Oskar Pettersson, Barchef på Rutabaga, tipsar om en uppfriskande, alkoholfri drink på Kombucha som du kan göra själv hemma

Livets Goda 6 Oct, 2017
Övrigt Kombucha, fermenterat te, har använts i Asien i tusentals år, och på senare tid blivit väldigt populärt i västvärlden, framförallt bland hälsomedvetna personer. I USA och i stora delar av Europa har drycken nått stora framgångar tack vare den goda smaken och dessa nyttiga och hälsosamma egenskaper. I artikeln här har Rutabagas Barchef, Oskar Pettersson, skapat en ny, uppriskande alkoholfri drink på Kombucha som du enkelt kan göra hemma. Enjoy!

Blåbärskombucha med rosmarin

Du behöver:
500 ml naturell kombucha
2 dl frysta blåbär
1 msk honung
2-3 kvistar rosmarin
Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa. Låt dra i kyl i 2 timmar innan du silar bort rosmarinen.

Till servering:
5-6 blad rosmarin
Ett par färska blåbär
Citronzest
Isbitar

Varva isbitar, blåbär och rosmarinsblad i ett glas. Zesta citron på toppen och slå sedan den kylda kombuchan över. Njut!

- Att smaksätta sin egen kombucha behöver inte vara krångligt, vill man göra sin egen så är det bara roligt. Köp en färdig naturell kombucha som du tycker om och smaksätt hur du vill, Oskar Pettersson

Mer om Kombucha
Drycken görs på te med hjälp av en ”Kombuchasvamp”, som egentligen är en mjölksyraakteriekultur. Drycken framställs genom att kulturen/svampen tillsätts i en blandning av te och någon form av socker. Sockret är inte till för oss utan för att bakteriekulturen ska kunna göra sitt jobb. Det mesta av sockret äts upp av bakterierna och omvandlas till näringsämnen. Oftast kan man också tillsätta frukt eller bärjuice för att ge färg, smak och tillföra ytterligare nyttiga antioxidanter till drycken. Kombucha har använts för sina hälsobringande egenskaper inom den asiatiska kulturen i årtusenden och tros ha sitt ursprung redan i den kinesiska Qin-dynastin för 2000 år sedan. I Kina kallas Kombucha till och med för ”Livets Elixir”

Producent:
I Sverige brygger företaget Better You (www.betteryou.se) ekologisk Kombucha i sitt eget bryggeri och man har fem olika smaker i sortimentet (Naturell, Hallon/citron, jordgubb/mynta, Persika/ granatäpple samt Äpple/ingefära). Kombuchan levereras i en glasflaska om 250 ml och kostar ca 35 kr. 

Better You´s ekologiska Kombucha finner man på välsorterade ICAbutiker, Life och på www.betteryou.se, samt på Grand Hotel/Rutabaga, Hermans, Icha Icha samt Radisson Blue Waterfront. 

Mathias Dahlgren och Rutabaga
Idag driver Mathias två restauranger på Grand Hôtel i Stockholm, Matbaren med sin Michelinstjärna, samt den vegetariska restaurangen Rutabaga, som huserar där MD Matsalen tidigare låg. Rutabaga är dedikerad för nästa generations vegetariska gastronomi. Med respekt och uppskattning för de färska ingredienserna så skapar Mathias Dahlgren en unik, lacto-ovo vegetarisk upplevelse där han använder sig av säsongens råvaror tillsammans med internationella influenser och ingredienser. Med en unik blandning av laid-back attityd och modern lyx, inbjuder Rutabaga till såväl skratt som intima konversationer. Karakteriserat av Mathias Dahlgrens tillvägagångssätt, så består en stor del av menyn av rätter som kan delas, kombineras eller ätas var för sig och som kännetecknas av vågade smaker och innovativa kombinationer. Maten ackompanjeras av smakrika cocktails (med eller utan alkohol) och/eller vinmatchningar presenterade i kocksommelier synergi. För de som inte bokat plats, finns det stora bordet i hjärtat av restaurangen, redo för drop-in gäster.

Öppetider:
Middag: Mån-lör 17:00-24:00


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet