Pipers Crisps - chipsens Grand Cru nu i Sverige

Livets Goda 16 Jan, 2018
Övrigt Ibland känns det extra fint att heta Livets Goda. Som när det dimper ner ett gäng olika smaker från Pipers Crisps C:o - de utan tvivel godaste chips vi provat och som genast satte en helt ny nivå på vad man kan göra med friterade potatisskivor. Än bättre, varumärket från engelska Lincolnshire finns sedan en tid tillbaka i Sverige.

Pipers chips har varit igång sedan 2004 men det är först de senaste två åren som företaget sett en tillväxt som medfört att de nu rankas bland Englands 50 snabbast växande inom mat- och dryckesindustrin. I Sverige så samarbetar Pipers med House of Liquids som nu lanserat chipsen i landet.

Är det verkligen så stor skillnad på chips och chips då? De senaste åren har premiumchips blivit allt större och den som följt utvecklingen har säkerligen noterat att det visst finns kvalitetsskillnader mellan olika varumärken. Och det handlar inte enbart om att finna exakt rätt friteringstemperatur för att maximera krispighet och smak utan precis lika stor inverkan har de övriga råvaror som används. Kryddornas ursprung och kvalitet exempelvis. Och det är nog detta vi regarerar främst på när Pipers Crisps provas.

Men jo, och det bör nämnas, Pipers har en krispighet som få samtidigt som de lyckas ha en absorberande förmåga där smakerna bibehålles. De känns så att säga rika i smaken utan att för den sakens skull vara fetare.

Vi öppnar sex olika smaker; Angleysea Sea Salt, Lye Cross Cheddar & Onion, Kirkby Malhalm Chorizo, Burrow Hill Cider Vinegar & Sea Salt, Karnataka Black Pepper & Sea Salt och så den senaste lanseringen från firman, Atlas Mountains Whild Thyme & Rosemary. Samtliga smaker har en närmast familjär länk till sin huvudkrydda. I fallet vinägerchips så kommer huvudingrediensen från Julian Temperley och dennes ciderproduktion vid egendomen Burrow Hill i Somerset. Chorizon hämtas från Chris & Nigel Wildman's egenproduktion av såväl korven som uppfödningen av svarta grisar och den ovanliga Oxford Sandy-rasen i Yorkshire. Timjan- och rosmarin hämtas från höghöjdsodlingar i marockanska Atlasbergen och Tellicherry-peppar hämtas Faiz-familjens odlingar i södra Indien.

De kryddigare sorterna har ingen våldsam hetta utan snarare är det tal om en smygande sådan. Tellicherry har ett djup i pepparkryddigheten som dessutom är riktigt fräsch, chorizon smyger på en och timjan/rosmarinchipsen får oss att längta efter en GT av bättre standard. Vinägerchipsen är mer vinösa än av såda art som närmast fräter sönder svalget, Angleysea-varianten med havssalt lockar fram potatissmaken på ett fint vis och cheddarchipsen smakar....cheddar!

Med andra ord, håll utkik efter Pipers, chipsens Grand cru, som importeras av House of Liquids. För mer information om distribution och tillgänglighet, kontakta importören.


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet