Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015 - Ny årgång, ny design och nu ekologisk.

Livets Goda 20 Apr, 2017
Vin Till den nya årgången 2015 passar Paul Jaboulet på att byta kläder på sitt vin Parallèle 45. Designen är en fin tillbakablick på hur etiketten såg ut fram till 90-talet. Självklart är vinet även ekologiskt.

Den 45 breddgraden skär igenom Rhônedalen ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. 45:e parallellen markerar också den gräns där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från Rhônes gränsland.

Floden Rhône slingrar sig från nästan 1 800 meters höjd i schweiziska Alperna, via Genévesjön, in i Frankrike och ner till Medelhavet där den mynnar inte långt från Marseille. I Rhônedalen odlas några av världens främsta viner kända för sin eleganta kryddighet och sin smakrikedom.

Paul Jaboulet är ett av Frankrikes prestigefulla vinföretag och producerar några av Rhônedalens mest klassiska viner, där deras ”Hermitage La Chapelle” anses vara ett av världens bästa viner. Vinhuset Paul Jaboulet grundades 1834 av Antoine Jaboulet och ägs idag av den schweiziska familjen Frey. Caroline Frey är utbildad oenolog och är ansvarig vinmakare i företaget. Familjen har även ägarintressen i Champagne samt Bordeaux.

Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015
Art nr 22800, Pris 109 kr

Matinspiration till vinet: "Le Burger"
Vem älskar inte hamburgare? Gärna utomhus, nygrillade tillsammans med ett glas rött. Dessa ”franska” hamburgare är väldigt vinvänliga och passar Parallèle 45 utmärkt.

Tips: Servera gärna tillsammans med rostade potatisklyftor vända i hackad persilja och riven parmesan. 
Osten kan varieras med tex. Reblochon.
Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser
600 g högrevsfärs
2 st schalottenlökar, finrivna
2 msk dijonsenap
salt och peppar

3 msk majonnäs
12 st cornichoner delade på längden
sallad, fint strimlad
4 st briochebröd
100 g fransk färskost, vitlök och örter
4 msk rostad lök
Salt och peppar

Tillagning
1. Tänd grillen med kolen fördelad till en aktiv glödsida och en inaktiv sida.
2. Blanda högrevsfärsen väl med den rivna schalottenlöken, hälften av dijonsenapen, salta och peppra efter smak. Fördela färsen i fyra delar och klappa ihop burgarna.
3. Blanda majonnäs med resterande dijonsenap till Dijonnäs.
4. Grilla burgaren på den aktiva glödsidan, lyft sedan över till den inaktiva, gör likadant med bröden.
5. Bygg burgaren från bottenbrödet. Bred på dijonnäs, fördela cornichoner och sallad, lyft på burgaren, lägg på den rostade löken, bred färskosten på toppbrödet och lägg ihop burgaren.

 

 


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet