Pilsner Urquell fyller 175 år - Första pilsnern bryggdes den 5 oktober 1842

Livets Goda 27 Sep, 2017
Whisky och Bourbon Den 5 oktober i år fyller den tjeckiska originalpilsnern 175 år. Pilsner Urquell bryggdes första gången av Josef Groll, den 5 oktober 1842, i Plzen, Tjeckien. Pilsnern som revolutionerade ölvärlden var den första gyllene pilsnern, till skillnad från all tidigare bryggd öl som var mörk i färgen.

Samma recept idag som 1842
Samtidigt som man har kunnat se ett antal skiften och trender i ölvärlden har Pilsner Urquell hållit fast vid originalreceptet och fortsatt brygga på samma plats och på samma sätt.

– Även om det kanske inte är det mest effektiva sättet att brygga ölet är det viktigt för oss och vår historia att vi håller fast vid det. Vi har inte ändrat våra ingredienser eller vårt sätt att brygga på 175 år. Expertisen och receptet förs vidare från generation till generation och på det sättet ser vi till att förbli originalet, säger Marcus Pedersen, marknadschef Pilsner Urquell.

Firar på Stockholm Beer & Whisky Festival
Under årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival är Pilsner Urquell på plats för att fira 175 år, och har i montern med sig stoltheten Tankovna och nuvarande Senior Trade Brew Master Vaclav Berka från Plzen. Festivalen pågår mellan 28–30 september och 5–7 oktober.

Färsk innovation genom Tankovna
Ingredienserna och hur man brygger ölet har inte förändrats, däremot har annan teknik utvecklats för att sprida och garantera kvaliteten. Ett tydligt sådant exempel är den populära tankölen Tankovna, en innovation som levererar färsk filtrerad, opastöriserad öl direkt till barer från bryggeriet i Plzen inom 48 timmar, och som smakar lika färsk som det gör i bryggeriet, för att den aldrig kommer i kontakt med syre fram tills att ölet tappas upp i
glaset.

Här finns Tankovna i Sverige:
Stockholm
• Bar Central, Birger Jarlsgatan 41
• Bistro Boheme Söder, Skånegatan 83
• Usine Ile Roi, Fleminggatan 7

Göteborg
• Gyllene Prag, Sveagatan 25

Malmö
• Södergatan 14, Södergatan 14

Öl är minst sagt fortfarande en populär dryck. Förra året dracks det 500 miljarder pints (0,5 l) med öl runt om i världen, och 70 procent av dem är av pilsnerkaraktär. Idag är Pilsner Urquell den största exportören av tjeckisk öl och exporterar till över 50 länder runt om i världen. Men samtidigt som bryggeriet har vuxit sig till en storskalig nivå satsar Pilsner Urquell allt mer på fokuserad kvalitet genom bland annat så kallade Tapsters.

- En tapster är en förespråkare som är lika passionerad för ölet som vi är. De blir utbildade under en vecka i bryggeriet i Plzen av vår främsta expert, våran Beer Master, och kommer hem som mästare till sin arbetsplats som nästan uteslutande är bakom baren, säger Marcus Pedersen, Marknadschef Pilsner Urquell.

 


Bryggeriet Innis & Gunn och irländska destilleriet Tullamore D.E.W. släpper limiterad whiskeyfatslagrad stout

Whisky och Bourbon Kindred Spirits betyder tvillingsjälar och sammanfattar samarbetet mellan två pionjärer…
21 Feb, 2018
Artikelarkivet