Ölnyhet från S:t Eriks Bryggeri - Vesper Ale

Niklas Jörgensen 30 Nov, 2017
Övrigt Imorgon, den 1 december, så lanserar S:t Eriks Bryggeri det allra sista ölet med Jessica Heidrich som huvudansvarig bryggare. Vesper Ale, en belgisk dark strong ale, blir ett officiellt hyllningsöl för hennes insatser inom bryggeriet samt för ölutvecklingen i Sverige och världen.

S:t Eriks Bryggeri var ett av Stockholms mest moderna ölbryggerier under andra hälften av 1800-talet. Hundra år senare återuppstod S:t Eriks igen som ett mikrobryggt öl med Jessica Heidrich som Head Brewer. Under sina sju år på S:t Eriks skapade hon över 80 unika öl i alla tänkbara stilar och vann fler blindprovningar på Systembolaget än någon annan bryggare. Många av ölen belönades även med svenska och internationella priser. Jessica Heidrich genomförde även ett flertal innovativa bryggsamarbeten för S:t Eriks med världsberömda bryggerier i bland annat England, USA och Nya Zeeland.

– Det har varit en fantastisk och omtumlande resa att återstarta och skapa nya öl för S:t Eriks Bryggeri, säger Jessica Heidrich. Genom mitt jobb har jag fått uppleva en värld fylld av passionerade och välkomnande människor. Att få realisera mina idéer och slutligen se färdiga öl på Systembolagets hyllor, restauranger samt i folks hem har varit en enorm ära.

I samband med lanseringen av S:t Eriks Vesper Ale genomförs även en större designförändring för S:t Eriks där den tidigare champagneformade flaskan uppdateras. Genom en nyutvecklad och betydligt lättare flaska minskas miljöpåverkan samtidigt som dryckesupplevelsen höjs. Etiketterna får även ett nytt utseende med närmare koppling till S:t Eriks historia som framstående Stockholmsbryggeri.

Livets Goda har provat Vesper Ale och nedan finner du vårt intryck av Jessicas tolkning av den belgiska klosterölstraditionen:

Mörk transparent bärnstensfärgad nyans. Liten skumkrona. Stor vörtig doft med inslag av aprikos, roquefort, kanderade apelsinskal, lakrits, karamell och kaffe. När temperaturen stiger dyker även en liten jenka-ton upp, ni vet, tuggummit. Smaken är initialt försiktigt söt och krämigt smeksam men i eftersmaken stramar det upp med såväl viss beska och bitterhet. Här finns toner av kaffe, mörk choklad, julkryddor, bränt socker och torkade frukter. Avslutet är långt och en snygg, ganska diskret beska dröjer sig kvar och bidrar till fräschheten. Bär sina 8,5% med bravur. Ett snyggt avslut helt enkelt. Bravo Jessica!

Betyg: 90 LGP

Vesper Ale (8,5%) kostar 25,90 kr för 33 cl och lanseras den 1 december. För att se om den finns i din butik, klicka här.


Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet