Oskar Pettersson, Barchef på Rutabaga, tipsar om en uppfriskande, alkoholfri drink på Kombucha som du kan göra själv hemma

Livets Goda 6 Oct, 2017
Övrigt Kombucha, fermenterat te, har använts i Asien i tusentals år, och på senare tid blivit väldigt populärt i västvärlden, framförallt bland hälsomedvetna personer. I USA och i stora delar av Europa har drycken nått stora framgångar tack vare den goda smaken och dessa nyttiga och hälsosamma egenskaper. I artikeln här har Rutabagas Barchef, Oskar Pettersson, skapat en ny, uppriskande alkoholfri drink på Kombucha som du enkelt kan göra hemma. Enjoy!

Blåbärskombucha med rosmarin

Du behöver:
500 ml naturell kombucha
2 dl frysta blåbär
1 msk honung
2-3 kvistar rosmarin
Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa. Låt dra i kyl i 2 timmar innan du silar bort rosmarinen.

Till servering:
5-6 blad rosmarin
Ett par färska blåbär
Citronzest
Isbitar

Varva isbitar, blåbär och rosmarinsblad i ett glas. Zesta citron på toppen och slå sedan den kylda kombuchan över. Njut!

- Att smaksätta sin egen kombucha behöver inte vara krångligt, vill man göra sin egen så är det bara roligt. Köp en färdig naturell kombucha som du tycker om och smaksätt hur du vill, Oskar Pettersson

Mer om Kombucha
Drycken görs på te med hjälp av en ”Kombuchasvamp”, som egentligen är en mjölksyraakteriekultur. Drycken framställs genom att kulturen/svampen tillsätts i en blandning av te och någon form av socker. Sockret är inte till för oss utan för att bakteriekulturen ska kunna göra sitt jobb. Det mesta av sockret äts upp av bakterierna och omvandlas till näringsämnen. Oftast kan man också tillsätta frukt eller bärjuice för att ge färg, smak och tillföra ytterligare nyttiga antioxidanter till drycken. Kombucha har använts för sina hälsobringande egenskaper inom den asiatiska kulturen i årtusenden och tros ha sitt ursprung redan i den kinesiska Qin-dynastin för 2000 år sedan. I Kina kallas Kombucha till och med för ”Livets Elixir”

Producent:
I Sverige brygger företaget Better You (www.betteryou.se) ekologisk Kombucha i sitt eget bryggeri och man har fem olika smaker i sortimentet (Naturell, Hallon/citron, jordgubb/mynta, Persika/ granatäpple samt Äpple/ingefära). Kombuchan levereras i en glasflaska om 250 ml och kostar ca 35 kr. 

Better You´s ekologiska Kombucha finner man på välsorterade ICAbutiker, Life och på www.betteryou.se, samt på Grand Hotel/Rutabaga, Hermans, Icha Icha samt Radisson Blue Waterfront. 

Mathias Dahlgren och Rutabaga
Idag driver Mathias två restauranger på Grand Hôtel i Stockholm, Matbaren med sin Michelinstjärna, samt den vegetariska restaurangen Rutabaga, som huserar där MD Matsalen tidigare låg. Rutabaga är dedikerad för nästa generations vegetariska gastronomi. Med respekt och uppskattning för de färska ingredienserna så skapar Mathias Dahlgren en unik, lacto-ovo vegetarisk upplevelse där han använder sig av säsongens råvaror tillsammans med internationella influenser och ingredienser. Med en unik blandning av laid-back attityd och modern lyx, inbjuder Rutabaga till såväl skratt som intima konversationer. Karakteriserat av Mathias Dahlgrens tillvägagångssätt, så består en stor del av menyn av rätter som kan delas, kombineras eller ätas var för sig och som kännetecknas av vågade smaker och innovativa kombinationer. Maten ackompanjeras av smakrika cocktails (med eller utan alkohol) och/eller vinmatchningar presenterade i kocksommelier synergi. För de som inte bokat plats, finns det stora bordet i hjärtat av restaurangen, redo för drop-in gäster.

Öppetider:
Middag: Mån-lör 17:00-24:00


Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Papua Nya Guinea

Vin Eastern Highlands i Papua Nya Guinea är en av de…
21 Sep, 2018

Fyra favoriter i dagens Systembolagslansering

Vin Idag klockan 10:00 är det dags för ett nytt nyhetssläpp…
21 Sep, 2018

Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018
Artikelarkivet