Plymouth - en gin med skyddad ursprungsbeteckning

Niklas Jörgensen 16 Apr, 2018
Övrigt En gin med skyddad ursprungsbeteckning, det är Plymouth det. Staden i sydvästra England producerar än idag gin i Black Friars-destilleriet och använder samma koppar-pot stills som installerades 1855. Och receptet, ja det är man också troget sedan många år....


Plymouth gin åtnjöt ett särskilt renommé under 1900-talets första decennier och uppskattades för sin stil vilket skiljde sig från den som kom att kallas London Dry. På sydvästkusten använde man sig av fler rötter i sin 'botanicals'-mix och dessa inslag var mer jordiga i sin framtoning i slutprodukten. Något som krävde en aningen mer sötma för balansens skull. Styrkan har förblivit den samma hela tiden, 41,2%.

Plymouth Gin produceras idag i Black Friars-destilleriet och ägs numer av Pernod Ricard. Förutom sin klassiska gin så produceras en så kallad Navy Strength med 57% styrka. Namnet härrör från 1800-talets början när alkoholens styrka inte kunde mätas. Sjöfararna hade dock koll på hur man kunde kontrollera att spriten de köpte inte var utspädd med vatten. Detta genom att testa tända eld på alkoholen genom att tillsätta lite krut. Gnistrade det inte så hade man ett problem - inte bara det faktum att någon lurat dem och sålt utspädd sprit utan även risken för värdelöst krut då spritförråden under däck även inhyste krutet. Under stormar så hände det att spriten flängde runt och fuktade ner krutet och det var ok, så länge alkoholen var hög nog - utspädd och krisen var ett faktum vid eventuell strid och fuktigt krut. Navy Strength med andra ord.

Livets Goda passade på att ta tempen på Plymouth Gin efter en nyligen genomförd större ginprovning som står att finna i vår senaste Whisky & Bourbon. Dessutom provades även en annan klassiker från destilleriet och som nu lanserats på Systembolaget: Sloe gin - slånbär som macererat med husets gin och sedan sockrats upp.

Plymouth Sloe Gin (artikel 351, 700 ml, 26%, 249 kr)
Här möts vi av en mörk färg men ändå med viss transparens. Doften har likheter med den Kirsberry som vi känner till från Danmark där toner av bittermandel är den mest framträdande. Bakom lurar ginnyansen med enbär, kryddhylla, citrusfrukter samt surkörsbär. Smaken är initialt intensivt söt men byter ganska snabbt skepnad och blir syrligt stram, något som säkerligen kan tillskrivas slånbärens syrlighet, Lite oljig textur, ganska intensiv mittpalett med markerade inslag av gin och ett snyggt, kryddigt samt citruspiggt avslut.

Livets Goda-redaktionens intryck: 91 LGP

Det här är onekligen unikt och trots sötman så är det friskheten som är ledordet. Plymouth's Sloe Gin gör sig perfekt som avec med en istärning alternativt som fördrink tillsammans med ett torrt mousserande vin där ett par centiliter slånbärsgin får toppa vinet.

Plymouth (artikel 86234, 700 ml, 41,2%, 299 kr)
Om man är väl bevandrad i gin-världen så är Plymouth's uttryck sannerligen annorlunda jämfört med London Dry. Doften är mer örtig, jordnyanserad och sitter fint med enbären. Här finns också en diskret citrusfruktighet och inslag av frisk granskog. I gommen en len, harmonisk smak med fin enbärskryddighet, tallbarr, citrus och en diskret sötma som skänker rondör. Likväl är avslutet oljigt och torrt med örtigt anslag. En elegant klassiker som håller ställningarna och gör få ginvänner besvikna. Behöver vi nämna vart den gör sig bäst?

Livets Goda-redaktionens intryck: 92 LGP


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet