Podere Forte - en provning utöver det vanliga

Niklas Jörgensen 4 Jan, 2018
Vin Ibland krävs det en viss tids reflektion efter en vinprovning, att inte enbart stirra sig blind på de provningskommentarer som plitats ner och författa något utifrån dessa intryck. Det är nämligen då man ödmjukt inser att det som faktiskt var i glasen var något alldeles extraordinärt och att personerna bakom ett vin har ansträngt sig något utöver det vanliga. Som i fallet Podere Forte, en provning som anordnades av oss själva, för Livets Godas vinklubb.

Om man blott ser till det yttre så är det nog tämligen enkelt att bli provocerad av Podere Forte; en in i minsta detalj restaurerad egendom där inget lämnats åt slumpen av ägaren, industrimagnaten Pasquale Forte. En man som pumpat in enorma summor i verksamheten under drygt 20 års tid för att skapa ett stort vin.

Men det vore så förhastat, att döma hunden efter håren. Podere Forte må vara ett kostsamt äventyr för Pasquale Forte men likväl så är det också hedervärt. Dels för att han har bidragit till att väcka liv i en tidigare något slumrande del av södra Toscana, Podere Forte är beläget söder om Montalcino i Val d'Orcia, men också för vägen han valt – den biodynamiska. Sedan köpet av egendomen 1997 så har man verkat ekologiskt men tog det ett steg vidare och sedan 2015 är Podere Forte biodynamiskt certifierade via Demeter.

Certifieringen gäller inte bara vingårdarna som i nuläget omfattar 21 hektar utan även övriga odlingar såsom vetefälten, olivträden och grönsaksodlingarna på den totalt 230 hektar stora egendomen omfattas av Demeter. Vidare så har Pasquale Forte startat upp grisuppfödning av en ras som annars ratats på grund av att den inte ger särskilt mycket kött, plus att Cinta Senese som den heter, kräver mycket yta. Kvaliteten på köttet är dock bästa tänkbara och den lämpar sig även särskilt väl till lufttorkad prosciutto. Podere Forte har hela sex inhägnade hektar där deras Cinta Senese rör sig och förutom grisarna finns det getter, arbetshästar och änder på egendomen. För att inte tala om det bestånd av vildsvin och hjort som lever vilt på området.
Podere Forte är något av ett självförsörjande biodynamiskt lantbruk där även allt som kan återvinnas, restprodukter vid vinframställningen exempelvis, används som näring till jorden.

Men det är vinerna som är Pasquales skötebarn och i dagsläget så produceras tre olika etiketter: Petrucci, Guardiavigna och Petruccino. Det produceras även ett mousserande vin med lång tid på jästfällningen men detta är ytterst begränsat i produktion, utan det är sangiovese samt Bordeaux-druvorna cabernet franc, merlot och petit verdot som utgör fokus.

I slutet av november 2017 anordnade Livets Goda en provning av Podere Forte för tidningens vinklubb. 5 årgångar av respektive Petrucci och Guardiavigna samt en av andravinet Petruccino. På plats var dessutom Giovanni Mazzoni från firman, för det här var sannerligen en provning värd en omväg.

Att prova (njuta) totalt 10 viner av de två toppvinerna på ett bräde skänker en referens som kräver sin reflektion. Samtliga viner var ren klass och alla talade respektive årgångs förutsättningar. Det som ändå med facit i hand imponerar mest är att det är viner med stor personlighet, sannolikt tack vare just fokus på samtliga detaljer och att ge rankorna de bästa av förutsättningar. Och när man inser det arbete som ligger bakom vinerna, ja då framstår de inte alls som särskilt kostsamma, inte med vetskapen om hur många andra i vinvärlden kommer undan med bra dyrare prislappar men mindre detaljuppmärksamhet.

Sangiovese-vinet Petrucci provades i årgångarna 2013, 2012, 2011, 2008 och 2007 där särskilt den äldsta visade upp en fantastisk utveckling och en stil som inte var helt olik stor Brunello di Montalcino. Nollsjuans komplext sammansatta bouquet av tobak, läder, körsbär, varm jord och örtighet glömmer man inte i första taget....

Guardiavigna är en blend bestående av merlot, cabernet franc och petit verdot. Mängden merlot har successivt sedan starten reducerats till cabernet franc’s förmån. Årgången avgör såklart men cabernet franc spelar en allt viktigare roll medan en mindre mängd petit verdot står för extra ryggrad och tanninstruktur. Guardiavigna provades i årgångarna 2013, 2010, 2009, 2008 och 2007 där särskilt den yngsta visade upp en imponerande struktur och harmoni där frukten var både sval och härligt generös på samma gång. Och strukturen vinet uppvisade i smaken....wow.

Vinernas utveckling följdes även senare till måltiden och samtliga fortsatte blomma ut under kvällen, ändrade ständigt karaktär. Ett tecken på stort vin. Även andravinet Petruccino som är gjort på yngre druvmaterial höll imponerande klass men visade precis som väntat upp en tidigare drickmognad. 

Stefano Frascolla, Tua Rita

Vill du vara med på våra provningar som denna? Då får du chansen den 13 februari när vi organiserar nästa sannolikt minnesvärda sittning. Tua Rita kommer nämligen till Stockholm och det är ägaren tillika vinmakaren själv som dyker upp, Stefano Frascolla. Om du vill veta mer om Tua Rita-provningen och middagen, anmäl dig till Livets Godas vinklubb genom att skicka ett mail till info@livetsgoda.se. Medlemskap i själva vinklubben kostar inget.


Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018

Malmö Beer Week flyttas och ingår samarbete med Malmö Öl & Whiskyfestival

Whisky och Bourbon Intresset för öl och hantverket bakom är kanske större än…
10 Dec, 2018

Klassisk cognac under granen i år?

Whisky och Bourbon Rémy Martin XO Excellence är en av cognacindustrins mest respekterade…
6 Dec, 2018

Lilla Hyttnäs, "årets glögg, utan tvekan!", nu i butik!

Vin Från och med igår så hittar man Lilla Hyttnäs i…
6 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kilchoman Sanaig tar guld i VM

Whisky och Bourbon Kilchoman Sanaig har vunnit VM-guld i klassen: Bästa rökiga whiskyn
4 Dec, 2018
Artikelarkivet