Peter Sisseck, mannen bakom Pingus, blir Sherryproducent

Niklas Jörgensen 1 Dec, 2017
Vin "Fino, det är Spaniens bästa vita vin" säger dansken Peter Sisseck. Mannen bakom ett av vinvärldens största viner, det smått legendariska Pingus från Ribera del Duero, har i dagarna köpt soleran Fino Camborio från Bodegas Juan Piñero samt en åtta hektar stor vingård i Pago Balbainas, ett av Jerez mest klassiska distrikt.

Nyheten om Sisseck's förvärv som sker tillsammans med Carlos del Rio Gordon-Dieze, en släkting till välkända Gonzalez-Byass, offentliggjordes förra veckan i spanska El Mundo, och frågan är om inte detta är precis den boost som Sherry kan behöva - och förtjänar. Peter Sisseck är ett världsnamn och när ett sådant går aktivt in i Sherry lär det bli åka av. Sisseck menar att Fino Sherry är Spaniens största vita vin och planen är att inom ett par års tid börja producera ett eller två premium-Fino. Tanken är inte att producera Fino som ska sticka iväg norrut prismässigt men Peter Sisseck menar ändå att det inte är hållbart i längden att högklassig Fino säljs till löjeväckande låga prisr.

Soleran som förvärvats startades redan 1940 av dåvarande almacenistan Ángel Zamorano Corrales i Calle San Francisco Javier, i Jerez. Juan Piñero köpte den för drygt ett decennium sedan för att återuppliva den ansedda etiketten Camborio. En solera är en blandning av viner i olika åldrar och faten som vinet lagras i, ligger i så kallade criadera, rader ovanpå varandra. När delar av det äldsta vinet tappas från nedersta raden så fylls fatet på med vin från raden ovanför. Snittåldern på Sisseck's solera är drygt nio år vilket är anmärkningsvärt högt på en Fino.

Välkommen till Jerez Peter Sisseck! Det här kan bara bidra till ett oerhört välförtjänt lyft för ett av vinvärldens mest underskattade.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet