Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015 - Ny årgång, ny design och nu ekologisk.

Livets Goda 20 Apr, 2017
Vin Till den nya årgången 2015 passar Paul Jaboulet på att byta kläder på sitt vin Parallèle 45. Designen är en fin tillbakablick på hur etiketten såg ut fram till 90-talet. Självklart är vinet även ekologiskt.

Den 45 breddgraden skär igenom Rhônedalen ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. 45:e parallellen markerar också den gräns där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från Rhônes gränsland.

Floden Rhône slingrar sig från nästan 1 800 meters höjd i schweiziska Alperna, via Genévesjön, in i Frankrike och ner till Medelhavet där den mynnar inte långt från Marseille. I Rhônedalen odlas några av världens främsta viner kända för sin eleganta kryddighet och sin smakrikedom.

Paul Jaboulet är ett av Frankrikes prestigefulla vinföretag och producerar några av Rhônedalens mest klassiska viner, där deras ”Hermitage La Chapelle” anses vara ett av världens bästa viner. Vinhuset Paul Jaboulet grundades 1834 av Antoine Jaboulet och ägs idag av den schweiziska familjen Frey. Caroline Frey är utbildad oenolog och är ansvarig vinmakare i företaget. Familjen har även ägarintressen i Champagne samt Bordeaux.

Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015
Art nr 22800, Pris 109 kr

Matinspiration till vinet: "Le Burger"
Vem älskar inte hamburgare? Gärna utomhus, nygrillade tillsammans med ett glas rött. Dessa ”franska” hamburgare är väldigt vinvänliga och passar Parallèle 45 utmärkt.

Tips: Servera gärna tillsammans med rostade potatisklyftor vända i hackad persilja och riven parmesan. 
Osten kan varieras med tex. Reblochon.
Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser
600 g högrevsfärs
2 st schalottenlökar, finrivna
2 msk dijonsenap
salt och peppar

3 msk majonnäs
12 st cornichoner delade på längden
sallad, fint strimlad
4 st briochebröd
100 g fransk färskost, vitlök och örter
4 msk rostad lök
Salt och peppar

Tillagning
1. Tänd grillen med kolen fördelad till en aktiv glödsida och en inaktiv sida.
2. Blanda högrevsfärsen väl med den rivna schalottenlöken, hälften av dijonsenapen, salta och peppra efter smak. Fördela färsen i fyra delar och klappa ihop burgarna.
3. Blanda majonnäs med resterande dijonsenap till Dijonnäs.
4. Grilla burgaren på den aktiva glödsidan, lyft sedan över till den inaktiva, gör likadant med bröden.
5. Bygg burgaren från bottenbrödet. Bred på dijonnäs, fördela cornichoner och sallad, lyft på burgaren, lägg på den rostade löken, bred färskosten på toppbrödet och lägg ihop burgaren.

 

 


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet