Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015 - Ny årgång, ny design och nu ekologisk.

Vin Till den nya årgången 2015 passar Paul Jaboulet på att byta kläder på sitt vin Parallèle 45. Designen är en fin tillbakablick på hur etiketten såg ut fram till 90-talet. Självklart är vinet även ekologiskt.

Den 45 breddgraden skär igenom Rhônedalen ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. 45:e parallellen markerar också den gräns där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från Rhônes gränsland.

Floden Rhône slingrar sig från nästan 1 800 meters höjd i schweiziska Alperna, via Genévesjön, in i Frankrike och ner till Medelhavet där den mynnar inte långt från Marseille. I Rhônedalen odlas några av världens främsta viner kända för sin eleganta kryddighet och sin smakrikedom.

Paul Jaboulet är ett av Frankrikes prestigefulla vinföretag och producerar några av Rhônedalens mest klassiska viner, där deras ”Hermitage La Chapelle” anses vara ett av världens bästa viner. Vinhuset Paul Jaboulet grundades 1834 av Antoine Jaboulet och ägs idag av den schweiziska familjen Frey. Caroline Frey är utbildad oenolog och är ansvarig vinmakare i företaget. Familjen har även ägarintressen i Champagne samt Bordeaux.

Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015
Art nr 22800, Pris 109 kr

Matinspiration till vinet: "Le Burger"
Vem älskar inte hamburgare? Gärna utomhus, nygrillade tillsammans med ett glas rött. Dessa ”franska” hamburgare är väldigt vinvänliga och passar Parallèle 45 utmärkt.

Tips: Servera gärna tillsammans med rostade potatisklyftor vända i hackad persilja och riven parmesan. 
Osten kan varieras med tex. Reblochon.
Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser
600 g högrevsfärs
2 st schalottenlökar, finrivna
2 msk dijonsenap
salt och peppar

3 msk majonnäs
12 st cornichoner delade på längden
sallad, fint strimlad
4 st briochebröd
100 g fransk färskost, vitlök och örter
4 msk rostad lök
Salt och peppar

Tillagning
1. Tänd grillen med kolen fördelad till en aktiv glödsida och en inaktiv sida.
2. Blanda högrevsfärsen väl med den rivna schalottenlöken, hälften av dijonsenapen, salta och peppra efter smak. Fördela färsen i fyra delar och klappa ihop burgarna.
3. Blanda majonnäs med resterande dijonsenap till Dijonnäs.
4. Grilla burgaren på den aktiva glödsidan, lyft sedan över till den inaktiva, gör likadant med bröden.
5. Bygg burgaren från bottenbrödet. Bred på dijonnäs, fördela cornichoner och sallad, lyft på burgaren, lägg på den rostade löken, bred färskosten på toppbrödet och lägg ihop burgaren.

 

 


Kommentera