Pormenor - in i minsta detalj

Niklas Jörgensen 29 Sep, 2017
Vin Om farfar var ekproducent och pappa korktillverkare; då känns ditt eget värv på något sätt givet. Så beskriver Pedro Coelho sitt beslut att starta ett eget vineri tillsammans med två vänner. Pormenor, detalj på portugisiska, är blott några år gammalt men har redan väckt en hel del uppmärksamhet. Mycket för att man hör till en liten men ständigt växande skara producenter som vill uttrycka Douro på ett annat sätt än genom extraktion och nya fat.

Pedro är ingen nykomling på vinscenen utan har tidigare arbetat på tre vinerier i landet. Att valet föll på Douro var enkelt; Pedro älskar regionen. Eller som han själv uttrycker det: ”Jag älskar Douro. Jag älskar vin. Och mest av allt, jag älskar att dricka vin. Därför ville jag erbjuda konsumenten något som uttrycker Douro. Och detta är bara möjligt om du inte ändrar för mycket av de förutsättningar som regionen bjuder dig på.”

Pormenor arbetar utifrån fyra grundtankar: gamla rankor, försiktig intervention i källararbetet, lägre alkohol och tid. 

De yngsta rankorna i vingårdarna är idag runt 50 år och flera är uppåt seklet. Inget slår ålder enligt Pedro. Interventionen i vinmakandet handlar om att inte påverka det vingården erbjuder. Det enda som används är en mindre mängd svavel, som antioxidant. När det kommer till Pedros strävan efter lägre alkohol i vinerna så är det något som följer en trend som växer sig allt starkare i vinvärlden. Douro har knappast associerats med tolvprocentare men förutsättningarna finns, du måste bara vara lite mer på hugget. Pedro Coelho startar ofta skörden något tidigare än vad som ärr kutym i regionen. Allt för att få den önskade friskheten som dock aldrig får vara på bekostnad av druvornas mognad. Och slutligen så vill han ge vinerna tid; behöver ett vin mer tid så avvaktar han med buteljeringen.

Pedro har anlitat den tidigare Niepoort-vinmakaren Luis Seabra som rådgivare, något han hoppas kunna fortsätta med under några år framöver. Luis kunskap är eftertraktad inom scenen för minimal intervention och Pedro menar att han behöver den inputen för att själv bli en bättre vinmakare. Att de sedan är goda vänner gör ju inte saken sämre.

Gröna druvor hämtas från subregionen Douro Superior och de blå kommer från klassiska Cima Corgo, hjärtat av portvinsdalen. Just nu har Pormenor fyra olika viner på marknaden; en rosé, två vita och en röd. Det vilar ytterligare två röda projekt i källaren, viner han vill ge tid innan de släpps. Den totala produktionen är i dagsläget 30,000 flaskor.

Livets Goda fick möjligheten att prova genom portföljen och det är utan tvekan hyperintressanta viner som förutom att vara rimligt prissatta även visar upp en sida av Douro som många ännu har att upptäcka. Frågan är nu, när får vi se dessa skapelser i Sverige? Vem hugger först?

2016 Pormenor Rosé (89 LGP)
Från de yngsta (!) 50 år gamla stockarna hämtas druvmaterialet till rosén som jäser och lagras på gamla använda fat. Rubinröd, transparent färg. Ännu ungdomlig bouquet med pigga inslag av körsbär, apelsin, örter och stendamm. Oerhört läcker näsa. Smaken är smeksam men ändå men uppfriskande apelsinliknande syra, ett litet tanninbett och klingande ren frukt. En personlig, suverän rosé som är helt befriad från det rådande sydfranska idealet.

2015 Pormenor Branco (89 LGP)
De två vita vinerna består mestadels av rabigato, malvasia fina och codega do larinho men som alltid är fallet med gamla rankor och Douro så ingår det flera andra. Instegsvinet är strålande och 2015 är en stor årgång för vita torra i Douro. Lagring på jästfällningen i ståltankar fram till buteljering. Mycket Douro i doften som snackar växtläge; modellera, stendamm, citrus och stenfrukter. En stram gomkänsla med sval frukt, citrussyra, örtitt anslag och fin koncentration. Njutbart utan tvivel men för de med tålamod så lär den utvecklas i ett par år utan tvekan.

2015 Pormenor Branco Reserva (91 LGP)
Det vita toppvinet är utan tvekan värt att följa. Naturlig jäst, lagring på jästfällningen i använda franska ekfat under 10 månader. Under den tiden ingen temperaturkontroll, ingen omrörning, ingen malolaktisk omvandling. Påminner om instegsvinet doftmässigt men allt är x 2. Aningen mer floral, tät gul frukt, stendamm och med faten försiktigt i bakgrunden. Tät smak, läckert inlindad syra, stenfrukter och en grusvägsmineralitet. Lång, klingande ren citrusaktig eftersmak. Mycket lovande om än gott idag.

2014 Pormenor Tinto (88 LGP)
Gamla rankor på touriga franca, tinta roriz, tinta amarela och även den klassiska rufete som växer på högre höjd. 2014 var en för Douro blöt årgång. Tanken med den röda är ett vin som aldrig bygger på kraft utan ska dra åt det mer finstämda hållet. Lagring sker i använda franska ekfat. Initialt lite funkig doft som dock vädras snabbt. Körsbär, örter, lakritsrot och stendamm. Ett stänk viol med luft. Smaken är medelfyllig, sval och med strama bärtoner, en liten kärvhet och lätt stjälkighet. Frisk syra och en lätt rökig mineralitet. Få lär associera denna med Douro. God nu, vinner på viss lagring.

Producenten har oss veterligen ännu ingen importör i Sverige.


Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet