Pipers Crisps - chipsens Grand Cru nu i Sverige

Livets Goda 16 Jan, 2018
Övrigt Ibland känns det extra fint att heta Livets Goda. Som när det dimper ner ett gäng olika smaker från Pipers Crisps C:o - de utan tvivel godaste chips vi provat och som genast satte en helt ny nivå på vad man kan göra med friterade potatisskivor. Än bättre, varumärket från engelska Lincolnshire finns sedan en tid tillbaka i Sverige.

Pipers chips har varit igång sedan 2004 men det är först de senaste två åren som företaget sett en tillväxt som medfört att de nu rankas bland Englands 50 snabbast växande inom mat- och dryckesindustrin. I Sverige så samarbetar Pipers med House of Liquids som nu lanserat chipsen i landet.

Är det verkligen så stor skillnad på chips och chips då? De senaste åren har premiumchips blivit allt större och den som följt utvecklingen har säkerligen noterat att det visst finns kvalitetsskillnader mellan olika varumärken. Och det handlar inte enbart om att finna exakt rätt friteringstemperatur för att maximera krispighet och smak utan precis lika stor inverkan har de övriga råvaror som används. Kryddornas ursprung och kvalitet exempelvis. Och det är nog detta vi regarerar främst på när Pipers Crisps provas.

Men jo, och det bör nämnas, Pipers har en krispighet som få samtidigt som de lyckas ha en absorberande förmåga där smakerna bibehålles. De känns så att säga rika i smaken utan att för den sakens skull vara fetare.

Vi öppnar sex olika smaker; Angleysea Sea Salt, Lye Cross Cheddar & Onion, Kirkby Malhalm Chorizo, Burrow Hill Cider Vinegar & Sea Salt, Karnataka Black Pepper & Sea Salt och så den senaste lanseringen från firman, Atlas Mountains Whild Thyme & Rosemary. Samtliga smaker har en närmast familjär länk till sin huvudkrydda. I fallet vinägerchips så kommer huvudingrediensen från Julian Temperley och dennes ciderproduktion vid egendomen Burrow Hill i Somerset. Chorizon hämtas från Chris & Nigel Wildman's egenproduktion av såväl korven som uppfödningen av svarta grisar och den ovanliga Oxford Sandy-rasen i Yorkshire. Timjan- och rosmarin hämtas från höghöjdsodlingar i marockanska Atlasbergen och Tellicherry-peppar hämtas Faiz-familjens odlingar i södra Indien.

De kryddigare sorterna har ingen våldsam hetta utan snarare är det tal om en smygande sådan. Tellicherry har ett djup i pepparkryddigheten som dessutom är riktigt fräsch, chorizon smyger på en och timjan/rosmarinchipsen får oss att längta efter en GT av bättre standard. Vinägerchipsen är mer vinösa än av såda art som närmast fräter sönder svalget, Angleysea-varianten med havssalt lockar fram potatissmaken på ett fint vis och cheddarchipsen smakar....cheddar!

Med andra ord, håll utkik efter Pipers, chipsens Grand cru, som importeras av House of Liquids. För mer information om distribution och tillgänglighet, kontakta importören.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet