Peter Sisseck, mannen bakom Pingus, blir Sherryproducent

Niklas Jörgensen 1 Dec, 2017
Vin "Fino, det är Spaniens bästa vita vin" säger dansken Peter Sisseck. Mannen bakom ett av vinvärldens största viner, det smått legendariska Pingus från Ribera del Duero, har i dagarna köpt soleran Fino Camborio från Bodegas Juan Piñero samt en åtta hektar stor vingård i Pago Balbainas, ett av Jerez mest klassiska distrikt.

Nyheten om Sisseck's förvärv som sker tillsammans med Carlos del Rio Gordon-Dieze, en släkting till välkända Gonzalez-Byass, offentliggjordes förra veckan i spanska El Mundo, och frågan är om inte detta är precis den boost som Sherry kan behöva - och förtjänar. Peter Sisseck är ett världsnamn och när ett sådant går aktivt in i Sherry lär det bli åka av. Sisseck menar att Fino Sherry är Spaniens största vita vin och planen är att inom ett par års tid börja producera ett eller två premium-Fino. Tanken är inte att producera Fino som ska sticka iväg norrut prismässigt men Peter Sisseck menar ändå att det inte är hållbart i längden att högklassig Fino säljs till löjeväckande låga prisr.

Soleran som förvärvats startades redan 1940 av dåvarande almacenistan Ángel Zamorano Corrales i Calle San Francisco Javier, i Jerez. Juan Piñero köpte den för drygt ett decennium sedan för att återuppliva den ansedda etiketten Camborio. En solera är en blandning av viner i olika åldrar och faten som vinet lagras i, ligger i så kallade criadera, rader ovanpå varandra. När delar av det äldsta vinet tappas från nedersta raden så fylls fatet på med vin från raden ovanför. Snittåldern på Sisseck's solera är drygt nio år vilket är anmärkningsvärt högt på en Fino.

Välkommen till Jerez Peter Sisseck! Det här kan bara bidra till ett oerhört välförtjänt lyft för ett av vinvärldens mest underskattade.


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet