Oskar Pettersson, barchef på Rutabaga, tipsar om en alkoholfri drink på Kombucha som du kan göra själv hemma

Livets Goda 11 Jul, 2017
Övrigt Oskar Pettersson, barchef på Rutababa, inspirerar här med en uppfriskande och god alkoholfri drink på Kombucha som man naturligtvis kan dricka på restaurangen, men som man också kan göra hemma.

Rutabaga är en av två restauranger som Mathias Dahlgren driver på Grand Hôtel i Stockholm. Restaurangen är dedikerad för nästa generations vegetariska gastronomi. Med respekt och uppskattning för de färska ingredienserna så skapar Mathias Dahlgren en unik, lacto-ovo vegetarisk upplevelse där han använder sig av säsongens råvaror tillsammans med internationella influenser och ingredienser. Med en unik blandning av laid-back attityd och modern lyx, inbjuder Rutabaga till såväl skratt som intima konversationer. Karakteriserat av Mathias Dahlgrens tillvägagångssätt, så består en stor del av menyn av rätter som kan delas, kombineras eller ätas var för sig och som kännetecknas av vågade smaker och innovativa kombinationer. Maten ackompanjeras av smakrika cocktails - med eller utan alkohol - och det är just en av dessa drinkar som barchefen Oskar Pettersson här presenterar.

Kombucha
Du behöver:
2 l Kombucha (naturell)
300 g frysta lingon
100 g florsocker
Skal av 5 st citroner

Till garnering
1 jordgubbe
1 msk smulade frystorkade hallon
2 msk hallon/lingon puré (mixa 1 dl hallon med 0,5 dl lingon, söta
upp med lite florsocker)
1 limezest
Frysta hallon

Så gör du:
Blanda alla ingredienser och låt dra i ca 3h. Sila bort lingonen och citronskalen. Kyl och kolsyra (soda stream fungerar utmärkt).

Garnering/Servering
Fyll halva glaset med frysta hallon, häll på 2 msk hallon- och lingon puré, kvarta en jordgubbe och fäst i purén. Smula frystorkade lingon över och avsluta med en skruvad limezest. Fyll upp glaset med den kylda/ kolsyrade Kombuchablandningen.

Tips
Använd frysta hallon istället för is, det kyler drinken samtidigt som det skapar en visuell effekt.

Vad är Kombucha?
Kombucha, fermenterat te, har använts i Asien i tusentals år, och på senare tid blivit väldigt populärt i västvärlden,
framförallt bland hälsomedvetna personer. Drycken görs på te med hjälp av en ”Kombuchasvamp”, som egentligen är en mjölksyra-bakteriekultur. Drycken framställs genom att kulturen/svampen tillsätts i en blandning av te och någon form av socker. Sockret är inte till för oss utan för att bakteriekulturen ska kunna göra sitt jobb. Det mesta av sockret äts upp av bakterierna och omvandlas till näringsämnen. Oftast kan man också tillsätta frukteller bärjuice för att ge färg, smak och tillföra ytterligare nyttiga antioxidanter till drycken. Kombucha har använts för sina hälsobringande egenskaper inom den asiatiska kulturen i årtusenden och tros ha sitt ursprung redan i den kinesiska Qin-dynastin för 2000 år sedan. I Kina kallas Kombucha till och med för ”Livets Elixir”

Producent:
I Sverige brygger företaget Better You (www.betteryou.se) ekologisk Kombucha i sitt eget bryggeri och man har fem olika smaker i sortimentet (Naturell, Hallon/citron, Jordgubb/mynta, Persika/ granatäpple samt äpple/ingefära). Kombuchan levereras i en glasflaska om 250 ml och kostar ca 35 kr.

Better You´s ekologiska Kombucha finner man på välsorterade ICAbutiker, Life och på www.betteryou.se, samt på Grand Hotel/ Rutabaga, Hermans, Icha Icha samt Radisson Blue Waterfront.


Nu släpps höstens exklusiva whiskysamlingar

Whisky och Bourbon Under hösten 2018 lanserar Diageo två serier av exklusiva skotska…
23 Oct, 2018

Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

Whisky och Bourbon Josefine ”Ölgäris” Törnqvist har tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2018” för…
23 Oct, 2018

Ölen och maten: Löksoppa med prästosttoast till Krusovice Imperial

Mat och Restaurang Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den…
22 Oct, 2018

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018
Artikelarkivet