Ölnyhet från S:t Eriks Bryggeri - Vesper Ale

Niklas Jörgensen 30 Nov, 2017
Övrigt Imorgon, den 1 december, så lanserar S:t Eriks Bryggeri det allra sista ölet med Jessica Heidrich som huvudansvarig bryggare. Vesper Ale, en belgisk dark strong ale, blir ett officiellt hyllningsöl för hennes insatser inom bryggeriet samt för ölutvecklingen i Sverige och världen.

S:t Eriks Bryggeri var ett av Stockholms mest moderna ölbryggerier under andra hälften av 1800-talet. Hundra år senare återuppstod S:t Eriks igen som ett mikrobryggt öl med Jessica Heidrich som Head Brewer. Under sina sju år på S:t Eriks skapade hon över 80 unika öl i alla tänkbara stilar och vann fler blindprovningar på Systembolaget än någon annan bryggare. Många av ölen belönades även med svenska och internationella priser. Jessica Heidrich genomförde även ett flertal innovativa bryggsamarbeten för S:t Eriks med världsberömda bryggerier i bland annat England, USA och Nya Zeeland.

– Det har varit en fantastisk och omtumlande resa att återstarta och skapa nya öl för S:t Eriks Bryggeri, säger Jessica Heidrich. Genom mitt jobb har jag fått uppleva en värld fylld av passionerade och välkomnande människor. Att få realisera mina idéer och slutligen se färdiga öl på Systembolagets hyllor, restauranger samt i folks hem har varit en enorm ära.

I samband med lanseringen av S:t Eriks Vesper Ale genomförs även en större designförändring för S:t Eriks där den tidigare champagneformade flaskan uppdateras. Genom en nyutvecklad och betydligt lättare flaska minskas miljöpåverkan samtidigt som dryckesupplevelsen höjs. Etiketterna får även ett nytt utseende med närmare koppling till S:t Eriks historia som framstående Stockholmsbryggeri.

Livets Goda har provat Vesper Ale och nedan finner du vårt intryck av Jessicas tolkning av den belgiska klosterölstraditionen:

Mörk transparent bärnstensfärgad nyans. Liten skumkrona. Stor vörtig doft med inslag av aprikos, roquefort, kanderade apelsinskal, lakrits, karamell och kaffe. När temperaturen stiger dyker även en liten jenka-ton upp, ni vet, tuggummit. Smaken är initialt försiktigt söt och krämigt smeksam men i eftersmaken stramar det upp med såväl viss beska och bitterhet. Här finns toner av kaffe, mörk choklad, julkryddor, bränt socker och torkade frukter. Avslutet är långt och en snygg, ganska diskret beska dröjer sig kvar och bidrar till fräschheten. Bär sina 8,5% med bravur. Ett snyggt avslut helt enkelt. Bravo Jessica!

Betyg: 90 LGP

Vesper Ale (8,5%) kostar 25,90 kr för 33 cl och lanseras den 1 december. För att se om den finns i din butik, klicka här.


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
12 Dec, 2017

Ardbeg An Oa – En sublimt rökig whisky med stor sinnrikhet

Whisky och Bourbon Det händer inte varje dag att destilleriet Ardbeg lanserar en…
12 Dec, 2017

Små partier öl 8 december 2017

Whisky och Bourbon Premium Månadens enda nyhetslansering rymmer några riktiga godbitar bland öl. Friska…
8 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Solas pinot noir 2016

Vin Languedoc och pinot noir är omedelbart inte den mest väntade…
8 Dec, 2017

Enkla men goda julgodisar med whiskysting

Whisky och Bourbon Glen Grants 12-åriga Speyside-whisky lanserades i somras i Systembolagets ordinarie…
7 Dec, 2017

Nikka Red gästspelar och Coffey Grain prissänks

Whisky och Bourbon Den 8 december gör Nikka Pure Malt Red ett tillfälligt…
6 Dec, 2017

Laurent-Perrier Grand Siècle – en prestigecuvée med tre årgångar

Vin Laurent-Perrier Grand Siècle är något så unikt som en prestigechampagne…
5 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Glen Grant 12 Years Old - en elegant singlemalt från Speyside

Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant…
2 Dec, 2017
Artikelarkivet