger dyker även en liten jenka-ton upp, ni vet, tuggummit. Smaken är initialt försiktigt söt och krämigt smeksam men i eftersmaken stramar det upp med såväl viss beska och bitterhet. Här finns toner av kaffe, mörk choklad, julkryddor, bränt socker och torkade frukter. Avslutet är långt och en snygg, ganska diskret beska dröjer sig kvar och bidrar till fräschheten. Bär sina 8,5% med bravur. Ett snyggt avslut helt enkelt. Bravo Jessica!

Betyg: 90 LGP

Vesper Ale (8,5%) kostar 25,90 kr för 33 cl och lanseras den 1 december. För att se om den finns i din butik, klicka här.


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet